Een slag in de rondte


Oostende, de prachtige stad aan de Vlaamse kust die ik ooit wat in de war zijnde bezocht te samen met een vriend die me opbeurde, herbergt een dichter die ik graag even citeer: ‘…kunstenaars zijn er veel, maar volhouden is de kunst..’ .

Ik heb altijd een hekel gehad aan etnocentrische zienswijzen. Ik ergerde me dan ook aan hen die Thailand en omgeving het Verre Oosten noemen. Hoezo ver? En ten opzichte van wat dan wel? De aarde is rond en verdeeld in continenten.  Waar Thailand en omgeving ligt heet gewoon Zuidoost Azië. Dus niks de Oost als het einde van de wereld. Voor  mezelf en velen om me heen een begin van een ‘nieuw’ leven, maar volhouden blijft een  kunst.

Wallstreet

De wereldeconomie heeft de hik. Al lijkt het middenrif zowat tot rust, een beetje vieze smaakt is soms nog te proeven in de keel. Vrienden van me die de economie beter bijhouden dan ikzelf, spreken me zowat wekelijks aan op de gedaalde opbrengst van de euro ten opzichte van de Thaise baht.

Ik weet dat ik sinds mijn komst hier zeseneenhalf jaar geleden meer dan 20 procent minder krijg (ooit 50 baht voor 1 euro) maar ik reageer steevast met het antwoord dat ik het niet merk: ‘…want ik tank altijd voor 25 euro’.

Ja leuk (?). Maar ik denk dan vaak aan de echte  armen om me heen: het psychiatrisch verwarde meisje dat op de stoep zit bij de Seven terwijl ik ernaast mijn geld pin bij de ATM. De totaal vervuilde man zonder onderbroek die midden over de stoep ligt te slapen zodat je om hem heen moet lopen uit respect, terwijl de tijdelijke Japanners in die buurt hun mondkapjes nog wat steviger om de neus plooien.  Wat zou ik dan klagen?  Ik geloof in herstel en ben dus voorlopig een hoopvolle verliezer.

Het jaar van de geit

Het Chinese Nieuwjaar staat voor  de deur. Mijn Chinese vrienden sturen me via sociale media de mooiste goud- en roodkleurige stickers toe. De Chinese wijk Sampeng gonst al weken van de opwinding. Boven de straten hangen honderden papieren lampions. Op de stoepen worden pal naast de overtollige haren verwijderaarsters nu weelderige souvenirs voor persoonlijk gebruik verkocht.

In de straat van de jonge prins van de koning (Yaowarat) wordt op de eerste dag een parade gehouden om vier uur. De zeer populaire prinses is erbij aanwezig dus wordt het nog drukker dan anders.  Ik loop niet graag in de weg dus mijn gemekker zal ik er niet laten horen.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Paul van der Hijden
Over Paul van der Hijden 27 Artikelen
Geboren Limburger Paul van der Hijden (1951) studeerde voor maatschappelijk werker en werkte jarenlang o.a in de crisisinterventie, psychiatrie, jeugdhulpverlening, ongehuwde moederzorg, zelfhulpondersteuning en buddyzorg. In 1992, bij toeval op vakantie in Thailand, besloot hij daar ooit zijn pensioenjaren door te gaan brengen. Na vervroegde uittreding maakte hij in oktober 2008 zijn droom waar. In Thailand is hij actief geweest in de Nederlandse Vereniging Thailand.