Escalerend conflict Myanmar bedreigt stabiliteit ASEAN

Escalerend conflict Myanmar bedreigt stabiliteit ASEAN-pact

Internationaal bestaat de vrees dat het escalerende conflict in Myanmar de stabiliteit van ASEAN bedreigt. De hierbij aangesloten landen voeren weliswaar een niet-inmengingsbeleid, maar staan nu onder druk daarvan af te stappen. In Birma wordt de situatie alsmaar onstabieler nu steeds meer gewapende groeperingen zich in de strijd werpen. De vrees voor een burgeroorlog wordt steeds groter.

De VN-Veiligheidsraad uitte deze week zijn diepe bezorgdheid over de militaire staatsgreep en roept op tot vrijlating van alle politieke gevangenen, onder wie ook de gearresteerde Aung San Suu Kyi. Nadat in het weekend tientallen demonstranten, onder wie ook kinderen, werden neergeschoten, heeft Groot-Brittannië opgeroepen tot een spoedvergadering van de Veiligheidsraad. De VN, internationale hulporganisaties en buitenlandse ambassades maken zich grote zorgen over de luchtaanvallen van het Birmese militaire apparaat op de burgerbevolking en de dreigende vluchtelingencrisis in landen zoals Thailand.  

Hardhandig optreden

Tot nu toe is er geen enkel teken dat de junta van plan is te stoppen met haar hardhandig optreden tegen anti-regime demonstranten. Het geweld is alleen maar opgelaaid. Nu steeds meer mensen de grenzen met Thailand en India overvluchten, maken de buren van Myanmar zich steeds meer zorgen over de toenemende instabiliteit in het land en de regio. Afgelopen weekend vluchtten duizenden Karen-vluchtelingen over de Salween-grensrivier naar Thailand na luchtaanvallen door het leger. Thaise militairen stuurden grote groepen mensen echter weer terug. De Karen die nu vastzitten aan de grens leven in angst voor nieuwe  luchtaanvallen van het Myanmarese leger.

De Thaise premier Prayut Chan-o-cha verzekert de Thaise media dat hij op geen enkele wijze de Myanmareese troepen ondersteunt. Hij verdedigt ook het besluit om vertegenwoordigers naar de viering van ‘Armed Forces Day’ af te vaardigen, die plaatsvond op 27 maart. Dit is de jaarlijkse herdenking van de overwinning op Japan in 1945. Prayut vindt dat Thailand een communicatiekanaal met de junta moet openhouden om politiek overleg mogelijk te maken. Temeer, omdat ook Thailand de gevolgen ondervindt van het escalerende geweld in het buurland. De Thaise autoriteiten bereiden zich voor op een toenemende stroom vluchtelingen. Blij zijn ze daar niet mee, maar ze zullen de mensenrechten in acht nemen, zo verzekerde de premier.

Soldaten van het Shan State Army North op patrouille in de buurt van de frontlinie bij hun hoofdkwartier. Foto S. Ticker.

Niet-inmengingsbeleid bij conflict

De Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties en andere internationale organisaties moeten eventuele maatregelen zorgvuldig afwegen, aldus een commentaar in de Bangkok Post. Ondanks het non-interventiebeleid van ASEAN gaan er steeds meer stemmen op deze koers te laten varen. Maleisië, Indonesië en de Filipijnen dringen aan op een spoedige bijeenkomst op hoog niveau. Deze landen veroordeelden het optreden van het Birmese leger dat tot nu toe meer dan 500 dodelijke slachtoffers kostte. Ook Singapore steunt de bijeenkomst; de positie van Thailand was bij publicatie van dit bericht nog onbekend.

Singapore, een van de grootste investeerders in Myanmar, noemde de situatie in Myanmar een zich ontvouwende tragedie. De stadstaat wil dat ASEAN een duidelijk standpunt inneemt over hoe te  reageren op het conflict en constructieve hulp moet bieden.

Betrekkingen Myanmar

ASEAN is in het verleden sterk bekritiseerd vanwege haar standpunt met betrekking tot Myanmar. Met name vanwege haar beleid van niet-inmenging en alleen constructieve betrokkenheid. Toen het land in mei 2008 echter werd getroffen door cycloon Nargis, de slechtst gedocumenteerde natuurramp in de geschiedenis van Myanmar, durfde het pact een stapje verder te gaan. 

ASEAN nam het voortouw om de Birmese militairen aan te zetten tot samenwerking met de internationale organisaties. Ondanks de vele slachtoffers en de enorme schade, hadden die alle hulp van buitenaf geweigerd. Maar de huidige crisis kan een veel grotere tol eisen dan de cycloon die twaalf jaar geleden over het land raasde.

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*