Fed-functionaris: ‘We moeten voorzichtig zijn’ met renteverhogingen na bankfaillissementen

Dinsdag ontstonden er mogelijke breuklijnen over de vraag of de Federal Reserve de rentetarieven volgende maand zou moeten verhogen, terwijl ze de gevolgen van de druk in de banksector, veroorzaakt door de ineenstorting van twee middelgrote banken vorige maand, peilde.

De president van de Chicago Fed, Austin Goolsbee, zei tijdens een toespraak op dinsdag dat de centrale bank voorzichtig moet zijn met eventuele aanvullende renteverhogingen, aangezien zij de naweeën van bankfaillissementen beoordeelt. “In tijden van fiscale stress als deze vereist een gezonde monetaire benadering voorzichtigheid en geduld”, zei hij in een toespraak voor de Economic Club of Chicago.

Dhr. Goolsbee werd in januari president van de Chicago Fed en heeft tijdens de twee vergaderingen van de centrale bank dit jaar voor verhogingen met een kwartpunt van de benchmark-federal-fundsrente gestemd, meest recentelijk van 4,75% naar 5% in maart. Maar zijn opmerkingen misten duidelijke steun voor verdere escalatie.

Het afgelopen jaar heeft de centrale bank de rente in het snelste tempo sinds het begin van de jaren tachtig verhoogd om de hoogste inflatie in 40 jaar te bestrijden. De centrale bank verhoogt de rente om de inflatie te bestrijden door de economie te vertragen door krappe financiële voorwaarden zoals hoge financieringskosten, lage aandelenkoersen en een sterke dollar, wat de vraag afremt.

Nadat een run op Silicon Valley Bank de bank dwong op 10 maart te sluiten en een tweede schuldeiser, Signature Bank, op 12 maart, kwamen toezichthouders agressief tussenbeide om het vertrouwen in het banksysteem te vergroten.

Dhr. Bankleningenonderzoeken tonen aan dat geldschieters de kredietvoorwaarden al hadden aangescherpt vóór de twee bankfaillissementen vorige maand. zei Coolsbee. Hij zei dat hij veel aandacht zou besteden aan enquêtes over leningsvoorwaarden en andere anekdotische gegevens bij het bepalen van het beleid in de komende weken.

READ  Republikeinen spreken zich uit tegen de overeenkomst over het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee een moeilijke weg wordt aangegeven

“Hoe meer onzekerheid er is over waar deze financiële interventies naartoe gaan, ik denk dat we voorzichtig moeten zijn”, zei hij. “Totdat we meer gegevens verzamelen en zien hoeveel tegenwind voor ons werkt bij het verminderen van de inflatie, moeten we voorzichtig zijn met het te agressief verhogen van de tarieven.”

Dhr. zei Coolsbee. Maar financiële druk, zelfs zonder een volledige crisis, kan de economie vertragen door de beschikbaarheid van leningen en ander krediet voor huishoudens en bedrijven te verminderen, zei hij.

“Ik geloof niet dat we moeten stoppen met prioriteit te geven aan de strijd tegen inflatie, vanwege de druk in het financiële systeem”, zei hij. “Maar we moeten ook erkennen dat deze combinatie sommige sectoren of regio’s kan beïnvloeden op een manier die er anders uitziet dan monetair beleid dat op zichzelf werkt.”

De president van de Philadelphia Fed, Patrick Harger, die dit jaar twee renteverhogingen heeft goedgekeurd, gaf dinsdagavond aan dat hij voorzichtiger moet zijn bij het nemen van beslissingen over verdere verhogingen. Aangezien het tot 18 maanden kan duren voordat renteverhogingen de economische activiteit beïnvloeden, moeten ambtenaren “de beschikbare gegevens zorgvuldig volgen om te bepalen welke eventuele aanvullende maatregelen moeten worden genomen”, zei hij in opmerkingen op de Wharton School van de universiteit. Een inwoner van Pennsylvania.

Tijdens een vraag-en-antwoordsessie die volgde, vertelde dhr. Harker zei dat hij al geruime tijd verwachtte dat de rentetarieven boven de 5% zouden stijgen. “Op dit moment weet ik niet waarom we omhoog, omhoog, omhoog blijven gaan en dan ‘oeps’ gaan. En dan heel snel omlaag, omlaag, omlaag,” zei hij. “Laten we daar gewoon een tijdje blijven zitten en kijk hoe het gaat.”

READ  Een zeldzame, groene komeet zal vanaf deze week de aarde passeren

Afzonderlijk zei John Williams, president van de New York Fed, dat ambtenaren de krediet- en bankvoorwaarden nauwlettender in de gaten houden, maar hij zei dat er nog geen tekenen zijn dat de bedrijfs- of consumentenuitgaven sterk zullen worden beïnvloed door veranderende kredietnormen.

Een andere belangrijke overweging is of Fed-functionarissen “echt tekenen zien van deze onderliggende inflatieverlichting”, zei de heer. Williams vertelde Yahoo Finance.

Fed-functionarissen zullen begin mei hun volgende vergadering houden. Een top bondgenoot van Fed-voorzitter Jerome Powell, Mr. Williams wees op het gemiddelde van de renteprognoses van 18 ambtenaren die vorige maand tijdens hun vergadering werden gepresenteerd. Hij zei dat beleidsmakers “nog een renteverhoging mogen verwachten”.

Het rapport van vorige week over het aannemen van personeel in maart toonde aan dat de vraag naar arbeid sterk bleef en dat de inflatie “nog steeds erg hoog” was. zei Williams. Ambtenaren zijn van mening dat een maatstaf van de prijzen van diensten, exclusief energie- en huisvestingskosten, de onderliggende prijsdruk zal weergeven, die “nog steeds onbewogen is”, zei hij.

Schrijf naar Nick Timiraos op [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *