Exit 2015. Thailand: Afscheid nemen


 

Het Afscheid: de overledene gaat op reis.

 

 

 

Een bijzondere crematie

 

De oudejaarsviering doet mij ook altijd terugdenken aan mensen van wie we het afgelopen jaar afscheid hebben moeten nemen.

Hier in Thailand wordt afscheid nemen van een overledene op een heel andere manier gedaan dan in België of Nederland. Het is eigenlijk een feest. Er wordt gevierd dat de overledene verder kan naar een soort hemel en na een kort of langer verblijf daar mag hij of zij weer aan een nieuw leven beginnen, hopelijk met minder zorgen en tegenslagen dan het leven dat voor de dood werd geleefd. Op het moment van de eigenlijke crematie wordt het vuur aangestoken door de persoon die het dichtst bij de overledene stond, waarna iedereen papieren bloemetjes op het vuur gooit om het aan te wakkeren. Op een schaaltje wordt een muntje gedeponeerd om mee te geven aan de overledene zodat deze een beetje geld heeft voor onderweg.

 

©foto Lode Engelen


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Lode Engelen
Over Lode Engelen 278 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

2 Comments

  1. Het gemis en verdriet is hier inderdaad even groot als bij ons, alleen tonen ze dit niet zo gemakkelijk.
    Ik schrijf wel ‘ het is een feest ‘ en er word inderdaad wel versierd, en er worden flikkerlampjes rond de kist gehangen, maar er is niemand echt vrolijk, integendeel. Ik heb wel de indruk dat ze vast geloven dat de overledene een nieuw leven tegemoet gaat, maar hij verdwijnt evengoed uit hun leven.

  2. Maar het gemis zal toch niet minder zijn? Ik heb meestal meer verdriet om de nabestaande dan om de dode. Christenen schijnen ook de hemel in te gaan en toch is een begrafenis hier een groot tranendal.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.