Zuid Thailand en zijn dieren
De fauna van Zuid Thailand is ongelooflijk divers. Van pittoreske eilanden en stranden tot dichte regenwouden in de jungle en uitgestrekte nationale parken, het is een prachtig land met een rijk scala aan flora en fauna dat wijd en zijd is verspreid. Omdat het zo’n divers land is, is het niet meer dan normaal dat de lijst met dieren die je kunt vinden even divers is. Foto’s maken van alle dieren die je kan tegenkomen in het zuiden is onmogelijk. Maar we laten jullie hier toch een aantal mooie exemplaren zien.
‘Siamese Peninsula Pit Viper’ (Trimeresurus fucatus) (vrouwtje)
Lyle’s flying fox (Pteropus lylei)
Grote zilverreiger (Ardea alba)
Pond Heron (Ardeola sp.) winterkleed
Reuzenslijkspringer (Periophthalmodon schlosseri)
Indische varaan (Varanus salvator)
‘Carpenter bee’ (Xylocopa latipes)
De Aziatische olifant, bij velen nog steeds bekend als de Indische olifant, is officieel een bedreigde diersoort. Het huidige aantal is gedaald tot een alarmerend laag niveau met schattingen van minder dan 30.000 over de hele wereld. Dit verontrustend kleine aantal overlevenden wordt belichaamd door het feit dat deze zachtaardige dieren zijn uitgeroeid uit grote delen van hun leefgebied.
In Thailand leven naar schatting 3.000 – 4.000 olifanten. Ongeveer de helft van dit aantal is gedomesticeerd, de rest leeft in het wild in de reservaten van nationale parken.
Het is opmerkelijk dat aan het begin van de twintigste eeuw, meer dan 100.000 olifanten het Siamees (Thaise) platteland bevolkten.
Oriental Pied Hornbill (Anthracoceros albirostris)
Brillangoer (Trachypithecus obscurus)
Aapjes in het zuiden
Makaken vind je niet enkel in Zuid Thailand, ze komen over heel Thailand voor. Deze apen hebben, zoals alle primaten, enorme intellectuele capaciteiten. Ze kunnen bijvoorbeeld de relaties tussen cijfers begrijpen. Ze gebruiken gereedschappen en proberen zelfs vals te spelen. De apen communiceren complexe informatie en waarschuwen bijvoorbeeld hun leeftijdsgenoten wanneer een bepaald gevaar dreigt.
Hun signalen verschillen, b.v. afhankelijk van of een slang, een luipaard of een adelaar nadert. De dieren hebben zelfs gevoel om eerlijke beslissingen te nemen. Maar ze zijn vooral bijzonder grappig om te bekijken.
© Lode Engelen.
Meer werk van mij vind je hier.
Meer over het zuiden van Thailand.
Foto’s © Brecht Engelen.
Foto’s genomen door Brecht Engelen.
Brecht is bioloog en werkt voor een studiebureau met hoofdkantoor in Antwerpen. Hij werkt vooral aan monitoringsprojecten, (berm-, landschaps-, geïntegreerde) beheerplannen. Tevens maakt hij passende beoordelingen, natuurtoetsen, ecohydro-, eco- en milieustudies voor allerlei opdrachtgevers. In zijn vrije tijd houdt Brecht zich onder andere bezig met natuurfotografie.
Beste lezer
Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com
Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.
Slechts 1 woord past: Prachtig!
Berthy, Chiang Mai.