Een Sadokro Toshata ceremonie bij de Tai Yai.

Thai Yai ceremonie

Als het slecht gaat in je leven, dan ga je toch gewoon naar de tempel om alle slechte invloeden rond jou te laten verwijderen. Bij de Tai Yai kan het met een Sadokro Tochata!

De Tai Yai, of Shan zijn een Tai-etnische groep uit Zuidoost-Azië. De Shan is de grootste minderheidsgroep van Myanmar, en leven voornamelijk in de Shan-staat van dit land. ‘Shan’ is een verzamelnaam voor alle Tai-sprekende volkeren in Myanmar. De hoofdstad van de staat Shan is Taunggyi, de op vier na grootste stad van Myanmar met ongeveer 390.000 inwoners.

Maar ook in Thailand, en dan vooral in het noorden, zijn er grote groepen Tai Yai te vinden. Zij hebben een andere cultuur dan de Thais in de rest van het land. 

Thai Yai ceremonie

De tempels bij de Shan zijn op een heel andere manier gebouwd dan de andere tempels in Thailand. Naast de ruimte (Viharn) voor het Boeddha beeld zijn er ook afgescheiden slaap- en woonruimtes voor de monniken in het gebouw voorzien. Hierdoor ontstaat er een veel gemoedelijker sfeer in deze tempels dan bij de statige, rijkelijk versierde andere tempels.

Thai Yai ceremonieWat San Pa Ko in Chiang Rai.
Thai Yai ceremonie

De Sadokro Toshata ceremonie.

De Sadokro Toshata ( Thai สะเดาะเคราะฮ์ ตอชะฅา) in deze Shan tempel ceremonie die we hier zien wordt ook uitgevoerd in de Thaise tempels. De uitvoering ervan verschilt niet zoveel. De gebeden die uitgesproken worden verschillen wel wat, maar het doel blijft hetzelfde. Met de ceremonie wordt geprobeerd alles wat slecht gaat in je leven, samen met de eventuele slechte geesten die jou vergezellen, te elimineren. 

Thai Yai ceremonie Sadokro Tochata

De mensen hier in de San Pa Ko tempel hadden een ernstig ongeval gehad. Ze hadden een sterk vermoeden dat dit kwam doordat ze beïnvloed waren door slechte geesten. Bij de ceremonie gaan ze op rijst zitten en de monniken houden een doek boven hun hoofden om ze te verenigen, terwijl één van hen een aantal gebeden uitspreekt. 

Thai Yai ceremonie Sadokro Tochata

Rijst bij de ceremonie heeft een speciale betekenis, want daar gaat een bepaalde kracht van uit (saksit). Rijst zou de capaciteit hebben om slechte dingen te absorberen. 

Thai Yai ceremonie Sadokro Tochata

Na de gebeden gaan ze op de trap van de tempel zitten en word er rijst over hen heen gegooid. Op die manier word er geprobeerd de slechte invloeden te verdrijven. 

Thai Yai ceremonie Sadokro Tochata
Thai Yai ceremonie
Thai Yai ceremonie

Jonge monniken moeten de overgebleven rijst verzamelen zodat er geen “slechte” korreltjes achterblijven.

Meer werk van mij vind je hier.

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Chiang Rai op 11.02.2021.

Over Lode Engelen 286 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*