Een vliegtuigbom en de statistiek

Alweer een tijdje terug vloog ik van Amsterdam naar Bangkok. En voor de zoveelste keer verbaasde ik me over de gespannenheid van de securitymedewerkers op Schiphol. Geen goede omgeving om per ongeluk het woordje ‘bom’ te laten vallen en al helemaal niet voor de grap. 

Maar is dat allemaal niet wat overdreven? Het komt naar mijn smaak veel professioneler over als het dienstdoende personeel rust uitstraalt, maar ondertussen wel alles goed in de smiezen houdt.

Eenmaal in het vliegtuig bedacht ik, na mijn eerste bacardi-cola, de volgende op statistieken gebaseerde analyse. Aan het eind van de vlucht had ik het hele verhaal in mijn hoofd. Ik hoefde het, inmiddels in mijn condo in Jomtien, alleen nog maar uit te tikken. 

Onderverdeling passagiers

Er zijn zes soorten passagiers:

  1. zij die een bom bij zich hebben, en ook roepen dat ze een bom bij zich hebben;
  2. zij die een bom bij zich hebben, maar roepen dat ze geen bom bij zich hebben;
  3. zij die een bom bij zich hebben, maar niet roepen dat ze een bom bij zich hebben;
  4. zij die geen bom bij zich hebben, maar roepen dat ze wel een bom bij zich hebben;
  5. zij die geen bom bij zich hebben, en ook roepen dat ze geen bom bij zich hebben;
  6. zij die geen bom bij zich hebben en ook niet roepen dat ze wel een bom bij zich hebben.

Deze soorten zijn weer op te delen in categorieën:

Categorie terroristen: 1, 2 en 3.

Categorie leugenaars: 2 en 4.

Categorie stillen: 3 en 6.

Categorie sukkels: 1 en 4 (want bij 1 mislukt de aanslag en bij 4 volgt boete en vertraging).

Categorie overbodigeopmerkingenplaatsers: alleen 5.

Bijna iedere vliegpassagier behoort tot soort 6.

Soort 3 is het gevaarlijkst. In theorie is soort 2 ook gevaarlijk, maar bij het vallen van het woord ‘bom’ (beter je kop houden) ontstaat wantrouwen en volgt volledige controle.

Welke passagiers zijn het veiligst?

De security gaat over de rooie als ze in aanraking komt met soort 4. Onzin, want iemand die zegt dat ie een bom heeft, heeft die niet. Er is nog nooit een bomaanslag gepleegd door iemand die zei dat hij een bom in zijn bagage had. Ik herhaal: nooit. Er zijn wel aanslagen gepleegd door passagiers die daar niets over zeiden.

Conclusie: statistisch gezien is het veiliger om te vliegen met passagiers die zeggen dat ze een bom bij zich hebben, dan met hen die niet over een bom reppen. 

Dus: mensen die zeggen dat ze een bom bij zich hebben, hoef je niet meer te fouilleren en kun je direct door laten lopen. De rest zou ik nog maar eens extra goed controleren.

Misplaatste grappen

Min of meer misplaatste grappen over bommen komen voort uit frustratie over urenlang in de rij staan voor inchecken en allerlei controles. Met een paar alcoholische drankjes achter de kiezen is zo’n grapje natuurlijk snel gemaakt.

Beter juist wel een bom meenemen?

Er is trouwens een goede reden om juist wel een bom mee te nemen. De kans dat er een bom aan boord is, is statistisch 1 op de miljoen. De kans dat er twee bommen aan boord zijn, is 1 op de miljard. Dus als je zelf een bom meeneemt (die je niet laat afgaan), dan is de kans dat er toch een bomexplosie plaatsvindt slechts 1 op de miljard.

Liever een bom dan een piloot aan boord?

En dan nog wat statistiek: de kans dat een vliegtuig neerstort ten gevolge van een bomontploffing is veel kleiner dan de kans dat een vliegtuig neerstort als gevolg van een fout van de piloot. Dus “Help, er is een bom aan boord!” zou toch veel minder aanleiding tot paniek moeten geven dan “Help, er is een piloot aan boord!”.

Ook op Trefpunt Azië: De Thaise stille kracht: het spokende toetsenbord op mijn laptop

Over Eric van Dusseldorp 3 Artikelen
Eric van Dusseldorp (1960) is online aandelenhandelaar op de beurzen van Amsterdam en Frankfurt en woont sinds 2019 permanent met zijn Thaise vrouw en weeskindje in Jomtien. Daarnaast is Eric dammedewerker bij de Telegraaf Media Groep en beheert hij enkele Startpagina’s en Facebookgroepen, vooral over dammen. Ten slotte componeert hij muziek en schrijft hij op een politiek forum (Joop.nl).

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*