Filipijnen. Geweld tegen geestelijken blijft doorgaan

Geweld geestelijken Filippijnen
Duterte moet retoriek tegen de kerk afzwakken

Kerkelijke leiders hebben president Rodrigo Duterte gevraagd om zijn retoriek aan het adres van de geestelijkheid af te zwakken. Maar het lijkt alsof het aan dovemansoren is gericht. Geweld tegen geestelijken op de Filippijnen blijft doorgaan.

Duterte zei in een toespraak dat ‘probleem met deze idioten, de geestelijken, is dat ze denken dat ze allemaal heiligen zijn’. Hij vindt ze hypocriet en ongeloofwaardig. Volgens tegenstanders hebben zijn tirades tegen de geestelijkheid geleid tot de moord op drie priesters. In een tijdsspanne van zes maanden naast de vele bedreigingen. De president ontkent de beschuldigingen. Hij beweert dat hij nooit kwaad heeft gesproken over de kerk in het overwegend katholieke land. Hij zou alleen maar gezegd hebben dat men juist moest stoppen met de aanvallen.

Vermoorde priesters

In een van zijn toespraken verwijst hij naar een van de vermoorde priesters, Mark Ventura. Dat deze vermoord is, is zijn eigen schuld vindt hij. “Als je een priester bent en je hebt een affaire met de vrouw van een soldaat of een burgemeester, dan vraag je om problemen en sommige priesters hebben zelfs twee vrouwen.”

Aartsbisschop Socrates Villegas heeft met andere kerkleiders begin deze week een verklaring vrijgegeven naar aanleiding van de moord op pater Richmond Nilo. “Ze doden onze kudde. Ze doden ons herders. Ze doden ons geloof. Ze vervloeken onze kerk. Ze doden God opnieuw zoals ze deden op de berg Golgotha.”

De geestelijken willen dat Duterte stopt met de verbale vervolging van de katholieke kerk omdat dit juist misdaden tegen priesters en andere geestelijken aanmoedigt. Vorige weekend werd pater Nilo doodgeschoten door nog onbekende aanvallers. Hij is het derde klerikale slachtoffer binnen een half jaar.

Voor hem werden de 37-jarige priester Ventura  in Cagayan in april gedood en in december was de 72-jarige priester Marcelito Paez aan de beurt. Duterte bekritiseert de corruptie die volgens hem in de katholieke kerk heerst en raadt zelfs aan om een ​​boek te lezen van de overleden journalist Aries Rufo: ‘Altar of Secrets’.

Drugsoorlog Filipijnen

Sommige kerkleiders hebben op hun beurt kritiek geuit op de oorlog tegen drugs geregisseerd door Duterte die volgens officiële cijfers meer dan 4.000 drugsverdachten het leven heeft gekost. Human Rights Watch spreekt echter van een aantal dat dichter bij 12.000 ligt. De presidentiële woordvoerder Harry Roque verklaarde dat er geen verband was tussen de kritiek op Duterte door de kerk en de moorden op de priesters.

Bert Vos
Over Bert Vos 106 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*