Eerste coronadoden in Cambodja. Besmettingen lopen op.

Vaccination Coronavirus Virus - torstensimon / Pixabay
torstensimon / Pixabay

De status van ‘land zonder coronadoden’ is Cambodja definitief kwijt. Een 50-jarige taxichauffeur die positief getest was overleed eerder deze week in een ziekenhuis in Phnom Penh. Vandaag, zondag 14 maart, werd bekend dat er een tweede corona-dode te betreuren valt. Tot enkele dagen geleden werd er in het land geen enkele officiële coronadode geregistreerd. Wat gevreesd werd wordt nu werkelijkheid.

Al meteen na het uitbreken van de pandemie sloot Cambodja de grenzen met buurlanden Thailand, Vietnam en Laos. Om besmettingen en coronadoden te voorkomen. Wie desondanks toch naar binnen wilde werd onderworpen aan een strenge controle, een test op het coronavirus en twee weken verplichte quarantaine. Toch zijn er nu (14 maart) 1305 geregistreerde gevallen van besmetting geconstateerd. En dit aantal loopt gestaag op.

Contactonderzoek

Veel mensen denken dat het virus zich onder de Cambodjanen bevindt, maar omdat er niet of nauwelijks werd getest is het niet geconstateerd. Mensen die zich in Cambodja meldden met Corona-achtige verschijnselen werden niet getest en naar huis gestuurd. Cambodja tuigt nu in allerijl een bron- en contactonderzoek op. Mensen die kritiek hebben op het tot nu toe gevoerde overheidsbeleid lijken in hun gelijk gesteld.

Een verklaring voor het lage aantal officiële gevallen van besmetting en officieel ‘slechts’ twee coronadoden tot nu toe, kan zijn dat het land een jonge bevolking heeft. Dit is een direct gevolg van de genocide door de Rode Khmer in de jaren zeventig. Daarbij is bijna een hele generatie van de aardbodem weggevaagd, onder meer in de beruchte Killing Fields. Cambodja heeft daardoor weinig inwoners van boven de tachtig jaar oud.

Geregistreerde coronadoden

Daarnaast is er het verhaal dat de bevolking zonder het te weten al groepsimmuniteit tegen het huidige coronavirus heeft opgebouwd. Bij de analyse van monsters van lokale vleermuizenpoep, die tien jaar geleden werd verzameld voor een ander onderzoek, werden namelijk sporen gevonden van een coronavirus dat voor 92.6 procent overeen kwam met het huidige COVID-19 virus. Maar dat is slechts speculatie. Net als berichten in de lokale media dat het virus zich verspreid heeft vanuit de Chinese gemeenschap en dat mensen die in afzondering zaten door omkoping de quarantaine-plek konden verlaten.

Tot nu toe is Laos nog het enige land in Zuidoost-Azië zonder een geregistreerd coronadoden. Maar wie weet nog voor hoe lang.

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*