Erfgoed in Thailand: St Joseph Kerk in Ayutthaya, een frans relikwie

De regeerperiode van koning Narai de Grote (1656-1688) van het Ayutthaya koninkrijk is de periode waarin samenwerking met toenmalige Europese landen op zijn hoogtepunt was. Er was een intensieve handel met Nederland en Portugal, die beiden een kleine nederzetting in de stad hadden. Ook de Fransen namen de gelegenheid waar om voet aan grond te krijgen in Ayutthaya, met het doel het katholicisme te verspreiden in Siam maar ook in China. Het plan was om te gaan samenwerken met Portugese missionarissen en samen het christendom uit te dragen in Siam en de omringende landen. Echter stammenstrijd tussen de verschillende congregaties gooide roet in het eten. De Fransen verzochten de koning om een eigen plek voor een nederzetting en koning Narai, onder de indruk van het Franse technische vernuft, schonk hen een stuk grond aan de rivier om hun eigen gemeenschap te vestigen. Er was plek voor een seminarie, een hospitaal, en na een 2e schenking, ook voor een kerk. 

De Fransen bouwden de Sint Joseph kerk in Ayutthaya als de eerste katholieke kerk in Thailand. Het was een houten constructie, gebouwd in 1673 door een groep franse missionarissen onder leiding van Kardinaal Lambert De La Motte met steun van Koning Narai. In 1685 werd begonnen met een bakstenen constructie in Europese jezuïeten stijl die pas in 1695 afgerond werd. De dood van koning Narai in 1688 zorgde voor vertraging in de bouw. Zijn opvolger(s) waren niet zo onder de indruk van de Fransen als Narai. Ze bemoeilijkten de voortgang van de bouw en de vrijheid van evangelisatie. De 2e kerk heeft helaas de belegering van de Birmezen in 1767 niet overleefd. Na eerst door de Thai als legerbasis en opvang voor vluchtelingen te zijn gebruikt, werd de kerk, samen met de stad Ayutthaya, platgebrand door het Birmese leger.

Tot de 19e eeuw waren er niet meer dan ruïnes over van de St. Joseph kerk. De geschiedenis is niet helemaal duidelijk over de jaartallen; volgens de ene historicus werd al in 1830 gestart met de bouw van de nieuwe kerk, volgens een andere pas tien jaar later.  De Franse missionarissen, die nog steeds aanwezig waren in Siam, herbouwden de kerk samen met een groep Vietnamese katholieken, en incorporeerden de ruïnes in de nieuwe structuur.

De kerk is gebouwd in een neo-Romaanse stijl, met een opvallende klokkentoren boven de centrale entree. Het gebouw heeft een rijk versierde halve cassette koepel boven het marmeren altaar en is gedecoreerd met kleurrijke glas-in-lood ramen met bijbelse taferelen. Aanpassingen aan deze kerk werden uitgevoerd tussen 1883 en 1891, ten tijd van Rama V, onder leiding van de Italiaanse architect M. Joachim Grassi. 

In 2003 werd een volledige renovatie uitgevoerd van dit gebouw. De kerk heeft nu een helder gele kleur en staat in een bijna parkachtige omgeving aan een klein meer vlakbij de rivieroever. De naastgelegen begraafplaats herbergt de graven van de Christelijke gemeenschap van Ayutthaya en van Franse missionarissen overleden in Siam sinds het Ayutthaya koninkrijk.

Foto’s Lode Engelen

Lees ook: De Kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis in Chanthaburi

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*