Engeland 1-0 Haïti: Problemen voor Lionesses, penaltydrama en Dumornay verbijsterd

Engeland begon hun bod op een eerste WK-titel voor vrouwen met een 1-0 overwinning op Haïti in Groep D – maar dat werd niet verwacht van een team met de ambitie om de finale te bereiken.

De Europese kampioen Lions, ontsierd door een ruzie over een opbouwbonus voor het toernooi, had in de eerste helft achter kunnen staan ​​als WK-debutant Haïti een van hun huidige kansen had kunnen afmaken.

Engeland schoof op vanaf de strafschopstip bij de tweede poging. Bathsheba Lewis werd bestraft voor handbal en Georgia Stanway trad op, maar haar poging werd briljant gered door Kerley Theus. Helaas voor de Haïtiaanse doelman werd terecht geoordeeld dat hij al vroeg buiten zijn lijn was, dus kreeg Stanway de kans om te herstellen. Ze deed toen niets verkeerd.

Voor Engeland betekent het dat ze het WK beginnen met een overwinning. Maar dat kan een resultaat zijn dat meer vragen dan antwoorden heeft opgeleverd.

Ga dieper

Gefrustreerde Lions en geschokte FA: line-up bedreigt Engeland’s WK-campagne


De doelpuntenproblematiek van Engeland houdt aan

Het debat over de vraag of Rachel Daly of Alecia Russo als spits van Engeland zou moeten beginnen, duurde tot aan de aftrap. De aankondiging dat Russo in de basiself zou staan, veroorzaakte weinig opschudding gezien haar gebrek aan vorm en Daly’s verbluffende Women’s Super League-campagne waarin ze de Gouden Schoen won, maar het was geen verrassing, aangezien Engeland verbeterd is met Russo op het veld en veelzijdiger is.

Ze zag er vanaf het begin scherp en fysiek uit, maar haar eerste kans deed Theus niet schrikken. Een halve pijn dwong in de tweede helft tot een knappe redding van de doelman. Het ontbrak Russo niet aan verlangen of intentie, vooral toen hij Theus even later hard uithaalde voor een onderscheppingsmogelijkheid.

READ  Branson's Virgin Orbit vraagt ​​faillissement aan en zoekt koper

Het spel voelde als de perfecte gelegenheid voor haar om vroeg in dit WK het broodnodige ritme te vinden, en het was niet per se een slechte prestatie – haar bewegingen, hold-up spel en positionering waren even gevaarlijk als altijd – maar de finish ontging haar.

Het was weer een wedstrijd waarin Engeland er niet in slaagde te scoren uit open spel, waardoor die reeks op 337 minuten kwam.

Flo Lloyd-Hughes


De Lions werden gered door een penalty

Er zijn tot nu toe acht wedstrijden gespeeld in het toernooi, elk met een strafschop. Engeland had er vandaag twee kunnen hebben in de eerste helft.

VAR vroeg de scheidsrechter op het veld om naar de monitor te gaan nadat Diana Pierre-Louis een fout maakte op Chloe Kelly onder het scheenbeen van de Engelse aanvaller met een slechte uitdaging in het strafschopgebied. Als dat incident op zichzelf stond, zou het een straf zijn geweest. Maar eerder werd geoordeeld dat Russo een overtreding had begaan op Tabitha Joseph, dus werd er geen strafschop toegekend. Pierre-Louis kreeg een gele kaart en uiteindelijk was het de juiste beslissing.

(Foto: Jack Goodwin/PA Images via Getty Images)

Maar minuten later kreeg Engeland een duidelijke strafschop, Lewis hief beide armen op en zijn vingertoppen veegden de inkomende voorzet richting Lucy Bronze.

Stanway, de aangewezen strafschopnemer van Engeland, gebruikte zijn gebruikelijke techniek en kracht om de doelman te verslaan, maar het was op de perfecte hoogte voor Thews. Maar een VAR-review oordeelde dat de nummer 1 van Haïti te vroeg van zijn lijn was, en de penalty werd terecht ingetrokken. Bij de tweede poging ging Stanway dezelfde kant op, maar raakte de bal op een veel lagere baan en in een extremere hoek. De middenvelder van Bayern München toonde vertrouwen en evenwicht om zich op Engeland te richten.

Charlotte haven


Heldere roest begint bij de eerste vier maanden

Millie Bright had sinds 22 maart voor vandaag geen wedstrijd meer gespeeld. Hij ging 44 minuten na Chelsea’s 1-0 overwinning tegen Lyon in de heenwedstrijd van een kwartfinale van de Champions League met een knieblessure weg en keerde pas terug naar de volledige training nadat de Engelse ploeg in Australië was geland. Dat betekent dat Lucy Bronze’s startende vier tegen Haïti, Bright, Jess Carter en Alex Greenwood niet consequent met elkaar hebben getraind, laat staan ​​als een eenheid hebben gespeeld.

Pride was begrijpelijkerwijs roestig omdat het al vier maanden uit was. Als aanvoerder van de ploeg gaf hij balbezit weg met zijn eerste pass, gretig om ballen te onderscheppen, maar hij was uit positie toen Haïti de tegenaanval brak en zijn meestal nauwkeurige voorzetten werden afgebogen.

(Foto: Jack Goodwin/PA Images via Getty Images)

Er was een debat over wie er vandaag bij Bright als centrale verdediger zou spelen. Toen ze drie weken geleden in een pre-toernooi vriendschappelijke wedstrijd speelden tegen Portugal, koos manager Sarina Wickman Greenwood Carter als linksback.

Haïti kwam meerdere keren binnen achter clubteamgenoten Carter en Bright bij Chelsea. Engeland leek er achterin niet zeker van te zijn, maar het paar slaagde erin om meer controle uit te oefenen in de tweede helft. Voor Greenwood, een natuurlijke linkerspits, waren zijn ballen uit voorzetten en spelhervattingen een waardevol bezit.

Als we naar deze prestatie kijken, zullen andere teams in het toernooi het gevoel hebben dat ze de backline van Engeland kunnen uitbuiten, vooral nu Leah Williamson dit WK door een blessure miste.

Charlotte haven


Dumarnay schittert voor het indrukwekkende Haïti

Melchi Dumornay was al het gesprek van het toernooi na het scoren van twee verbluffende doelpunten in de 2-1 play-off finale tegen Chili om Haïti’s plaats op het WK te bezegelen. Na het seizoen 2022-2023 heeft ze een grote overstap gemaakt naar Lyon, de achtvoudig winnaar van de Women’s Champions League, samen met haar landgenoot Reims, waar ze 11 goals scoorde en vijf assists gaf in 18 optredens.

De onverschrokken 19-jarige is een geboren wedstrijdwinnaar met verbazingwekkende flair en afwerking.

Tegen Engeland liet ze precies zien waarom iedereen over haar praat. Ze legde ongelooflijk veel terrein af in 90 minuten, probeerde bij elke gelegenheid naar voren te komen en scoorde bijna – haar kogelschot vanaf de rand van het strafschopgebied in de tweede helft werd geprikt door Marie Earps.

Dumornay is er een Atletiek Een must-watch op The Radar voorafgaand aan dit toernooi, hij bewees waarom met een energiek en inspirerend optreden in Brisbane.

Ga dieper

Radar – Scoutinggids Wereldbeker Dames Atletiek 2023

Flo Lloyd-Hughes


Een nieuwe benadering van vervangingen

Sarina Wickman moest de invallers in aanloop naar dit WK op een heel andere manier benaderen.

Tijdens de Europese kampioenschappen van afgelopen zomer verliepen haar wissels als een normaal uurwerk, met de 60-minutenmarkering die de rotatie van Chloe Kelly, Alessia Russo en Ella Dunne aangaf. Een jaar later beginnen ze alle drie en hebben ze verschillende tools om naast de bank te gebruiken. Het trio leek hier soms geen ideeën meer te hebben, en de baanbrekende rollen die ze hadden met de vrijheid om op eigen bodem op het EK te spelen, waren volledig veranderd. Nu moeten ze als opener presteren en hard werken op frustrerende momenten voor de ploeg.

Wiegmans eerste wissel tegen Haïti kwam op het uur, maar Lauren Hemp werd vervangen door Lauren James. De Chelsea-aanvaller ving de stelling van Hemp naast en dat bracht Engeland meteen een kans. James werd niet alleen een broodnodige baldrager, maar zijn visie en passnauwkeurigheid opende ruimte voor anderen om tegenaan te lopen, waardoor Engeland het spel snel kon omdraaien.

Daly betrad vervolgens het veld in de 75e minuut en verving Russo in een wissel die Engeland dwong om minder van de voet te spelen en hem in plaats daarvan aan te vallen als een doelwit. De overgang veroorzaakte problemen voor Haïti en Daly.

Flo Lloyd-Hughes


Een trage start, maar we zijn hier eerder geweest

De openingswedstrijd van Manchester United tegen Oostenrijk op Old Trafford een jaar geleden, voor een toenmalig recordpubliek van 68.871 fans, was een terughoudende aangelegenheid. Engeland won, maar slechts met 1-0. Het was een georganiseerd maar gespannen optreden.

Tegen Haïti was Engeland gretig in hun inspanningen en speelde dapper, maar de eerste helft was chaotisch. Het spel was heel open, wat Haïti goed uitkwam. De balomslag was hoog en Engeland had meer controle nodig.

Het belangrijkste van vandaag is om drie punten op het bord te zetten. Ze moeten nu concurrentie opbouwen en geleidelijk als team aan kracht winnen. Het kost tijd. Engeland heeft in vier maanden slechts drie wedstrijden gespeeld; Nu zijn ze drie in 11 dagen.

Charlotte haven

(Bovenste foto: Jack Goodwin/PA Images via Getty Images)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *