Een zeldzame, groene komeet zal vanaf deze week de aarde passeren

Als je volgende maand naar de nachtelijke hemel kijkt en een klein groen lichtje in de lucht ziet, raak dan niet in paniek, er zijn geen buitenaardse wezens geland.

Volgens NASA en astronomen zal naar verwachting deze week een zeldzame groene komeet de aarde passeren en bijna een maand zichtbaar blijven aan de nachtelijke hemel.

Deze afbeelding van de NASA-website toont komeet C/2022 E3 (ZTF), die werd ontdekt door astronomen met behulp van de Wide-Field Survey Camera in de Zwicky Transient Facility.

Dan Bartlett/NASA/AFP via Getty Images

Komeet C/2022 E3 (ZTF) werd afgelopen maart ontdekt toen hij zich al in de baan van Jupiter bevond. Het onderscheidt zich door zijn groene gloed.

De komeet zal op 12 januari de zon of het perihelium naderen en zal zichtbaar zijn voor sterrenkijkers op het noordelijk halfrond, aldus NASA-wetenschappers. Degenen op het zuidelijk halfrond zullen de komeet in februari kunnen zien.

“Komeeten zijn onvoorspelbaar, maar als deze zijn huidige trend in helderheid voortzet, zal hij gemakkelijk te detecteren zijn met een verrekijker en zichtbaar zijn voor het blote oog onder een donkere hemel”, schreef NASA in zijn post. “Wat is het probleem” blog eerder deze maand.

Foto: komeet C/2022 E3 (ZTF) komt op 2 februari 2023 het dichtst bij de aarde.

Komeet C/2022 E3 (ZTF) komt op 2 februari 2023 het dichtst bij de aarde.

NASA

De komeet zal in januari langs de horizon naar het noordwesten trekken en tussen 1 en 2 februari de aarde het dichtst naderen, zei NASA. Volgens astronomen zal de komeet dan 42 miljoen kilometer van de planeet verwijderd zijn.

Volgens astronomische kaarten zal de komeet over ongeveer een week dicht bij Mars zijn.

READ  Verkiezingen Hooggerechtshof Wisconsin 2023: live resultaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *