Het gedicht op woensdag. Emigrant in Mae Hong Son

 

thailand emigrant

Ik kon de chaos niet meer vinden,

overal was symmetrie,

elke beweging immuun

 

Toen ineens: een duister gen,

bevelend dat ik weg moest

van waar ik lang gewoond had

 

Nu kan ik niet meer uitleggen

waarom ik hier gekomen ben

Mijn orde is verplaatst,

mijn terugweg in verval

 

De glimlach van de inlanders

begrijp ik na jaren nog niet

Ik vermaak hen,

geef hen geïmporteerde rijst

in ruil voor voedsel

 

‘Heb je buikpijn?’ vragen ze

‘Nee’

‘Is het dan misschien je dak dat lekt?’

‘Geen dak, geen lek.’

‘Wat is er dan vreemdeling?’

 

‘Het is niets,

ik kan alleen de plaats

niet meer terugvinden

waar ik geboren ben,

de aarde die mij bedekken zal’,

zelfs ‘gedoemd te zwerven’

is verdwenen

 

‘Niets doen, altijd zo doorgaan’,

antwoorden ze,

‘naar niemand speciaal op zoek,

en alleen zorgen voor wie

echt niet verder kan’

Over Stasio Komar 33 Artikelen
Stasio Komar, Breda, 1947, zoon van Poolse vader en Nederlandse moeder. Studeerde Frans in Parijs en Montpellier, werkte als vertaler, klusjesman en leraar. Later leidde hij een ontwerpstudio (mode en interieur) en was directeur van een stichting (ontwikkelingsprojecten) waarvoor hij vele malen afreisde naar Brazilië. Komar publiceerde zes dichtbundels, twee ervan, 'Mist' en 'Als bij een raam' zijn te bestellen bij www.kemhol.nl. Stasio speelde in diverse bands en schreef songs in vijf talen. Hij verbleef een jaar in Thailand en Japan, zijn gedichten op Trefpunt komen voort uit deze periode.