Filipijnse volksverhaaltjes (13). Kinderen van de duif

Filipijnse Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, duif

 

De kinderen van de Limokon

Er zijn nog geen mensen op deze aarde. Wel leeft hier al de Limokon, een soort duif, die erg machtig is en als een mens kan praten al heeft zij de bouw van een vogel.

Zij legt twee eieren; een ei bij de monding van de Mayorivier, en een ei stroomopwaarts. Als die eieren uit komen wordt het ei aan de monding een man en het andere ei wordt een vrouw.

De man voelt zich daar maar alleen en verlangt een gezel. Als hij op zekere dag de rivier oversteekt ramt iets met zulke kracht tegen zijn been dat hij bijna kopje-onder gaat. Het blijkt een haar!

Hij besluit stroomopwaarts te gaan om te zoeken waar die haar vandaan komt. Na lang zoeken op beide oevers vindt hij een vrouw en hij is blij een gezel gevonden te hebben.

Ze trouwen en krijgen veel kinderen; deze kinderen vormen de Mandaya groepering die nog steeds langs de Mayorivier leeft.

 

Toelichtingen

De limokon; een soort duif die de boodschapper is van de geesten. Ze brengt goed en slecht nieuws. Koert ze van rechts dan is dat OK, koert ze uit een andere richting dan is jouw plan slecht.

Filipijnse Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, duif

De duif wordt toegeschreven aan de Mandaya gemeenschap regio Davao op het eiland Mindanao.

De Mandaya gemeenschap is ook op de Filipijnen bijzonder.

Hun herkomst is onbekend. Bronnen zeggen dat ze afkomstig zijn uit Polynesië, anderen vermelden dat ze een mix zijn van Maleise, Chinese en Japanse mensen met een vleugje van de Hollanders destijds.

Foto’s en prenten

De ‘spotted dove’, veel voorkomend in zuidoost Azië; wikimedia, curid, 16143589.

De Mandaya groep; photo thanks to news-davaooriental-com-being-a-mandaya.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 705 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland