Een beroemde buurtgenoot


In mijn buurt hier in Bangkok woont nogal veel elite. Dat betekent dat er ook beroemde buurtgenoten zijn.

Alle reden om eens een bezoek te brengen aan de woning van Kukrit Pramoj, op een kwartiertje lopen van mijn huis. De eigenaar is 20 jaar geleden overleden, 84 jaar oud, maar hij was tijdens zijn leven ongetwijfeld een van de meest bekende en geliefde Thai.

Verwant aan de koninklijke familie, schrijver, journalist, historicus, oprichter van een politieke partij, kunstverzamelaar en wat niet al. Hij stichtte een van Thailands belangrijkste dagbladen, en speelde zelfs een klein rolletje in de film “The Ugly American”.

Hij was in 1975 premier van Thailand, in een korte periode tussen twee militaire regeringen in. En hoewel zijn politieke carrière kort was, bleef hij tot zijn dood een van de meest invloedrijke figuren in de Thaise politiek.

IMG_2667

Het huis van Kukrit is tegenwoordig een Thai Heritage House, en dus af en toe opengesteld voor publiek.

Net zoals de kleinere paleizen in de stad uit de 19e en 20e eeuw bestaat ook dit huis uit verschillende houten gebouwen, die de kunstverzamelaar Kukrit opkocht, liet overbrengen naar zijn woning en restaureerde.

Zo ontstond een verzameling van vijf antieke Thaise huizen, met ieder een verschillende functie: meeting room, gastenkamer, eetvertrekken, ruimtes voor de bibliotheek en de kunstverzameling, en de eigenlijke woning. Alles gelegen in een prachtige tuin in traditioneel Thaise stijl – vijvers, Thaise “bonzai”, beelden en omringd door sterk geurende bomen en struiken.

De huizen staan alle op houten palen, in de traditionele stijl van centraal Thailand, zodat de begane grond geheel vrij is en dus verbonden met de tuin.

Een hoger gelegen veranda geeft een mooi overzicht. Het geheel geeft een goed beeld hoe de elite in die tijd leefde, en rust om zich heen schiep in een overigens bijzonder hectisch land. En omdat dit heritage huis vrijwel geen bezoekers trekt kun je die rust ook nu nog volledig ervaren: het is of je midden in Bangkok een andere wereld binnenstapt – wel een uit een voorbije tijd.

IMG_2674

Het multitalent Kukrit was een unieke figuur in het Thaise politieke landschap. Als oprichter van de Social Action Party is hij wellicht het best te karakteriseren als een liberaal socialist.

En hoewel hij behoorde tot de elite en zelfs tot de royalty, was hij een duidelijk voorstander van een sterkere vertegenwoordiging van de Thaise bevolking in de politiek, hetgeen tot uiting kwam in de grondwet die hij in 1974 voor Thailand schreef, maar die niet erg lang van kracht bleef.

Op het Westen geïnspireerde politieke stromingen (liberalisme, socialisme) zijn een zeldzaamheid in de Thaise politiek, en wellicht was Kukrit een van de weinige vertegenwoordigers. Waarschijnlijk heeft hij zich meer thuis gevoeld achter de schermen dan ervoor, want na zijn korte premierschap bleef hij tot zijn dood een invloedrijk adviseur van iedereen die daarvoor open stond.

Zijn erfenis leeft vooral voort dankzij zijn boeken, toneelstukken, en dit prachtige huis. Door de veelomvattendheid van zijn werk en publicaties wordt hij door velen nog steeds beschouwd als een soort “leraar van de natie”.

Aan Kukrits korte rol in de film “The Ugly American”, waarin hij als premier van een fictief ontwikkelingsland Amerikaanse inmenging in dat land afwijst, werd vorig jaar in de pers gerefereerd.

De aanleiding was het bezoek van de Amerikaanse onderminister Daniel Russell, die de Thaise junta bekritiseerde in een lezing aan de Chulalonkorn Universiteit. Wellicht is dat ook een goede aanleiding de andere elementen uit Kukrits erfenis weer eens ter hand te nemen in dit land.

IMG_2680


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Paul Overdijk
Over Paul Overdijk 13 Artikelen
Paul Overdijk (Den Haag, 1953) komt al zo’n 25 jaar in Thailand, en woont sinds zijn pensionering twee jaar geleden parttime in Bangkok. waar hij onder andere Thaise taal studeert. In zijn werkzame leven was hij als directeur strategie van een groot logistiek bedrijf vaak in Azië. Hij zorgde ervoor dat Bangkok altijd op zijn reisroute lag als dat maar enigszins kon. Zijn interesse gaat uit naar geschiedenis, politiek en cultuur van Zuidoost Azië, maar als hij in Europa is schrijft hij ook over Europese en andere onderwerpen. Zijn blogs voorziet hij graag van foto’s.

3 Comments

 1. Ah, MR Kukrit Pramoj, een veelzijdige en fascinerende maar ook tegenstrijdige man.
  Volgens mij is het Kukrit Heritage Home dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Misschien eerst even bellen. Het is een oase van rust in een drukke stad. Heel erg de moeite waard. Zie:

  http://www.bangkok.com/attraction-palace/kukrits-heritage-home.htm#

  Ik zou zijn politieke erfenis toch anders omschrijven. Hij was een liberaal, zeker, zo knoopte hij banden aan met China en vroeg de Amerikanen Thailand te verlaten. Vrijheid van spreken vond hij erg belangrijk. Hij was beroemd om zijn vlijmscherpe en spottende opmerkingen. . “Journalisten zijn gek op de idiote dingen die ik zeg” zei hij in 1993. “Ze zullen me missen als ik dood ben”.
  Zijn ‘Social Action Party’ kun je niet vertalen met ‘socialisme’, het was een conservatieve, pro-kapitalistische partij. (De Thaise naam laat zich beter vertalen met het meer neutrale ‘maatschappelijke actie’, voor ‘socialisme’ heeft het Thais een ander woord). Hij was voor een ‘Thaise democratie met de Koning als Staatshoofd’, een royalist in hart en nieren en hij vond dat ‘Thainess’ de centrale gedachte moest zijn in de maatschappij. De hiërachische waarden moesten blijven รู้ที่ต่ำที่สูง ‘róe: thîe thàm thîe sǒe:ng’ noemde hij het, letterlijk: ‘weet van laag en hoog’ ofwel ‘ken je plaats’.
  Ik kan het niet nalaten zijn twee meest bekende boeken te promoten:
  Kukrit Pramoj, Four Reigns, Silkworm Books, 1998
  Many Lives, Silkworm Books, 1996

  • Beste Tino,
   Dank voor je toevoegingen. Wellicht nog eens reden voor een langer stuk over Kukrit?
   Het is inderdaad verstandig te checken of het Heritage Home open is voor publiek, ik heb verschillende keren voor een gesloten poort gestaan, omdat het af en toe ook voor andere doeleinden wordt gebruikt. Het boek Four Reighs is inderdaad een aanrader, en tegenwoordig ook als e-book beschikbaar op Amazon.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.