Een gezellige avond in de hippe seniorensoos van Olleke Bolleke

Hans Geleijnse, Olleke Bolleke, Bejaardensoos
Science fiction on the dark side

‘Doe mij maar een broodje kroket’, zeg ik tegen de zeer Hollands ogende jongeman bij de frituurpan. Hij blijkt de uitbater van het bedrijf Joma-snacks, dus krijg ik er inkoopadviezen voor nog meer Dutch Delicacies bij. Dankjewel, zeg ik namens mijn echtgenote, die dol is op gezond Holland hapwerk.

Ik sta in de entree van het Eastern Grand Palace, een bijna vijf-sterrenhotel, gevestigd in Pattaya’s  zgn. ‘dark side’. Verkeerde naam trouwens. Liefhebbers van de dark sides of life moeten naar de andere kant van de Sukhumvit, waar het sprookjesland van deze stad hen spontaan gastvrij in de armen sluit.

Hans Geleijnse, Olleke Bolleke, Bejaardensoos
Glitter voor het oog, bekende zangstem voor het oor

Hier, in het Eastern, ben ik op de feestavond voor Nederlandse expats lichtjaren van de dark site verwijderd. Hoewel, als ik met mijn broodje kroket naar ons tafeltje in de zaal schuif, treedt daar een grote groep zangers/essen en dansers/essen met zulke oogverblindende kostuums op dat je je in een ondeugende revue kunt wanen. En de techniek staat voor niets. Ik hoor Tina Turner Proud Mary zingen en ik zie een dameheer die absoluut niet met Tina’s stem is geboren.

Echte polderparen en geen spatsies

Hans Geleijnse, Olleke Bolleke, Bejaardensoos
Van de ene verbazing in de andere, ook organisator Auke en deze chroniqueur

Het zal niet de enige verrassing op deze door oud-horecaondernemer Auke Boon georganiseerde Hollandse avond blijken. Auke, voor wie hem niet kent, is met steun van levenspartner Frank de motor achter website ‘Olleke Bolleke in Thailand’, een blog dat in een paar jaar tijd fikse populariteit heeft verworven. Auke is behalve een slimme, vooral een gezellige man, zonder spatsies, zoals dat heet.

Hans Geleijnse, Olleke Bolleke, Bejaardensoos
Een poldergebeuren van formaat

Die eigenschappen kenmerken ook de sfeer van dit Hollandse onderonsje. De zaal is overwegend bevolkt met stellen van mijn, zeg maar rijpere, leeftijd. Tweede verrassing: geen mix Hollandse senior/Thaise juniore maar echte polderparen. Nooit vermoed dat er daarvan zoveel domicilie hebben gezocht in Pattaya. Met opwindende ritmes zwiepend uit luidsprekers, confetti kanonnen en buitelende lichtbundels ervaar ik de meest hippe en gezellige bejaardensoos van Thailand en verre omstreken.

Gezelschap van meer dan twee blanken maakt nerveus

Ben je soms een vreemdeling in Jeruzalem, zal de belangstellende lezer(es) vragen. Nee. Maar in bijna tien jaar verblijf in Thailand ben ik hooguit twee, drie keer naar evenementen geweest die enigszins op deze Olleke Bolleke-happening lijken. Laten we het erop houden dat ik in Thailand meer op mezelf ben geraakt. Gezelschap van meer dan twee blanke buitenlanders maakt me zelfs enigszins nerveus.

Het verlangen naar dat ‘onder ons’ kan ik wel begrijpen, al was het maar omdat ik dit minimaal één keer per twee jaar door het lijf voel gaan. Daarom ook hebben al degenen die zich activiteiten voor Nederlanders in dit buitenland organiseren mijn sympathie. En dans ik de polonaise mee, als het oude lijf dat toelaat. Dat is na eerder ondergaan Groot Fysiek Onderhoud helaas nog niet het geval op het Olleke Bolleke-festijn..

Vocale inspanning bij spaghetti-toppers

Hans Geleijnse, Olleke Bolleke, Bejaardensoos
.… beentjes van de vloer kent geen leeftijdgrens….

Dus kijk ik met verbazing en jaloezie naar al die meest grijsgekuifde mannen en vrouwen die op de dansvloer uit hun bol gingen bij de Italiaanse medley van de Italiaans/Nederlandse entertainer Gino Politi, ook uit Palermo. Wat ik aan beweging tekortschiet maak ik goed met vocale inspanning: Buonasera Signorina (yes yes, I ve put a weddingring on your finger). Oh Sole Mio, het hele spaghetti-repertoire uit volle borst.

Dan is voor mij de koek wel op. Onder het gekweel van Jack Domino, een Thaise zanger die het repertoire van The Cats ook achterstevoren kan zingen, neem ik ondersteund door echtgenote afscheid van het feestgedruis. Helaas moeten we daardoor het ongetwijfeld komische optreden van entertainer Peter Bouwman in de huid van de Zangeres zonder Naam en Anton uit Tirol missen.

Hoogtepunt met decorum

Hans Geleijnse, Olleke Bolleke, Bejaardensoos
Het staand decorum

Bijna zou ik het zeer letterlijke hoogtepunt van de avond vergeten. Op een paar dwarszitters na gaat het ganse publiek als één mens de hoogte in op aansporing van Colin ‘Elvis’ de Jong, alvorens hij met begeleiders een loflied op de overleden koning ten gehore brengt. Ter verhoging van het decorum staat op het podium ook een in bruin berenpak gestoken mascotte met de Nederlandse of Thaise vlag op de borst (ik ben wat slechtziend, vandaar) in de houding.

Mijn echtgenote legt het allemaal op smartvideo vast om aan haar familie en vrienden te ‘Linen’. Ongetwijfeld met de boodschap: ‘niet alle buitenlanders denken zo als mijn eigenste farang.’

Hans Geleijnse, Olleke Bolleke, Bejaardensoos
Gezellig en ook nog eens op de foto met Thaise topartiest(e)

Bij boegbeeld Matthieu van restaurant/bar de Golden Tulip in Jomtien, hier verantwoordelijk voor de organisatie van het natje en droogje, krijgen we bij vertrek onze niet gebruikte coupons in harde Thaise baht terugbetaald. Kom daar in Nederland eens om! En dan sta ik ook nog eens prachtig op de foto met een vreselijk aardige Thaise topartiest(e).

Dubbel tevreden rijden we naar huis. Vrouwlief, voor het eerst aanwezig op een festijn als dit, is laaiend enthousiast. Wat een leuke mensen, zegt ze. En heerlijk broodje kroket. Volgende keer een bami-schijf, beloof ik. ‘Eigenlijk zijn Nederlandse feesten veel leuker dan Thaise. Wat doen wij nou? Beetje karaoke, veel drinken en nog meer eten. En dan die polonaise, geweldig! Waarom deed jij eigenlijk niet mee, Hans?’

Bedankt Auke en al die anderen. Het was gersj. Wie weet, tot volgend jaar.

 

foto’s ©N. Phansawat 2017

 

 

 

 

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 341 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

4 Comments

 1. Volgende keer wellicht het… lied

  (Van redactie: sorry, we doen niet aan beledigingen in het wilde weg, Ari F).

 2. Effe op Wikipedia gekeken wat Ollele Bolleke ook al weer was: een aftelversvorm dus bv:

  Olleke bolleke
  Rubisolleke
  Olleke bolleke
  Knol!

  Ik herinner me :

  Olleke bolleke
  Remisolleke……..

  Wikipedia voegt er nog een toe dat:

  ‘Zowel “Olleke Bolleke” als “Rebusolleke” populaire namen zijn voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen.’

  Maar wel een mooi verhaal, hoor, Hans! Ik ben vooral blij dat je echtgenote zo genoten heeft!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.