Exit 2015. Nederland: kerstnacht 1948


O kerstnacht schoner dan de dagen

1948. De gevolgen van de oorlog zijn nog volop voelbaar. Leien en griffels waren er genoeg op de kleuterschool, maar knippen en plakken deed je om de beurt. Er was gebrek aan papier en schaartjes. We zongen veel, dat wel. Tegen de kerst moesten we een halve aardappel mee naar school nemen.
‘Waar is dat nou voor nodig,’ mopperde mijn moeder, ‘alsof ze de hongerwinter niet hebben meegemaakt.’

Op school kregen we een strookje crêpepapier, we keken onze ogen uit. Wat een kleuren: rood en geel en blauw. We frommelde het om onze aardappel heen waarna de juf langsliep en een er een gaatje in boorde.

Na het buitenspelen kwamen we terug in het lokaal. In iedere aardappel stond een wit kaarsje. Vol verwachting schoven we in de bank. De gordijnen gingen dicht en de kaarsjes werden aangestoken. We staarden in het vlammetje en zongen van Stillige Nacht, Heilige Nacht.


Chris Ebbe
Over Chris Ebbe 204 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.