Een belangrijke inflatiemeter bekoelde in mei, toen de Federal Reserve het nieuws verwelkomde

De geprefereerde inflatiemaatstaf van de Federal Reserve koelde in mei af, een licht bemoedigende boodschap die beleidsmakers hoop zou kunnen geven dat de prijsstijgingen bescheiden zullen blijven, zij het in een traag tempo.

Hoewel de algehele inflatie de afgelopen maanden is afgenomen, volgen de functionarissen van de centrale bank nauwlettend het “kern”-niveau van de index voor persoonlijke consumptie-uitgaven, die de kosten voor levensmiddelen en gas verlaagt, wat volgens hen een beter signaal geeft van hoe prijsstijgingen kunnen worden vormgegeven. In de komende maanden en jaren. Gevangen in de actie Een hoger niveau en daalt gestaag.

In mei is het matig – maar niet ernstig. Exclusief voedsel en brandstof stegen de prijzen met 4,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat zou in lijn zijn geweest met de vorige maand, vergeleken met een prognose van een stijging van 4,7 procent.

De kerninflatie ligt vanaf december 2022 tussen de 4,6 en 4,7 procent, onder het hoogtepunt van 5,4 procent vorig jaar, maar nog steeds boven de inflatiedoelstelling van de centrale bank van 2 procent. De hardnekkigheid ervan baart beleidsmakers zorgen, die de rentetarieven al meer dan een jaar hebben verhoogd in een poging de snelle inflatie te beteugelen.

Er is snel en bemoedigend vooruitgang geboekt bij het bestrijden van de algemene inflatie. De persoonlijke consumptie-uitgavenindex, die voedsel en gas omvat, steeg volgens prognoses van economen met 3,8 procent in het jaar tot mei – voor het eerst sinds april 2021 onder de 4 procent. Die zet piekte op 7 procent Vorige zomer.

En de gematigde algemene inflatie zet de consument wat onder druk: goedkopere benzinetanks en minder snelle prijsstijgingen in de supermarkt zorgen ervoor dat de salarisstroken verder stijgen. Maar voor functionarissen van de centrale bank zijn tekenen dat de inflatie hardnekkig de kop opsteekt een reden tot zorg. Ambtenaren zijn van mening dat belangrijke prijsstijgingen moeten worden teruggeschroefd om ervoor te zorgen dat de toekomst van de economie er een is van bescheiden en aanhoudende prijsstijgingen.

READ  India, Japan, Zuid-Korea 'hardst getroffen' als olie $100 bereikt

Om dat te doen, hebben beleidsmakers van centrale banken de rente verhoogd. Het krijgen van een woningkrediet of het uitbreiden van een bedrijf bepaalt het tempo van de economie. Door de groei te vertragen en de vraag af te koelen, moeten de maatregelen het voor bedrijven moeilijker maken om hun prijzen te verhogen zonder klanten te verliezen.

Beleidsmakers vermeden een renteverhoging tijdens hun bijeenkomst in juni na 10 opeenvolgende stappen, maar hebben aangegeven dat ze verwachten de rente te verhogen tot boven de huidige norm van 5 procent – ​​misschien tot 5,5 procent tegen het einde van het jaar. Beleggers zetten dit jaar nog steeds in op slechts één beweging, maar zien steeds vaker twee rentebewegingen als een mogelijkheid.

Federal Reserve-voorzitter Jerome H. Powell benadrukte tijdens een evenement in Madrid deze week dat het onzeker was hoeveel hogere tarieven dit jaar zouden kunnen stijgen.

“We hebben allemaal gezien dat de inflatie sterker blijft dan verwacht”, zei dhr. zei Powell. “Op een gegeven moment kan dat veranderen. Ik denk dat we bereid moeten zijn om de gegevens te volgen en wat meer geduld moeten hebben terwijl we dit laten ontvouwen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *