Filipijnen. De communistische guerrilla tegen Chinezen

Filipijnen, communisten, Erik Kuijpers

Filipijnen en communisten

Wie het reisadvies van Buitenlandse Zaken (NL) over dat land leest (zie daarvoor deze link) kan niet om de rood en oranje gekleurde gebieden heen: het hele land staat er aldus gekleurd op. Eigenlijk luidt het: rood: ga er niet heen, en oranje: alleen als het noodzakelijk is…. Terrorisme is vooral in het zuiden van het land een hot item maar als je wat verder zoekt is het eigenlijk nergens echt veilig.

communisten
Gebieden waar de NPA actief is

Vooral communisten en moslims

De militante tak van de communistische partij van de Filipijnen, de NPA, New People’s Army, is feitelijk in het hele land actief met een guerrillaoorlog tegen ‘de regering’ en dat was vroeger de door de VS gesteunde regering Marcos maar thans de regering Duterte. Een leger van naar schatting 5.000 man/vrouw beschermt, zegt men, de belangen van de gewone burgers en het erfgoed van de Filipino’s op land en op zee.

Erik Kuijpers

In het diepe zuiden en op de eilanden aldaar heerst al dertig jaar de moslimorganisatie Abu Sayyaf die zich verwant voelt met de organisatie IS/ISIS/ISIL. Daar woedt oorlog met het Filipijnse leger.

Gezworen kameraden tegen elkaar…

De communisten in de Filipijnen zijn georganiseerd sinds 1968 in de CPP, de Communistische Partij van de Filipijnen, en de militante tak is in de jaren 1970 actief met wapens gesteund door de Chinese Communistische Partij onder leiding van Mao Zedong. Het is Mao’s rode ster met hamer en sikkel die je nu nog tegenkomt op de uniformen van de NPA.

Het zijn déze Filipijnse communisten die nu de strijd aangaan met hun ‘broeders’ van toen in China: de guerrilla gaat de Chinese bedrijven terroriseren die grootschalige projecten beheren en uitbreiden op Filipijnse bodem in het kader van het Belt and Road Initiative. Voorts vinden de communisten dat China het erfgoed op zee afpakt en beschadigt ten koste van de natuur en de rechten van Filipijnse vissers.

Erik Kuijpers

De grootste boosdoener acht men het conglomeraat CCCC, de door China gecontroleerde China Communications Construction Company Ltd die middels onderaannemers met 10 miljard dollar in kas een omstreden vliegveld bouwt nabij Manila, en elders in het land werkt aan dammen en aan telecommunicatie.

Grote werken betekenen aantasting van het milieu en van het woongebied van de Lumad, een beweerdelijk onderdrukte minderheid van autochtone stammen op Mindanao. In die regio is de NPA actief en botst het met de belangen van China en de grootgrondbezitters die steun krijgen van het leger.

Erik Kuijpers
President Duterte

De visserij onder druk

De expansie van China in de Zuid-Chinese Zee op enkele honderden kilometers van de Filipijnse westkust treft de belangen van Filipijnse vissers en de guerrillaorganisatie wijst met de vinger naar de zwalkende politiek van de regering Duterte die niet weet te kiezen tussen het grote geld van China en een verdedigingspact met de VS.

Beide landen, de VS en de Filipijnen, hebben al overeenkomsten gesloten in 1951 voor wederzijdse bijstand bij aanvallen door een vreemde mogendheid maar hernieuwing wordt uitgesteld door Duterte die maar al te goed weet dat onder president Biden de vriendschap tussen beide landen er niet warmer op zal worden.

Dat wordt de realiteit ondanks de verontwaardiging in de Filipijnen en in de VS over het negeren -door China- van een arbitraal vonnis uit 2016 over een deel van de Zuid-Chinese Zee nabij de Filipijnen én gezien de strafmaatregelen in de VS tegen 24 grote Chinese bedrijven die de uitspraak negeren.

Voor de NPA is het duidelijk: de invloed van China in de Filipijnen zal sterk toenemen en daar acht men de belangen van de Filipijnse bevolking niet mee gediend.

communisten
Een gevaarlijke valkuil

De communisten: ‘Onze gewapende strijd’

‘Wij gaan weloverwogen aanvallen, in het hele land.’ is de opdracht namens de leider van de CPP, de heer José Maria Sison (1939) die in ballingschap in Nederland woont. Zijn oproep tot de gewapende strijd: ‘Gebruik alle mogelijke wapens: het geweer, explosieven, speren en punji-sticks tegen de vijand.’

Daarmee kan het land een nieuwe golf van geweld tegemoet zien naast het moslimgeweld in het diepe zuiden en de drugsoorlog van Duterte tegen zijn eigen burgers waar ‘verdachten’ zonder vorm van proces worden geëxecuteerd door politie en milities. Het zijn immer de gewone burgers die slachtoffer worden en dat zal nu niet anders zijn.

Bron: Radio Free Asia, Benar News Philippine, Volkskrant.

Meer lezen?

Over de heer Sison.
De Zuid-Chinese Zee, een streepjeslijn uit de hoge hoed.
Over de drugsoorlog en het verzet er tegen.  Deze link.

Foto’s

Logo van de New People’s Army; wikipedia.
Het NPA leger; photo courtesy of South China Morning Post (uitgelichte foto)
Gebieden met guerrilla-activiteit; wikipedia.
ISIS/ISIL vlag in gebruik bij Abu Sayyaf; wikipedia.
China Communications Construction Cy Ltd; logo.
President Rodrigo Duterte (1945); wikimedia.
Punji-sticks; photo courtesy of wartechnologies

Mijn werk op Trefpunt Azië

Dat vind je hier.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*