Fake news en onderbuikgevoelens rond missie-Grapperhaus naar Thailand


Hans Geleijnse, Van Laarhoven, Fakenews, Onderbuikbrigade, Telegraaf
Kiezen maar: drugslord of .gewiekste coffeeshopbaas…
Foto Khaosod English

Het stond op Khaosod English, dus het moet waar zijn. ‘Dutch drugslord’ krijgt 50 jaar voor witwassen. Staff-reporter Tappanai Boonbandit kopieert daarna zo ongeveer alle overwegingen van het Hof. Geen woord over een Nederlandse minister die met excuses voor de overlast met de Thaise premier sprak, laat staan een letter over de plotselinge ijver na anderhalf jaar getreuzel om het juridische dossier Van Laarhoven/Kaen-In dicht te klappen.

Nou ja, denk je dan, het is voor een Thaise journalist misschien wel erg ver van het bed, al die onbelangrijke Nederlandse details als gedoogbeleid, coffeeshops, rechtshulpverzoeken, ombudsmannen en ‘een zorgvuldig Openbaar Ministerie’. Drugslord, dat begrijpt iedere Thai, foute boel. Maar goed dat onze justitie die man en zijn partner in het kwaad achter slot en grendel heeft gezet.

Helaas, sommige Nederlandse commentatoren die beter zouden kunnen weten maken het veel bonter. Wat zij in de publiciteit gooien over de missie van Grapperhaus is welbewust fake news, het resultaat van manipuleren van de feiten, vaak door ze stomweg weg te laten.  Hun schrijfsels komen voort uit en appelleren aan onderbuikgevoelens.

Dat Grapperhaus met de hoed in de hand naar Bangkok kwam omdat hooggeplaatsten in het justitieel apparaat inclusief voorgangers van Grapperhaus, een puinhoop hadden gemaakt van ‘de jacht op Van Laarhoven’ blijft hun lezers bespaard. Dat moet ook wel, wil je over Van Laarhoven niet de indruk wekken dat hij, zoals dat in Nederland hoort voordat er een rechterlijk vonnis is geveld, alleen verdacht wordt van strafbare feiten.

Onderbuikbrigade met fake news missie

Dat soort kleinigheidjes storen de onderbuikbrigade niet. Neem meneer Gringo, hofschrijver van Thailandblog. Kort na het bezoek van Grapperhaus schreef hij rond een alinea uit een communiqué van de Thaise Voorlichtingsdienst een hilarisch fictief interview met Grapperhaus. Waarom? Gringo: ‘Het stoorde mij namelijk, dat de minister zich tegenover journalisten “zeer optimistisch” toonde en de grondhouding van de Thaise autoriteiten “bemoedigend” vond.’

In die uitleg voor zijn ‘cynische stukje’ vergat Gringo niet lof toe te zwaaien aan ‘onze ambassadeur Kees Rade die met zijn staf een mooie prestatie heeft geleverd om de ontmoeting (met Prayuth; HG) te arrangeren.’ Wat hij opzichtig wel vergat is dat hij en Rob Demmers, de baas van Thailandblog, sinds de arrestatie van Van Laarhoven en zijn partner de Nederlander als een drugscrimineel hebben weggeschreven. En hun goeroe was ster-misdaad-journalist John van den Heuvel, wiens hetzerige stukjes tegen Van Laarhoven gretig op Thailandblog werden overgenomen, rijkelijk voorzien van instemmende reacties van het duo Gringo/Demmers.

Ook ‘lief jong Thais vrouwtje’ draaft op

Dus snel naar Van den Heuvel, die er meer toedoet omdat hij via tv en Telegraaf een miljoenenpubliek bericht. In de krant van gisteren haalt hij genadeloos uit naar Grapperhaus en vooral Van Laarhoven.

Hans Geleijnse, Fakenews, Onderbuikbrigade, Telegraaf, Tukta
Lief jong vrouwtje, maar justitie zag dat anders…
Foto Khaosod English

Van den Heuvel: ‘Deze gewiekste coffeeshophouder verdiende met drugshandel miljoenen, verkocht zijn imperium en dacht met de opbrengsten een luxeleventje te leiden in Thailand. Een lief jong Thais vrouwtje mocht haar intrek in zijn megalomane villa nemen. Toen ging het echter mis. Het Openbaar Ministerie in Breda onderzocht de handel en wandel van Van Laarhoven en deed een rechtshulpverzoek aan Thailand. Het schudde de Thaise autoriteiten wakker. Justitie in Thailand ontdekte dat Van Laarhoven geld witwaste en arresteerde hem. De rechter veroordeelde de drugshandelaar tot een verblijf van minimaal twintig jaar achter de tralies.’

Hoe krijg je zo’n ‘historische weergave’ uit de pen? Simpel, je laat voor je fake news een aantal significante feiten weg. Zo was het rechtshulpverzoek dat tot de arrestatie van Van Laarhoven en Kaen-In leidde, het derde sinds 2011. De vorige twee waren echter geheel anders van aard, en werden door de Thaise autoriteiten niet beantwoord. Dat gebeurde pas nadat in mei 2014 de Thaise junta de macht greep.

Thais onderzoek in recordtempo

De Thaise justitie wakker geschud? De arrestatie volgde twee weken nadat Nederland belastende info voor het tweetal in handen van de Thaise justitie speelde. Het eigen onderzoek van de Thaise justitie moet wereldrecords hebben gebroken.

Onderzoek naar witwasconstructies vergt in de regel jaren, je kunt het dus op z’n minst opvallend noemen dat bij het eerste vonnis van de Thaise rechter uitputtend wordt geciteerd uit materiaal van het Nederlandse onderzoek. En het ging niet alleen om witwassen. Uit het eerste vonnis van de Thaise rechter blijkt dat vooral om het ‘witwassen van drugsgeld’ ging. Volgens de Thaise juridische logica deed het er niet toe dat de poen in Nederland legaal verdiend vermogen was. In Thailand is drugshandel strafbaar, dus was Van Laarhoven dat ook. Zo werd iedere overmaking via buitenlandse banken een drugstransactie en verdiende Van Laarhoven 103 jaar.

Fake news met een boodschap

Van den Heuvel heeft daar allemaal geen boodschap aan. Hij doet het voorkomen alsof Grapperhaus totaal onnodig naar Bangkok ging. Tja, dan laat je dus even weg dat pas kort voor het bezoek van Grapperhaus de Thai een einde maakten aan een cassatie-procedure die meer dan anderhalf jaar had geduurd. Die plotselinge versnelling maakt inderdaad de weg vrij voor een zogenaamde Wots-procedure. Als je dit nieuwsfeit niet relateert aan het bezoek of de uitstekende voorbereiding van het bezoek van Grapperhaus, is dat naïef. In het geval van Van den Heuvel aarzel ik niet om dat opzettelijk naïef te noemen.

Van den Heuvel presenteert ook solidariteit met andere Nederlandse drugsgevangenen in het buitenland. Die zou Grapperhaus nu ook moeten bezoeken. Wat een onzin. Grapperhaus ging naar Bangkok – of moest wel naar Bangkok – omdat het Nederlandse Openbaar Ministerie onzorgvuldig had gehandeld. Dat kan van die andere gedetineerden niet worden gezegd. Nee, onze misdaadjournalist had zich beter kunnen spiegelen aan de publiciteit die de Telegraaf terecht gaf aan de zaak van Transavia-piloot Julio Poch, die jarenlang dankzij Nederlandse verklaringen in gevangenschap zat en in de steek werd gelaten.

Ik vind het ergerlijk  dat na de onthullingen van de NRC over schandalen en Brabantse maffia bij het Openbaar Ministerie, de Tweede Kamer nog niet heeft gereageerd met het instellen van een parlementaire enquete. Die zou bijvoorbeeld kunnen uitwijzen dat het optreden van het OM zich ook vertaalde in het vervolgingsbeleid. Het druist tegen mijn rechtsgevoel in dat nog geen enkele verantwoordelijke meer dan een tikje op de vingers heeft gekregen.

 

De Telegraaf: Johan van den Heuvel pakt uit

Eeder op Trefpunt: Engelse vertaling eerste vonnis tegen Johan en Tukta


Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 345 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

7 Comments

 1. Fake nieuws bij een Telegraaf reporter. Sinds de verkoop aan het Mediahuis spelen er wat journalisten paniekvoetbal.

  • Uw reactie is niet volledig geplaatst. Het verhaal kritiseerde de stellingname van misdaadverslaggever Van den Heuvel in de zaak-Van Laarhoven. Van den Heuvel debiteerde zijn opinie hierover sinds de arrestatie van Johan en Tukta zomer 2014 en niet alleen in De Telegraaf, ook in het tv-programma Boulevard. Mediahuis is sinds december 2017 eigenaar van De Telegraaf en een fiks aantal andere kranten, waaronder de NRC.

 2. die man in de telegraaf schrijft dat volgende rechtshulpverzoeken uit ons land aan Thailand beschadigt zullen zijn door dit gedoe met van Laarhoven. Ohhh? Volgende verzoeken zullen misschien niet serieus genomen worden omdat er juist met dit verzoek door het OM gefraudeerd was en Tukta als verdachte genoemd werd en express op de man werd gespeeld door hem drugssmookkelaar te noemen. Daarom zullen Thais wel twee keer achter hun oren krabben alvorens ons OM weer voor vol aan te zien. Dat is niet de schuld toch van Grapperhaus?

 3. Beste reageerder Jacques, het onderwerp van dit verhaal was niet hoe personen of een blog met de ambassade omgaan. Thailandblog werd genoemd omdat dit relevant was voor het onderwerp van het verhaal, met onderbuikgevoelens publiceren over de missie-Grapperhaus en de zaak-Van Laarhoven. Er zijn diverse reacties binnengekomen waarin misnoegen wordt geuit over de gang van zaken bij dit blog. Die publiceren we evenmin. Om die reden is je reactie verwijderd. Met excuses.

 4. Ik schreef Van den Heuvel maar eens aan, want als hij het woord ‘megalomaan’ gaat gebruiken in een epistel, dan moet je op gaan letten. Want de ‘roem’ is Van den Heuvel wat naar den kop gestegen. Wonende in Canada vroeg ik hem ook naar het cijfermateraal waar hij aan refereert over de drugsellende in Canada. Ik kreeg een leeg antwoord; enkel een attachment met een artikeltje uit De Volkskrant(!). Daar had meneer zijn Canadese materie mee uitgediept. Nu is Canada ca. 240 keer groter dan NL en een kort bezoekje van een team politiemensen en hoogleraren, brengt echt deze problematiek niet zomaar in kaart, in zo’n enorm land. Maar goed, terug naar Van Laarhoven. Van den Heuvel schrijft bewust suggestief en insinueert. Een doorsnee lezer gaat na 3 x het woord ‘drugshandelaar’ dingen onbewust koppelen. “Pillenboeren, Nederlandse drugsproblematiek, gedetineerde drugssmokkelaars in den verre, laboratoria”. Allemaal zaken waar J. van Laarhoven apert niets mee van doen heeft / had. De Telegraaf lees ik graag. Ik bewonder columnisten als Nausicaa Marbe, Rob Hoogland, Wouter de Winther, de financiele pagina’s met Jaap van Duyn en Maarten Visser. Maar Van den Heuvel begint een ronduit irritant kereltje te worden met zijn narcistisch betweterig geschrijf. Het haalt het niveau van de krant in rap tempo naar beneden. Ik heb mijn abonnement opgezegd na het lezen van het ronduit smerige artikel over Van Laarhoven. “Jong Thais vrouwtje in huis nemen” etc. Er moet Van den Heuvel nogal wat dwars zitten en vol met furie over met name deze zaak. Het OM heeft het verkloot, Grapperhaus heeft (uiteindelijk) actie ondernomen en Van de Heuvel; tsja die kan het blijkbaar niet lijen en krijgt daarvoor nog millimeters ook om een hoop BS neer te pennen. En idd geen woord over het Ombudsman rapport en het feit dat er een partij menselijke ellende is gecreerd door Van Delft en stromannetjes als Olde Engberink. Van den Heuvel is over de top van zijn faam heen. Stoppen en weer agent worden misschien? Objectiviteit is er in ieder geval niet (meer). En Grapperhaus neersabelen is ook niet bijster slim.

 5. Beste Hans, wederom een stuk waar ik van smulde! Ik ben vooral erg verheugd over de beschrijving van de manier van werken van Thailandblog en de Telegraaf.

  Meerdere malen heb ik kritische commentaren naar Thailandblog gestuurd (over diverse zaken). Een andere opvatting/mening dan Thailandblog is echter NIET toegestaan; alleen commentaren die hun mening bevestigen worden gepubliceerd. Kritiek is uit den boze en opheldering wordt nooit gegeven. Ik heb daarom ook opgegeven om op hun te reageren; navraag leert mij dat ik niet de enige ben.

  Tja, de Telegraaf… Het is een krant, maar absoluut geen NIEUWSblad; sensatie-pers, roddelblad en pure pulp zijn betere beschrijvingen. Een bepaald soort Nederlander houdt hiervan, meestal van dezelfde politieke kleur. Gelukkig zijn er ook mensen die ZELF kunnen nadenken 🙂

  De zaak Van Laarhoven maakt dat ik me schaam over Nederland; volledig de plank misgeslagen, complete onvergefelijke blunders van Justitie en voortdurende mis-interpretatie van de feiten. Eindelijk na 5 jaar misschien wat gerechtigheid in deze zaak, Nederland heeft nogal wat goed te maken!

  Ik hoop dat e.e.a. een goed einde heeft voor Johan en Tukta! Duidelijke, heldere stukken zoals de jouwe helpen tot een betere beeldvorming. Ga vooral door!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.