Mixed Dubbel 37. Slechte boodschap


Irene is volkomen normaal, vindt de psycholoog. Die Juliette, die moet naar een psychiater.

Femmy Feijten, Mixed Dubbel, Feuilleton, Cover

Mark ging naar Juliette’s verjaardag en volgens hem kon ik best mee. Hij vond dat ik mij aanstelde. Ik moest over mijn schaduw heenstappen.
Ik hield voet bij stuk in de heilige overtuiging dat ik gelijk had. Madonna en ik wandelden een straatje om. Dat leidde mij af. Anders zou ik de tijd piekerend doorgebracht hebben. Ik zag Mijntje voor het raam staan. Haar heldergroene ogen volgde mij toen ik de straat doorliep, maar ze groette niet. Verder bracht ik de avond door met een aantal werkzaamheden op mijn kantoor met mijn hondje op schoot. Rond een uur of twaalf was ik tevreden over het aantal stukken dat ik had geredigeerd, het gaf wat lucht de komende tijd en bijna opgewekt zette ik de computer uit. Ik krabbelde Madonna op haar kopje en twijfelde of ik naar bed zou gaan of op Mark zou wachten. Ik besloot het laatste.
‘Irene is lastig, emotioneel en ongeloofwaardig’, zo keek hij er tegenaan.

Het was donker in de woonkamer. Ik deed de lampen aan en sloot de gordijnen. Op tv werd een late film gedraaid. Ik viel er middenin, maar liet hem staan. Geen idee waar het over ging. Mijn gedachten waren bij het gezelschap dat zonder mij aan het feesten was. Ik trok een fles wijn open en schonk een glas in. Al drinkend nam ik mij voor niet te veel drank te nuttigen, want dan had ik mijzelf helemaal niet meer in de hand.
De fles was bijna leeg toen ik gerommel hoorde buiten. De garagedeur ging open. Mark zette zijn fiets weg. Ik keek op mijn horloge. Het was half drie.
‘O, ben je nog op?’ vroeg hij. Daar hoefde ik geen antwoord op te geven.
‘Was het gezellig?’
‘Heel erg. En jij? Heb je je geamuseerd?’ Hij hikte.
‘Ik heb gewerkt. En ik was tevreden met het resultaat, ik voelde mij goed toen ik de computer uitzette. Werk is op dit moment het leukste wat ik kan bedenken.’
Mark schonk de laatste wijn in een glas en kwam bij me zitten.
‘Ik kan het beter meteen zeggen, dan weet je het.’
‘Kom maar op, erger kan het niet worden.’
‘Het kan wel erger,’ hij giechelde. ‘Slechte boodschapbericht… meteen beginnen met de slechte boodschap, daar waren we het over eens.’ We, we, we… wie waren dat allemaal? Ik stelde mij in gedachten voor hoe mijn geval aan de orde was gekomen.
‘Vertel dan maar.’ Ik zette mij schrap.
‘Jij mag niet mee op wintersport. Luca wil het niet, Juliette wil het niet.’
‘Zo. Dat hebben jullie besloten. Heeft niemand overwogen dat Juliette niet mee zou gaan? Zij was er vorig jaar niet eens bij.’
‘Nee.., niet overwogen, inderdaad. Kijk,… jij zet jezelf op een zijspoor.’
‘Mét Juliette zou ik niet eens meegaan. Ik zou als de dood zijn dat ik het ravijn ingeduwd zou worden.’
‘Precies, dat zei ik. Als Juliette gaat, haakt Irene af, dat had ik al verwacht. Je kunt niet eisen dat een ander dan niet mee mag. Dat lijkt mij niet eerlijk.’
‘En jij Mark, wat doe jij?’ Hij haalde zijn schouders op.

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Femmy Fijten
Over Femmy Fijten 122 Artikelen
Femmy (Lagerwaard) Fijten (Schiedam 1953, †Arnhem 20-07-2017, groeide op in Den Haag en studeerde biologie in Leiden. In 2010 heeft ze van het levensverhaal van haar oom een roman gemaakt. Dat is Terug naar Bandung geworden. Ze heeft daarvoor een reis naar Indonesië gemaakt en heeft zich verdiept in de geschiedenis. De Arnhemse uitgeverij Nieuwe Druk heeft het boek in 2013 gepubliceerd. Haar tweede roman is een logisch vervolg op haar eerste: Vaarwel Soerabaja is uitgekomen in oktober 2015. Het verhaal speelt zich weer in Nederlands-Indië af. Femmy voltooide haar derde en laatste roman, In het spoor van Birma, kort voor haar overlijden. Dit zeer persoonlijke boek verscheen september 2017 eveneens bij Nieuwe Druk. Daarnaast schreef Fijten korte verhalen. In maart 2013 is de Verhalenbundel Niets is wat het lijkt uitgekomen bij Fenisko, waarvoor een van haar korte verhalen is geselecteerd, nl Maxima cum laude. In december 2013 is de verhalenbundel Lezen en laven uitgekomen, een selectie van Ton van Eck en Femmy Fijten, weer bij Nieuwe Druk met daarin haar verhaal Ocean Spirit. Bij dezelfde uitgeverij eveneens door Van Eck en Fijten geselecteerd, de verhalenbundel 'Arnhem met een scheve blik', met twee verhalen van Femmy. Wrange vruchten I en II.