Thailand. Opnieuw dramatisch busongeluk type dubbeldekker: 20 doden


Redactie, Verkeersoden, Dubbeldekker, DramaOpnieuw heeft in Thailand een ongeluk met een touringcar veel slachtoffers geeist. Er vielen 20 doden nadat in een dubbeldeksbus brand was uitgebroken. De slachtoffers waren Birmaanse arbeiders op weg naar een fabriek in Tak in Noord-Thailand.  Door nog niet opgehelderde oorzaak brak er in het midden van de bus plotseling brand uit. Het vuur greep snel om zich heen. Zeventwintig mensen, die zich in het voorste het voorste gedeelte van de bus bevonden wisten weg te komen, één met ernstige brandwonden. Twintig mensen zaten achterin opgesloten en lieten het leven.

Volgens de Thaise tv ging aan het ongeluk een incident vooraf met één van de passagiers die een sigaret zat te roken. Een bijrijder zou de passagier hebben gelast met roken te stoppen waarna de peuk onder de stoel van de passagier terechtkwam en na verloop van tijd brand veroorzaakte. Volgens de tv-commentator had de chauffeur van de bus moeten stoppen bij dit incident en de deuren openen. Deze berichten zijn evenwel nog niet bevestigd.

Vooral dubbeldeksbussen staan in Thailand te boek als onveilig. Het is de afgelopen week de derde achtereenvolgende keer dat een ongeluk plaatsvond met een dergelijk type touringcar. Vorige week raakte een gecharterde dubbeldekker touringcar van de weg door een slip met als gevolg 18 doden en 33 gewonden. Een dag later sloeg een bus met leerlingen op schoolreis om, waarbij er 39 gewond raakten.

Redactie, Verkeersoden, Dubbeldekker, Drama
Showdekkers

Als gevolg van een groot aantal fatale ongelukken, raakten dubbeldekker bussen de afgelopen jaren verschillende malen in opspraak als zouden ze niet voldoen aan veiligheidsvoorschriften. Ze worden lokaal vervaardigd, waarbij het accent voornamelijk ligt op luxe en vermaak zoals Tv’s en Karaoke-installaties. Dat is een van de voornaamste redenen dat ze onder lokale touroperators en reisgezelschappen zo populair zijn.

Vaak worden ze gemaakt in niet gestandaardiseerde werkplaatsen. Ze worden aangepast aan de wensen van de klant vaak zonder rekening te houden met veiligheidsaspecten. Zo kan het chassis naar believen worden ingekort of verlengd zonder dat rekening gehouden wordt met de technische consequenties die dat heeft. Volgens het Netwerk voor Verkeersveiligheid, waarin een aantal academici zetelen, worden er bij de bouw van nieuwe bussen vaak het chassis gebruikt van bussen die eerder een ongeluk hadden zonder formele technische controle op gebreken. Het is algemeen bekend dat een groot aantal bussen op Thailands wegen gebouwd zijn op een chassis uit het wrak van bussen die eerder verongelukten.

Redactie, Verkeersoden, Dubbeldekker, Drama

Bussen hoger dan 3.60 meter moeten een helling test van 30 graden ondergaan om aan te tonen dat ze voldoende wegvast zijn. Het type dubbeldek heeft doorgaans een hoogte van 4.30 meter. De test is echter uitsluitend van toepassing op bussen die na 1 januari 2013 werden geregistreerd. Van de meer dan 5000 dubbeldekker charter bussen die er in Thailand rondrijden werden er tot nu toe slechts 1250 getest waarvan 60 procent het niet haalden. Dit los van het feit dat Thailands wegennet nauwelijks geschikt geacht kan worden voor dit vervoersmiddel.

De ongelukken bewijzen iedere keer weer dat de verkeersveiligheid in Thailand veel te wensen over laat. Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie is het aantal verkeersdoden in Thailand na Libië het hoogste ter wereld. Het aantal verkeersdoden jaarlijks is ruim 22.300, statistisch 36.2 verkeersdoden per 100.000 inwoners. Dat is ruim het dubbele van het wereldgemiddelde van 17,4 per 100.00. Veertig procent van de verkeersdoden vallen door ongelukken met de zeer populaire scooters.

De hoge verliescijfers zijn deels te wijten aan onveiligheid van wegen anders dan de grote (tol)snelwegen en onvoldoende controle op naleving van verkeersregels en (technische) voorschriften. De andere grote boosdoener is onverantwoordelijk rijgedrag door achter het stuur van motorfiets, auto of bus te kruipen onder invloed van alcohol of stimulerende middelen. De chauffeur van het dramatische busongeluk eerder deze week bleek yaba (amfetamine) pillen te hebben geslikt.

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 718 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

 1. Autowegen met een U-turn en men (ja, ik geef toe, ook ik met mijn motosaai …. ook gij Brutus….) gaat dan aan de verkeerde kant verder met de neus naar het aanstormende verkeer.
  Max 80 p/u is hier snel 150 en controle ontbreekt binnen de rondwegen.
  Een prent wordt afgekocht met een simpel bedragje en men rijdt verder.
  Vaak geen opleiding en geen rijbewijs dus ook geen verzekering.
  Voertuigbeheersing is vaak onder de maat.
  Tijdsdruk; de lonen zijn laag en zo’n chauffeur kan na een lange rit nog een rit maken voor extra poen en drinkt dan een flesje zoetigheid of een oppepper met verboden spul er in. Slaap is moordend.
  Prijzen zijn laag, staan onder druk, dus geen ervaren bijrijder maar een ‘menneke’ dat geen ervaring heeft. Daaraan zijn ook toeristen schuldig, of hun reisagent.
  Enfin, moet ik doorgaan? Bij de overheid ontbreekt de wil er echt iets aan te doen. Men roept wat voor de bühne, plakt aan het comfortabel pluche en stapt daarna in de Mercedes-met-chauffeur…..

  • ‘Voertuigbeheersing’ is hier een vrijwel onbekend fenomeen, is mijn persoonlijke indruk. Zeer velen hebben geen idee van wat je met je twee- of meerwieler wèl en niet kunt doen, waar de grenzen liggen en hoe je je redt uit situaties waarin het mis dreigt te gaan. Combineer dat met een groot gebrek aan verkeersinzicht en je hebt een levensgevaarlijke cocktail. Een goede rij-opleiding zou aan de basis moeten liggen, maar zie dat maar eens te realiseren……….

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.