Emigratie uit onvrede met mentaliteit in Nederland?


Redactie, emigratie, Nederland, mentaliteit

=

Emigranten vluchten naar buitenland om slechte mentaliteit

Korte lontjes van Nederlanders de druppel om weg te gaan

 

Er moet in Nederland iets goed mis zijn, getuige deze alarmerende koppen

Ze zijn dan ook niet door ons verzonnen maar stonden zondag 7 februari boven een artikel en onder een foto in het Algemeen Dagblad. Die krant wilde weten waarom (steeds meer) Nederlanders emigreren of willen emigreren en ontleende de informatie aan een belanghebbende bij de emigratie-business: directeur Tom Bey van de EmigratieBeurs. Het artikel diende als opstap naar een erbij geplaatste lezerspeiling.

Hieronder tekst deel artikel en peiling:

De ‘slechte mentaliteit’ is voor emigranten een steeds belangrijkere reden om Nederland te verlaten. Dat blijkt uit een onderzoek van de EmigratieBeurs. ,,Nederland is aan het veranderen”, zegt directeur Tom Bey. ,,We zien dat de omgangsvormen en de korte lontjes voor mensen steeds vaker de druppel zijn om weg te gaan.”

Inmiddels emigreren ongeveer 148.000 mensen per jaar uit Nederland, 41 procent meer dan 10 jaar geleden. Behalve vanwege de slechte mentaliteit (23 procent) willen toekomstige emigranten ook weg uit Nederland omdat ze meer rust en ruimte (24 procent) willen. De migrantencrisis is voor 13 procent een reden om het land te verlaten.

Over het algemeen migreren mensen om twee redenen. Bey: ,,Enerzijds migreren mensen om intrinsieke redenen: ze zijn avontuurlijk ingesteld en willen op zoek naar een betere kwaliteit van leven. Anderzijds zijn er externe factoren die voor die mensen ‘de druppel’ zijn.” Hij constateert dat de nuances in Nederland weg zijn. ,,In het buitenland heerst een ander soort beleefdheid.”

Voorheen waren criminaliteit en filedruk een belangrijke reden om het land te verlaten, maar zij spelen nog maar een kleine rol met respectievelijk 5 en 3 procent. Veel mensen hebben genoeg van de in hun ogen hufterige, ontevreden en onbeleefde houding van hun landgenoten. ,,De filedruk is bijna van de kaart en heeft plaatsgemaakt voor de slechte mentaliteit. In Nederland mag je alles zeggen wat je denkt.” Volgens Bey stuit juist dat veel mensen tegen de borst.

Bij de peiling op de AD-site valt direct op dat niet wordt gevraagd ‘Gaat u naar het buitenland vertrekken en waarom’ maar het suggestieve  ‘waarom zou jij uit Nederland vertrekken’. De respondenten konden kiezen uit 7 antwoordsuggesties.

Waarom zou jij naar het buitenland vertrekken?

30% Vanwege de slechte mentaliteit

33% Vanwege de migrantencrisis

7 % Genieten van mijn pensioen

3% Vanwege de criminaliteit

21% Meer rust en ruimte

1% Ik ben de files zat

5 % Werk

Op het moment dat wij de AD-site bezochten hadden 10.997 mensen ‘gestemd’ en waren er 102 reacties op het verhaal met Bey. Alles is hier te vinden.

De poll gaf overigens een wat ander resultaat dan de kop van het artikel suggereert: 33 procent van de respondenten noemden de ‘immigratiecrisis’ als belangrijkste reden om weg te willen. Dertig procent hield het op de ‘mentaliteit’ van de collega-Nederlanders. Bij de reacties – waarvan vele niet boven de onderbuik reikten – werd overigens meer dan eens gesteld dat de slechte mentaliteit alles te maken had met de instroom van buitenlanders.

Wat vinden de Trefpunt Thailand-bezoekers?

Je kunt van dit verhaal en peiling alles vinden, twee zaken staan als een paal boven water. Ook andere bronnen, bijv. het CBS, geven aan dat de emigratiecijfers de laatste tien jaar fors zijn gestegen. En wie het Nederlandse nieuws een beetje volgt zal het niet zijn ontgaan dat de onvrede in het koninkrijk langzamerhand niet meer simpelweg valt te verklaren met de lust tot kankeren die wij elkaar graag toedichten.

Kennelijk is verhuizing naar net buiten de stad of ‘emigratie’ naar de ‘provincie’  geen alternatief meer.  Opvallend is tevens dat emigranten niet, zoals een aantal jaren geleden vaak het geval was, met cliché-foto’s van zonnige stranden worden weggezet als ‘deserteurs’ die profiterend van voorzieningen in het thuisland en (veronderstelde) belastingvrijdom in het buitenland, niet meer doen dan daar de luiwammes uithangen.

Voor ons reden om de mening van bezoekers/lezers van Trefpunt Thailand te peilen. Is de sfeer in Nederland of Vlaanderen (interessant om te zien of er verschil van opvatting is) werkelijk zo slecht dat er emigratieplannen zijn? Of leven bij jullie andere redenen om het geboorteland te verlaten. Of zijn er misschien mensen die er niet aan denken om te emigreren?

Hoe zit het met degenen die al in het buitenland – Thailand of elders – wonen? Waarom zijn zij destijds vertrokken? En zijn er onder hen die terugkeerplannen hebben geschrapt omdat leven in het vaderland niet meer leuk lijkt of perspectief biedt?

Wij geven uiteraard geen antwoordsuggesties maar hopen op interessante reacties van onze lezers.

Bij voorbaat hartelijk dank!

Redactie


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 722 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

14 Comments

 1. Vergeet niet dat een zeer belangrijk deel van de emigranten allochtoon is, en dat een groot deel van de autochtonen ook weer terug keert. Denk aan mensen die terugkeren van een studie of werk in het buitenland, en ook hen die er achter komen dat het gras elders niet groener is. Zie bijvoorbeeld dit (en meer) artikel: http://www.flipvandyke.nl/2014/11/netto-emigratie-2e-generatie-niet-westers-nu-groter-dan-die-van-autochtonen/

  Toch denkt men bij emigratie al snel aan autochtonen Nederlanders die massaal het zinkende Nederland ontvluchten…

  Mijn plannen? Ik had de droom te emigreren naar RH met mijn vrouw na ons pensioen. Nu weet ik niet wat de toekomst brengt. Verblijf in Spanje klinkt ook niet verkeerd, vooral niet als men export van geld/vergoedingen/rechten naar buiten de EU verder en verder beperkt. We zien tegen die tijd wel weer, je weet niet eens of je je pensioenleeftijd wel haalt en die zal tegen die tijd best wens 70-72 kunnen zijn.

 2. Wijs: Waar de blanke top der duinen

  in het buitenland te zingen op feesten en partijen, met een licht nostalgische ondertoon

  Waar de blanke top der duinen
  Schittert in de zonnegloed
  En de Noordzee vriendelijk bruisend
  Neerlands smalle kust begroet
  Juich ik aan het vlakke strand: (2x)
  ‘k Heb u lief, mijn Nederland (2x)

  Maar die blanke top der duinen
  Ligt nu achter prikkeldraad
  Op het strand nu veel te veel mensen
  Waardoor mij de lust vergaat
  Is dat nog mijn Nederland? (2x)
  ‘k Had u lief, mijn Nederland (2x)

  In het kielzog onzer vaderen
  Zijn we er op uit gegaan
  Waar de wereld lag voor ons open
  Vonden wij een nieuwe baan
  Wonend in ‘t verre land (2x)
  Denk ik terug aan Nederland (2x)

  Willem Hulscher

  • Hoi Willem,

   Ben morgen jarig en ga het zeker zingen met de gasten en zal proberen er zo nostalgich mogelijk bij te kijken.

   • Goh, jullie kennen klaarblijkelijk de wijs van dit volkslied nog. Geen idee meer. Dus stokoud óf Kulturfremd geraakt. Zovast gefeliciteerd Antonin!

 3. Beste Hans, ik ben nu 5 maanden weg uit Nederland maar het gras is nog steeds niet groenen dan bij de buren.
  Lieve Kattestaart, ik hou ook mijn hart vast wat er in Nederland staat te gebeuren ook al woon ik in Thailand ik ben Nederlander en blijf Rotterdammer. En mocht het zover zijn dat je vertrek naar Thailand dan wens ik je vele mooie jaren.

 4. Het is wellicht haast een banale reden, maar ik ben uit NL vetrokken vanwege het klimaat. (en Paul de Leeuw).

 5. BOUTADE

  Boutade van P.A. de Génestet (1829 – 1861)

  O land van mest en mist, van vuilen, kouden regen,
  Doorsijperd stukske grond, vol killen dauw en damp,
  Vol vuns, onpeilbaar slijk en ondoorwaadbre wegen,
  Vol jicht en parapluies, vol kiespijn en vol kramp!

  O saaie brij-moeras, o erf van overschoenen,
  Van kikkers, baggerlui, schoenlappers, moddergoôn,
  Van eenden groot en klein, in allerlei fatsoenen,
  Ontvang het najaarswee van uw verkouden zoon!

  Uw kliemerig klimaat maakt mij het bloed in de aderen
  Tot modder; ’k heb geen lied, geen honger, vreugd noch vreê.
  Trek overschoenen aan, gewijde grond der Vaderen,
  Gij niet op mijn verzoek . ontwoekerd aan de zee.

  • Beste Tino.
   dank voor dit mooi aansluitende stukje! Zeer toepasselijk.

 6. Nou Lieven Kattestaart. Verhuiswagen kennen ze hier niet. De rotzooi zie je hier ook. Hoog geluidsniveau is hier orde van de dag. Ook al vriest het hier niet, hufters genoeg hier, die denken alleen op de weg te zijn. Elke land heeft wel wat.
  Waarom ik Nederland heb verlaten? Mijn vriendin werd destijds tot 3 keer toe geweigerd Nederland met een vakantie van drie maanden te komen bezoeken. Wij denken dat de reden was vrees dat ze na die drie maanden niet zou terugkeren naar het land van herkomst.
  Ik had een goede baan [ambtenaar], eigen huis, wat geld op de bank.

  • Beste Frans Maarschalkerweerd,
   dank voor je toelichting. En inderdaad, elk land heeft wel wat.
   Maar zoals door mij al gezegd, het is geen klaagzang over Nederlanders en hun afglijdende mentaliteit, meer een constatering daarvan. En ik ga er ook niet vanuit dat Thailand het paradijs is waar je slechts omringd bent door zorgzame en liefdevolle mensen, die hun laatste rijstkorrel nog met je zouden delen. Al heb ik dat soort mensen daar wel ontmoet, wat de burger moed geeft.
   Ook daar zijn er beslist hele hordes egoistische zelfbevredigers waar ik me aan zal gaan ergeren. Daar sluit ik de ogen niet voor.
   Maar mijn grote probleem is dat ik de situatie hier in Nederland alleen maar erger heb zien worden, niet beter, wat voor mij dus een extra motivatie is tzt naar Thailand te vertrekken.

 7. Nou, Lieven, wat die stereo om 04 uur betreft, daar kunnen ze hier ook wat van en dan komt er GEEN politie. Dat heet hier ‘grin and bear it’.

  Ik hoor bij de 7 procent die vanwege de pensioenzon ging. Maar had ik in 2002 geweten dat ik zou worden uitgekotst door de Nederlandse politiek dan was ik gebleven en had geopteerd voor de 4+8 methode.

  In 2006 ging mijn ziektekostenpolis er aan door de toen nieuwe zorgverzekeringswet; de EU regels voor Schengen maken het moeilijker mijn dame mee te nemen naar NL zelfs voor een simpele vakantie; wil ik stemmen dan moet ik me registreren en stemmen gaat net niet meer met de paardentram maar per post, hoe is het mogelijk in deze tijd; op 1-1-2015 verviel mijn heffingskorting; op 1-1-2015 trakteerde de NL politiek mij op een 62% belastingverhoging in schijf 1 en er dreigt ieder jaar een korting op de AOW-toeslagen op basis van het woonlandbeginsel of andere maatregelen omdat men het niet gunt dat ik met mijn krent in de zon lig.

  “Nederland voor de inwoners alleen”; je mag het niet zeggen maar het is onderhand wel de praktijk. En toch blijf ik hier…..

 8. De emigratieplannen van vrouwlief en ondergetekende zijn al vergevorderd, en hadden in het beginstadium niet of nauwelijks te maken met de
  Nederlandse mentaliteit.
  Maar ik moet toegeven dat dit nu zeker wel een rol speelt.
  Als flatbewoner in een klein dorp, heb ik de afgelopen vijftien jaar diezelfde mentaliteit met sprongen achteruit zien gaan.
  Als er vroeger bijvoorbeeld iemand ging verhuizen naar een ander stekkie, dan kwam er een verhuiswagen voorrijden, en werd alles netjes ingeladen en verhuisd. Voor de spullen waar geen behoefte meer aan bestond werd de gemeente gebeld, en het grof vuil werd netjes opgehaald door diezelfde gemeente.Dat was vroeger.
  Anno 2016 is de situatie vaak als volgt.
  Iemand gaat verhuizen. Er rijdt een luidruchtige rammelbak voor, met al even luidruchtige “vriendenschaar-verhuizers”. Welke tesamen wat bankstellen, kastjes etc op een karretje laden, en daarmee vervolgens luid toeterend ten afscheid uit beeld verdwijnen. Wat niet uit beeld verdwijnt is de ongelooflijke bende die er achterblijft aan de voorzijde van de flat, waar men alle stoelen, kastjes, matrassen en andere zooi, die men niet meer wenste gewoon bij de ingang van de flat achterlaat. Alwaar de rest van de bewoners er die week de nek over mag breken.
  Dit soort situaties zijn nu meer regelmaat dan uitzondering. Ook al omdat de woningbouwvereniging het liefst alle lieden van een bepaald inkomensniveau en type Tokkie in deze flatten is gaan proppen.
  Met als resultaat dat je bijna constant van de ene ergernis in de andere valt.
  Om over de hufterigheid van de Nederlander achter het stuur nog maar te zwijgen. De keren dat ik s’ochtends vroeg op weg naar mijn werk bijna
  aan flarden word gereden door gehaaste lieden die op tijd bij de koffiemachine van de baas willen zijn, zijn niet meer te tellen.
  Door mijn gladheidsbestrijdings-werkzaamheden voor de gemeente kom ik s’winters ook vaak in aanraking met automobilisten die te beroerd zijn hun aangevroren voorruit ook maar enigszins schoon te maken, en met een kijkgaatje ter groote van een postzegel op het ijzige Nederlandse pad gaan.
  En het dan vreemd vinden dat mijn collega-chauffeur hen slechts met veel moeite en al vloekend kan ontwijken met zijn tonnenzware volgeladen strooi-wagen omdat ze hem simpelweg niet aan zagen komen.
  En niet te beroerd zijn ons ook nog een grote bek te geven indien we hen attenderen op hun beperkte zicht, en hun lef om daarmee op pad te gaan.
  Dit zijn zomaar wat voorbeeldjes uit de praktijk die ik meemaak, en ze stemmen me niet vrolijk, en zeker niet positief gestemd over de Nederlandse mentaliteit. Hufterigheid en egoisme viert de boventoon.
  Wat te denken van een buurman die denkt dat het normaal is om vier uur s’nachts zijn stereoinstallatie open te trekken en met 120 decibel de buurt te laten weten groot fan van Andre Hazes te zijn?
  Slechts bezoek van politie vermag dan blijkbaar de hersencellen, voorzover aanwezig, weer in werking te stellen, en het volume aan te passen.
  Geen klaagzang, maar een constatering over normen en waarden die vervlakken en het leven hier in dat moeras achter die dijken er bepaald niet beter op maken.
  Voor mij nu een extra reden straks de flatdeur achter ons dicht te trekken.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.