Een alternatief kerstliedje, gezongen door een echt sterke vrouw

Het is kerst, er valt niet aan te ontkomen. Net nog even in de stad geweest. M’n oren hangen belast met jingledecibells zo ongeveer op m’n enkels. Kerst is niet mijn favoriete feessie, dat mag duidelijk zijn.

Maar ik ben geen druiloor. Ieder z’n meug, dus wie aan kerstdiners aanschuift, geniet van kerstmuziek, de geliefde knuffelt bij de kerstboom, geniet ervan. Wat aan de zelfs in Thailand onontkoombare kerstsfeer komt overwaaien doet mij zoeken naar alternatieve kerstliedjes.

Dit jaar gaat mijn favoriete alternatief over het uit zicht verdwijnen van ‘vrienden’. Het is wie weet bijna net zo bekend als Stille Nacht, heilige Nacht of zou dat moeten zijn. Nobody Knows You When You’re Down and Out is een blues en door het droge realisme een inspirerende.

Ik draag die op aan allen voor wie het leven een ander gezicht heeft gekregen. In Nobody Knows is geld als sneeuw voor de zon verdwenen, maar de oorzaak voor het sitl worden om je heen kun je naar eigen ‘smaak’ invullen: in de gevangenis beland, het ziekenhuis, het vluchtelingenkamp, de bejaardenflat, enz. enz.

Deze blues krijgt een extra inspirerende dimensie door de persoonlijkheid en het leven van zangeres Alberta Hunter. Een geweldig mens, dat zich door niets uit het veld liet slaan. Hier vind je het verhaal van haar leven.

Alberta Hunter zong ‘Nobody knows you when you’re down and out’ tijdens een concert in het Smithonian Institute in Washington in 1982. Zij was toen 86. Ze overleed  twee jaar later.

 

 

 

 

Foto Alberta Hunter JazzinChicago.org

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 326 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.

2 Comments

  1. De, naar mijn mening, aangrijpendste versie komt toch van Billy Holiday, zieliger kan het niet worden.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.