Eerste Covid-19 vaccins komen vandaag aan in Thailand

De eerste COVID-19 vaccins arriveren vandaag in Thailand, dat heeft de Thaise minister van volksgezondheid Anutin Charnvirakul bevestigd. Het gaat om het Chinese Sinovac vaccin. Het vaccin is met een spoedprocedure op maandag goedgekeurd door het Thaise geneesmiddelenbureau. Het is nu toegestaan het vaccin te gebruiken in noodgevallen.

Sinovac vaccins
Foto: Facebook pagina minister van volksgezondheid Anutin Charnvirakul

Het Thaise vaccinatiebeleid kwam vorige week stevig onder vuur te liggen in de Thaise tweede kamer. De oppositie vindt het te traag van start gaan. Minister Anutin had eerder beloofd dat de eerste vaccinaties al op 14 februari zouden plaatsvinden. Dat is niet gelukt. In andere landen in de regio zoals Maleisië, Singapore en Indonesië zijn de vaccinaties wel al gestart.

Thailand wil met deze eerste lading vaccins mensen die in de gezondheidszorg werken vaccineren. Om het vertrouwen bij het Thais publiek in het vaccin te verhogen wil de Thais minister president Prayuth Chan-ocha zich als een van de eersten in Thailand laten vaccineren. Volgens de Thaise gezondheidszorg is het vaccin niet geschikt voor personen boven de 60, Prayut is 66 jaar.

Vaccinatieproces
Premier Prayut krijgt griepvaccinatie.

In de Filipijnen is het Chinese COVID-19 vaccin ook goedgekeurd voor gebruik, maar daar is besloten dat het niet geschikt is om personen werkzaam in de gezondheidszorg te beschermen. Ze baseren hun oordeel op onderzoek naar het Sinovac vaccin gedaan in Turkije, Brazilië en Indonesië. Uit die onderzoeken, specifiek naar het gebruik van het vaccin voor mensen werkend in de medische zorg, blijkt dat het vaccin in dat geval slechts voor 50.4% bescherming biedt tegen besmetting met COVID-19.

De 200 duizend vaccins die vandaag vanuit China met Thai Airways naar Bangkok worden gevlogen zijn de eerste lichting van totaal 2 miljoen doses. In maart worden nog eens 800 duizend vaccins verwacht en in april een miljoen.

Ook op Trefpunt Azië: Niemand blijft achter, vaccinaties ook voor expats

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*