Economie Cambodja en Thailand naar dieptepunt: schulden lopen op


Economie Cambodja en Thailand naar dieptepunt. Schulden en werkloosheid lopen op.
Economie stort in. Steeds meer Cambodjanen bezuinigen op eten. Foto: Bert Vos.

De economie van Cambodja is doordrenkt van schulden. Ondanks halleluja-verhalen over olie voor de kust keldert de Cambodjaans economie van dieptepunt naar dieptepunt. De grootste killer is de stagnatie van aanvoer uit China door de COVID-19 pandemie. Fabrieken in het Khmer-land zijn daardoor door hun voorraden heen. Met als resultaat gedwongen werkonderbrekingen, vertraging in het productieproces en massale ontslagen. Zelfs op eten wordt er bezuinigd, zegt NGO Licadho.

Vooral de toeristische en kledingsectoren zijn het hardst getroffen. De Wereldbank schat dat de Cambodjaanse economie in 2020 met twee procent en dit jaar met 4 procent groeit. Dat is laag in vergelijking met de consistente 7 procent gemiddelde groei in de laatste tien jaar. De toeristenindustrie is stil komen te staan omdat het internationale vlieg- en reizenverkeer is opgeschort. In de kledingsector zijn ondertussen tientallen fabrieken gesloten. Duizenden werknemers zijn nu werkloos, er is geen ander betaald werk voorhanden. Het afgelopen jaar zijn 129 textielfabrieken gesloten, wat neerkomt op zo’n 70.000 werknemers die hun baan en inkomen verloren.

Economie Cambodja en Thailand naar dieptepunt. Schulden en werkloosheid lopen op.

Exportgerichte sector

De kledingsector is van oudsher een van de grootste werkgevers in de Cambodjaanse economie. Volgens schattingen vinden 700.000 mensen emplooi in deze exportgerichte sector. De export, met inbegrip van kleding, daalde vorig jaar met 2,5 procent. Volgens een Rapport van de Wereldbank van december zou die daling nog groter zijn geweest als de uitvoer naar de VS ook was stilgelegd. Naast sluiting hebben 400 fabrieken nu hun productie opgeschort en moesten ze 150.000 arbeiders naar huis sturen. Lichtpuntje: er zijn 112 nieuwe fabrieken geopend, wat weer 23.000 nieuwe banen oplevert. Maar de schulden lopen op.

Bert Vos, Cambodja Hun Sen bedreigt oppositie
Protesterende textielarbeiders

De ‘Free Trade Union of Workers of the Kingdom of Cambodia’ waarschuwt dat de fabriekssluitingen desastreus zijn voor de ontslagen werknemers. Ze kunnen hun families niet meer onderhouden en zijn niet in staat om, oplopende, schulden terug te betalen. De vakbond vindt dat de regering een oplossing moet vinden voor deze groep werkloze werknemers en de schuldenproblematiek.

Maaltijden overslaan

Een rapport dat afgelopen juni door de NGO Licadho en de vakbonden is vrijgegeven toont aan dat bijna alle 162 ondervraagde werknemers een of andere vorm van schuld of microlening hadden. Die kunnen ze niet of nauwelijks meer terugbetalen of aflossen. Hun leven is momenteel slechter dan voordat ze een lening aangingen, geven ze aan. Zeer zorgwekkend is dat steeds meer mensen met microleningen en schulden op voedsel bezuinigen en maaltijden overslaan om de maandelijkse betalingen te voldoen.

In de rij voor een maaltijd. Bangkok 2021. Foto: Dinner in the Sky.

Thailand

In buurland Thailand is het al niet veel beter. Ook al ligt het welvaartspeil hier wel wat hoger. Maar ook daar heeft Covid-19 flink huisgehouden tot nu toe. Zo zijn persoonlijke schulden met ruim 42 % gestegen. Het hoogste niveau sinds 12 jaar. De gemiddelde schuld bedraagt nu bijna 484.000 bath. Naast de pandemie heeft het land namelijk ook nog eens te maken met een slechte economische situatie. De schulden van de gemiddelde Thai worden meestal gemaakt door algemene uitgaven, aanschaf van een auto, de hypotheek, creditcard-afschrijvingen en afbetalingen van eerdere schulden waardoor je in een vicieuze cirkel komt. Volgens de Wereldbank telt Thailand nu 5,2 miljoen mensen die onder de armoedegrens leven. Daarmee wordt bedoeld dat een huishouden per dag 165 bath of te wel vier euro en 54 cent te besteden heeft.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Bert Vos
Over Bert Vos 233 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*