FEITEN LET OP: Er circuleren valse Trump-mugshots in plaats van de echte

NEW YORK (AP) – Donald Trump keek recht in de camera in een zwart T-shirt. Een zijoog geven in een pak en gestreepte stropdas. Kloppend in een oranje jumpsuit.

Hoewel Trump er niet echt een nam tijdens zijn boeking en hoorzitting, circuleerden dinsdag soortgelijke afbeeldingen online die beweerden een mugshot van de voormalige president te laten zien. in het Strafhof van Manhattan.

Gefabriceerde afbeeldingen worden gemaakt met behulp van ten minste enkele tekst-naar-afbeelding-generatoren met kunstmatige intelligentieSommige gebruikers van sociale media zijn voor de gek gehouden door het visuele icoon. Trump is beschuldigd van 34 misdrijven. Zakelijke documenten vervalsen.

Trump, die alle beschuldigingen heeft toegegeven dat hij het geld had ingezameld met zijn eigen nepfoto, zei dinsdag in een e-mail aan supporters dat zijn campagne op een T-shirt was geplakt.

Bekijk hier de feiten.

Claim: Afbeeldingen die op sociale media circuleren, tonen mugshots van de voormalige president die dinsdag is gevangengenomen.

Feiten: deze afbeeldingen zijn gemaakt of gemanipuleerd om eruit te zien als boekingsfoto’s.

Nadat hij dinsdag in hechtenis was genomen, werden er vingerafdrukken genomen van Trump als onderdeel van het boekingsproces, maar volgens twee wetshandhavers werd zijn politiefoto niet genomen. Ambtenaren konden de details van het proces niet publiekelijk bespreken en spraken met The Associated Press op voorwaarde van anonimiteit.

Er circuleerden dinsdag echter meer dan 10 nepafbeeldingen die beweerden een politiefoto van Trump te tonen op Twitter, Facebook, Instagram en TikTok, sommige realistischer dan andere.

“Van 1-10 Hoe blij ben je met de arrestatie van Trump?” schreef een Twitter-gebruiker die een nepboekingsfoto deelde in een bericht dat meer dan 13.000 keer is geliket.

READ  Een gekraakte achtbaan in Carowinds, North Carolina, wordt vandaag gekeurd

Afbeeldingen die op sociale media circuleren tonen de voormalige president in outfits variërend van een pak en stropdas tot een T-shirt, tegen genummerde muren of grijs-witte achtergronden.

De campagne van Trump verzon ook zijn eigen mugshot, waarbij supporters een afbeelding van een T-shirt met de woorden “Not Guilty” per e-mail werden gestuurd. Het is gemaakt door een lei te bewerken met hoogtemarkeringen en dummy-reserveringsdetails Bestaande hoofdfoto van de oud-voorzitter.

Sommige gebruikers die andere varianten deelden, gaven toe dat ze waren gemaakt met behulp van AI-tools – die de oorzaak waren van de stortvloed aan vervalste afbeeldingen van vorige maand. Het laat naar verluidt zien dat Trump met geweld wordt gearresteerd door politieagenten in New York City.

Veel van de nepfoto’s vertoonden tekenen van kunstmatige kunstwerken, zoals gekke genummerde tekst op de achtergrond in plaats van de hoogtekaart die vaak te zien is op boekingsfoto’s.

Hoewel sommige berichten worden gedeeld als voor de hand liggende grappen, lenen AI-beelden zich “tot verslechtering van de context”, zegt Sam Gregory, uitvoerend directeur van Witness, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het gebruik van videotechnologie voor mensenrechten.

Dat wil zeggen, als ze hun oorspronkelijke context verliezen, zoals parodie of satire, kunnen afbeeldingen zich verspreiden als verkeerde informatie of verkeerde informatie.

“Net als bij andere gemanipuleerde media overtreft de snelheid van delen de snelheid van het controleren van feiten,” zei Gregory, en “mensen delen wat ze willen geloven.”

___

Associated Press-schrijvers Michael Balsamo en Colin Long in Washington hebben bijgedragen aan dit rapport.

___

Het maakt deel uit van de inspanningen van AP om wijdverspreide desinformatie aan te pakken, onder meer door samen te werken met externe bureaus en organisaties om feitelijke context toe te voegen aan valse inhoud die online circuleert. Lees meer over factchecking bij AP.

READ  De beslissing Roe v. Wade veranderde Amerika op vier manieren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *