Een boze Zweed


Uit de eerste hand want de Zwitser die me dit vertelde was er bij. Een boze Zweed op het Immigration Office Nongkhai.

In de kleine wachtruimte kwamen twee ambtenaren van de Immigration binnen die normaliter aan de grens staan. De afstand zal een 500 meter zijn. Deze mensen zie je nooit want ze hebben een eigen lunchruimte aan de grens die ze delen met ‘Customs’.

Ze hadden een boze meneer bij zich die uit Laos kwam en een probleem had: hij wenste de arrivalcard niet in te vullen bij de vraag ‘Gaat naar…’ Die vraag staat er op, ook de vraag ‘Komt vanaf….’ maar dat is niet zo moelijk als je net uit Laos komt.

Maar de vraag ‘Gaat naar….’ wenste meneer niet in te vullen en tja, dan ken je de ambtenaren nog niet, met hen valt niet te spotten. En, een niet onbelangrijk detail, die kaart wordt in de computer gestopt en een gat op de plaats ‘Gaat naar’ snapt de computer niet.

Meneer had een Zweeds paspoort en weigerde in te vullen waar ie naar toe ging. Zo moeilijk is dat niet want men vraagt geen adres van huis of hotel doch slechts de plaats waarheen gij denkt te reizen. Meneer had Nongkhai in kunnen vullen of Udon Thani of Bangkok maar meneer wenste dat niet.

Toen meneer duidelijk werd dat ie pas verder kon reizen als de kaart ‘computerklaar’ was, bleek zijn kennis van het Engels ineens weg. Nee, men had niet de indruk dat meneer had geofferd aan de alcoholgeesten.

Meneer werd zo boos dat ie overging op het Zweeds en er woorden vielen als ‘pannenkoek’ maar dan op zijn Zweeds (pannkaka) en toen er tenslotte ook met lichaamsdelen (kroppsdelar) werd gesmeten besloot de dienstdoende leidinggevende ambtenaar dat de handboeien (handfängsel) uit de la moesten komen.

Meneer zou worden gearresteerd en gebracht naar het cachot (fängelse) dat de Immigration heeft voor mensen met ‘onduidelijke’ papieren en voor ernstige lastposten.

De Zweed kwam daarna ineens tot helderheid en vulde gehoorzaam (hörsam) een reisdoel in. Dat kon in de computer worden gestopt waarna de Zweedse meneer zijn weg kon vervolgen.

Dát zijn nou de mensen die ons een slechte naam bezorgen. Net als die lummels die papieren vervalsen en liegen over geld en inkomen. Ze hadden de Zweed van de daar aanwezige emigranten gerust terug mogen sturen naar Laos.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland