Filipijnen. Duterte wil doodseskader tegen ‘maoïstische moordenaars’

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft de oprichting van een “doodseskader” aangekondigd. Dat zou ingezet moeten worden tegen wat Duterte noemde ‘maoïstische moordenaars’, een verwijzing naar de rebellen van de New People’s Army (NPA). Deze communistische militie was vooral in de jaren zeventig en tachtig vorige eeuw zeer actief op de Filipijnen.

Duterte’s uitspraken werden door zijn politieke tegenstanders en mensenrechtorganisaties met afgrijzen en kritiek begroet.  Senator Antonio Trillanes, een erkend opposant van de president, ziet diens verklaring als zwaktebod.  “Duterte merkt dat hij steun verliest onder de bevolking. Angst creëren is de enige manier om mensen in de pas te houden.”

Redactie, Filipijnen, Doodseskader, Maoisten
Maoïstische rebellen op Filipijnen

Na vijftig jaar gewapend verzet – een strijd die dertigduizend mensenlevens zou hebben geëist – is de NPA geen tegenstander van formaat meer. Vorig jaar brak Duterte onderhandelingen met NPA-kopstukken af en verklaarde hen tot ‘terroristen’.  Vele NPA-leiders verblijven in buitenlandse ballingschap, oprichter Jose Maria Sison in Nederland. Hij zei dat de maoïstische doodseskaders, sparrows (mussen) genoemd, al lang niet meer bestaan. Duterte wil zijn bloedige drugsoorlog voortzetten, maar nu tegen linkse politieke tegenstanders, meende hij.

Nadat Duterte in 2016 aan de macht kwam, begon hij een heksenjacht op alles wat met drugshandel en -gebruik te maken had. Niet alleen militairen en politie kwamen in actie, ook burgers namen het recht in eigen hand en schoten honderden drugsdealers en -gebruikers dood. De ‘war on drugs’ zou inmiddels vierduizend mensen het leven hebben gekost.

Kennelijk verraste Duterte’s aankondiging van ‘doodseskaders’ zijn eigen regering. Defensieminister Delfin Lorenzana zei in een CNN-interview dat het idee grondig zal worden bestudeerd.  ‘Duidelijke richtlijnen zijn nodig, want er is een groot risico van misbruik of fouten bij undercover acties.’

Voordat hij tot president werd gekozen was Duterte burgemeester van Davao City. Destijds werd hij ervan beschuldigd doodseskaders te hebben ingezet tegen georganiseerde misdaad in de stad. Duterte ontkende dit.

Bron: persbureaus, Al Jazeera

Redactie
Over Redactie 531 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*