Learn more…. copy, paste, enter

De admiraal in zijn labyrint

 

Wake up call....

Wake up call….

 

Het jaar zit erop en ik maak dankbaar van deze gelegenheid gebruik om de balans op te maken na 8 weken “teach less, learn more”, het briljante geesteskind van de Thaise Minister van Onderwijs, Admiraal Narong Pipathanasai. Dat is het mooie van die militairen. Ze kunnen alles. Vrijwel alle ministersposten worden bezet door generaals, net zoals de golfbanen. Potje golfen? De kans is groot dat U een generaal minister tegen het lijf loopt.

Waar waren we? Oh ja, “teach less, learn more”. Wat houdt dat ook alweer in? Dat houdt in dat de lesuren op middelbare scholen worden ingekort van 50 minuten naar 40 minuten en dat in de vrijgekomen extra tijd de leerlingen zelf op zoek moeten naar kennis eventueel aangevuld met begeleide uren waarin wordt gesport, gekookt, de profielfoto op Facebook wordt vernieuwd, en kritisch wordt nagedacht. Dat is de gedachte erachter.

Ik heb echter een sterk vermoeden dat de aimabele admiraal zelf nooit de middelbare school heeft doorlopen, anders zou ie weten dat Thaise leerlingen over het algemeen niet overlopen van drang naar het verkrijgen van kennis door zelfstudie. Ik durf zelfs te beweren dat de meeste Thaise tieners nog liever gevierendeeld worden door vier tuk tuks, dan dat ze een dag op onderzoek uit gaan in een bibliotheek of achter de computer.

Exit 2015, Cor Verhoef, teach less
Learn more? Copy, paste, enter misschien?

Om de balans op te maken na 8 weken “teach less, learn more”, heb ik de volgende vraag verwerkt in mijn recente mid-term exam:
“what does the catch phrase ‘teach less, learn more’ mean, and how does it work? What are your thoughts about it?”

Ik heb alle examens inmiddels nagekeken en alles gelezen en ik kan U verzekeren, oh lezer, dat 99 procent van al mijn leerlingen dat hele ‘teach less, learn more’ zwaar kut vindt. Een disapproval rate van 99 procent. Leest U mee admiraal? Ja, ja, dat is wel even wat anders dan de 98.6 procent approval rate die uw kabinet van de week bij elkaar sprokkelde in de militaire barakken.

De meeste leerlingen schreven dat het hele idée op papier allemaal heel leuk lijkt, maar dat er bij ons op school weinig tot niets terecht komt van de nobele kunst van ‘zelfstudie’. De lessen zijn om 2 uur afgelopen en de rest van de tijd vervelen die rakkers zich in de klaslokalen omdat er geen enkele begeleiding is. De grootste klacht is dat ze nu veel meer huiswerk krijgen omdat de docenten toch het jaarcurriculum moeten afmaken, maar ze hebben meer moeite met het huiswerk omdat de docenten veel minder tijd hebben om zaken uit te leggen. Tien minute minder lestijd lijkt niet veel, maar reken maar eens uit hoeveel uren dat zijn op jaarbasis. Het leeuwendeel van de rakkers concludeerde: “teach less, learn more” FAILED.

Nu hopen we allemaal tegen hoop in dat volgend jaar de 50 minuten les weer in ere hersteld wordt, maar dat zou gezichtsverlies betekenen voor de schooldirecteur, want het was hij die hét idee van de admiraal meteen omarmde. Kwade ouders met mestvorken op het schoolplein zijn mijn enige hoop…

Een prachtig 2016 voor alle Trefpunt lezers-en-schrijvers, de familie en niet te vergeten, de hond en de kat..

Maak er iets moois van,,

Cor Verhoef

 

 

Foto wake up call. website whitemaninthailand

Cartoon copy paste enter city life magazine Chiang Mai

Cor Verhoef
Over Cor Verhoef 42 Artikelen
Geboren Rotterdammer Cor Verhoef werkt sinds 2004 als leraar Engels aan de Nairong middelbare school in Bangkok, de metropool waar met zijn echtgenote en docent Ning (‘Priceless woman’) woont. Na zijn opleiding aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam en Omstreken werkte hij in de horeca en als reisagent in Mexico en Guatemala. Via de NBBS belandde hij in najaar 2001 in Thailand. Inmiddels zijn Cor en Ning de trotse ouders van zoon Leon.