Facebook buigt voor Thaise regering; toegang tot pagina Royalist Marketplace geblokkeerd


Onder druk van de Thaise regering heeft Facebook Thailand dinsdag de toegang geblokkeerd tot Royalist Marketplace, een groepspagina met kritische publicaties over de Thaise monarchie. Aanvankelijk weigerde Facebook gehoor te geven aan de eis tot blokkeren voor bezoekers in Thailand. Dinsdag ging Facebook overslag. De sociale mediagigant, die een kantoor in Bangkok heeft, verklaarde de wens van de Thaise autoriteiten ‘te respecteren’.

Prayuth had gedreigd Facebook juridisch aan te pakken als Royalist Marketplace in Thailand toegankelijk zou blijven.  Volgens Facebook handelt de regering in strijd  met internationaal recht.  Maar omdat de pagina door Prayuth cs.  als ‘illegaal’ was gebrandmerkt, stelde Facebook uiteindelijk zich gedwongen te voelen tot het opwerpen van de blokkade. Dat besluit lijkt vooral ingegeven door economische motieven. ‘Buitensporige acties zoals deze ondermijnen onze mogelijkheden tot solide investeren in Thailand, inclusief het onderhouden van een kantoor, bescherming voor onze employees en het geven van directe steun aan bedrijven die afhankelijk zijn van Facebook,’ aldus de verklaring.

Redactie, Royalist Marketplace, Facebook,

FB-logo Royalist MarketplaceRoyalist Marketplace (รอยัลลิสต์มาร์เก็ตเพลส) was vanaf april dit jaar op Facebook actief. Oprichter is de in 2014 naar Japan uitgeweken Pavin Chachavalpongpun, docent Aziatische Studies aan de universiteit van Kyoto. Pavin is republikein en erkend criticaster van de Thaise monarchie. Vorige week werden hij en andere betrokkenen bij de pagina door het ministerie van samenleving en computermisdaad officieel in staat van beschuldiging gesteld wegens ‘cybercriminaliteit’. Royalist Marketplace heeft in en buiten Thailand rond één miljoen leden. Volgens Pavin was de groep opgezet  om ‘Thais ruimte te geven voor eerlijke en openhartige discussie over een instelling die zoveel impact op hun leven heeft gehad.’

Redactie, Pavin Chachavalpongpun, Facebook, Royalist Marketplace,
Pavin Chachavalpongpun, luis in pels Thaise autoriteiten

Facebook heeft aangekondigd juridische stappen te nemen tegen het optreden van de Thaise regering. ‘Dit besluit van de autoriteiten is ernstig, het is in strijd met de internationale  mensenrechtenverdragen en heeft een angstaanjagend effect op mensen die hun mening willen geven,’.  Bijzonderheden over te nemen juridische stappen werden echter niet gegeven. Woordvoerders van Human Rights Watch toonden zich ingenomen met Facebooks aankondiging van juridische  actie tegen de regering-Prayuth.

Of het zover komt zal echter moeten worden afgewacht.  Facebook is in het verleden in opspraak gekomen door de oren te laten hangen naar wensen van overheden in Azië. Eisen van de Vietnamese autoriteiten om de ‘moderatie’ van ‘anti-staatsuitingen’ te verscherpen. Ook in Singapore werden berichten van Facebook-gebruikers op order van de regering verwijderd omdat zij ‘nepnieuws’ zouden  bevatten.

Facebook was al sinds begin augustus in onderhandeling met de Thaise autoriteiten over wel of niet aanpakken van Royalist Marketplace. De regeringsacties geven aan hoe bezorgd men is over de protestbeweging van jongeren, waarbij recentelijk voor het eerst openlijk eisen werden gesteld tot hervorming van de monarchie en inperken van de macht van het huidige staatshoofd. Op kritiek op monarchie of vorst staan in Thailand gevangenisstraffen die kunnen oplopen tot vijftien jaar.

Pavin of medestanders hebben inmiddels een alternatieve FB-groep met dezelfde boodschap opgezet. Die zou al meteen 450.000 leden tellen.

 

Bronnen: Khaosod English, Guardian, Reuters

Eerder op Trefpunt Azië: VN-kritiek op Thaise wetgeving

 


Redactie
Over Redactie 639 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*