Erfgoed in Thailand: 137 Pillars huis in Chiang Mai


In de 19e eeuw was teakhout een belangrijk handelsproduct in Thailand. Het werd – vooral in Europa – gebruikt voor meubels, gebouwen en scheepvaart. De Britten hadden teak bouw en -handel ontwikkeld in Birma en India en keken naar Siam als een volgende locatie. In Siam was de teak handel in die tijd, het midden van de 19e eeuw, in handen van Chinese of Birmese ondernemers die afspraken/concessies hadden met lokale heersers. De Europese bedrijven zagen mogelijkheden om hun aanvoer van hout te verbeteren en deze lokale ondernemers buiten spel te zetten. 

Teakhout bij de Rachadapisek brug in Lampang.

De Borneo Company Ltd was een van de belangrijkste handelspartijen in Azië aan het eind 19e eeuw, en een van hun producten was teak. In 1886 benoemde de Borneo Company Louis Leonowens tot een van hun managers. Leonowens was de zoon van Anna Leonowens, de engelse lerares die Prins Chulalongkorn en zijn broers engels had geleerd. Hij had nog steeds nauwe contacten met het hof van Siam.

Louis T. Leonowens

Hij werkte eerst een aantal jaren vanuit Bangkok en werd uiteindelijk naar Chiang Mai gestuurd waar het bedrijf  in 1896  een kantoor opende, dicht bij de grondstof. Dit lokale hoofdkwartier plus een residentie voor de aanwezige manager, en nog 2 andere gebouwen werden gebouwd aan de oostkant van de Ping rivier in Chiang Mai. Dit was de lokatie waar de meeste ‘farangs’ verbleven. Leonowens verbleef enige jaren in de ‘residentie’ in Chiang Mai, maar verliet uiteindelijk de Borneo Company om een eigen bedrijf op te starten en zich te vestigen in Lampang.

Het kantoor van Louis T. Leonowens, het bedrijf bestaat nog steeds.

Familiehuis

Tot 1927 werd de residentie van de manager als woning gebruikt. Daarna was het alleen nog kantoor. Na de 2e wereldoorlog was van de teakhandel weinig over. De residentie werd gekocht door de laatste directeur van de Borneo Company, William Bain, en hij ging er met zijn gezin wonen. Het huis bleef daarna in bezit van de Bain familie, in gebruik als woonhuis.   

‘Baan Borneo’ voor de renovatie tot hotel.

Het oorspronkelijke huis was volledig van teakhout, en in klassieke Lanna stijl gebouwd. Het hele gebouw staat op palen. In de tijd dat het huis werd gebouwd werd de rijkdom van een eigenaar ‘gemeten’ op basis van het aantal palen waarop een huis rustte; hoe meer palen, hoe rijker de eigenaar. William Bains’ zoon Jack heeft een volledige telling van de palen uitgevoerd en kwam uit op 137. Dat werd de nieuwe naam van het huis, net als van het straatje waaraan het huis ligt. In de volksmond is het huis echter ook nog steeds onder de naam ‘Baan Borneo’ bekend.

Een aantal leden van de Wongphanlert familie bezochten enkele jaren geleden Chiang Mai en raakten zeer gecharmeerd van het gebouw en de locatie. Ze zagen potentie en kochten het van de Bain familie. Het houten gebouw werd volledig gerenoveerd en nu is het centrale deel van het 137 Pillars Hotel.

De renovatie van het huis tijdens de verbouwing naar hotel had veel voeten in aarde. Letterlijk, want er waren meer dan 250 mensen betrokken bij de renovatie. Door de ligging aan de rivier was een grondige aanpak van de fundering noodzakelijk. Alle houten onderdelen van de fundering zijn vervangen en het hele gebouw plus paalconstructies is drie meter verhoogd om toekomstige overstromingen te voorkomen. De totale renovatie is met respect voor het huis en de locatie uitgevoerd. Oude ornamenten en decoraties zijn met smaak en aandacht voor detail gerestaureerd en teruggeplaatst. De ‘koloniale’ stijl is teruggebracht.

Het hotel biedt (voor de Covid pandemie), met het oog op zijn eigen geschiedenis, een historische toer over de teak handel en de interessante mensen die de teak handel naar Chiang Mai heeft gebracht aan zijn bezoekers. De ‘Tales & Trails of the Teak Wallahs’ rondleiding neemt je mee naar een aantal lokale musea, huizen van teak handelaren (teak wallahs) en andere historische gebouwen in Chiang Mai en Lampang. Wat Ket Museum, Chiang Mai Gymkhana Club, de oude vreemdelingenbegraafplaats, het huis van Louis Leonowens and zijn kantoor in Lampang komen allemaal aan de orde in deze dagtrip. Een aanrader voor de (teak)cultuur liefhebbers.

Het voormalig woonhuis van Louis T. Leonowens in Lampang, de volledig met teak hout gebouwde residentie wordt op dit moment gerenoveerd.

Lees ook: Teakhout in Noord Thailand


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 760 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*