Eerste burgers die Silicon Valley Bank kopen

First Citizens Bancshares koopt Silicon Valley Bank, de Californische geldschieter wiens ineenstorting deze maand schokgolven veroorzaakte in de financiële sector.

De Federal Deposit Insurance Corporation nam op 10 maart de controle over de bank in Silicon Valley over nadat de deposito’s failliet waren gegaan. FDIC, wat kondigde de overeenkomst aan Sinds zondag laat is de bank op zoek naar een koper in zijn geheel of in stukken.

Toen de regering de macht overnam, was Silicon Valley Bank de 16e grootste bank van het land. De ineenstorting was het grootste bankfaillissement in de VS sinds de financiële crisis van 2008.

De deal voor de bank, die Silicon Valley Bridge Bank werd nadat de FDIC het overnam, kocht ongeveer $ 72 miljard aan activa tegen een korting van $ 16,5 miljard. Nog eens $ 90 miljard is niet inbegrepen in obligaties en andere activa.

Op First Citizens-aandelen ter waarde van maximaal $ 500 miljoen ontvangt de banktoezichthouder equity-appreciation-rechten. De FDIC schat dat de kosten van een bankfaillissement voor het depositoverzekeringsfonds van de overheid ongeveer 20 miljard dollar zouden bedragen.

De 17 voormalige filialen van de bank, in Californië en Massachusetts, gaan vanaf maandag open onder de paraplu van Citizens. De spaarders worden automatisch klant van First Citizens.

SVB Financial, het voormalige moederbedrijf van Silicon Valley Bank, heeft op 17 maart faillissement aangevraagd. Ook vermogensbeheerder SVB Capital en beursvennootschap SVB Securities zijn van plan om de verschillende onderdelen apart te verkopen.

De ineenstorting van de bank in Silicon Valley veroorzaakte een schokgolf door de wereldwijde financiële sector.

READ  Biden schenkt miljoenen aan de New Yorkse spoortunnel, met dank aan zijn infrastructuurrekening

Op 19 maart verwierf New York Community Bancorp de ter ziele gegane Signature Bank, een week nadat de FDIC haar activiteiten had overgenomen. De deal omvat ongeveer $ 38 miljard aan activa, inclusief $ 12,9 miljard aan schulden die zijn gekocht met een korting van $ 2,7 miljard.

Tegelijkertijd stemde de grootste bank van Zwitserland, UBS, ermee in om zijn kleinere rivaal Credit Suisse te kopen voor ongeveer $ 3,2 miljard in een deal die haastig was geregeld door de Zwitserse regering. Beleggers verloren al snel het vertrouwen in Credit Suisse, dat al jaren wordt geteisterd door schandalen en wanbeheer, terwijl bankieren in Silicon Valley de markten deed schrikken.

Banktoezichthouders over de hele wereld hebben snel actie ondernomen om het vertrouwen in het systeem te vergroten. De Federal Reserve, de Bank of Canada, de Bank of England, de Bank of Japan, de Europese Centrale Bank en de Zwitserse Nationale Bank hebben gezegd dat ze eraan werken om financiering in Amerikaanse dollars gemakkelijker beschikbaar te maken. De centrale bank heeft ook een programma voor noodleningen opgezet om banken extra te ondersteunen.

First Citizens, gevestigd in Raleigh, NC, zegt dat het meer dan $ 100 miljard aan activa heeft en meer dan 500 vestigingen in 22 staten. Het is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid door het kopen van door de overheid veroverde gemeenschapsbanken. Dergelijke deals kunnen lucratief zijn, afhankelijk van hoeveel hulp de overheid biedt als onderdeel van de transactie.

“First Citizens heeft een reputatie van financiële kracht, uitzonderlijke klantenservice en voorzichtige kredietverlening gedurende 125 jaar”, aldus First Citizens Chief Executive Frank P. Holding, Jr. in een verklaring. “We werken samen met de FDIC om sinds 2009 meer door de FDIC ondersteunde transacties succesvol af te ronden dan enige andere bank, en we waarderen het vertrouwen van de FDIC in ons nogmaals.”

READ  Pras Michel van de Fugees werd schuldig bevonden aan illegaal lobbyen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *