Over drugs enzo. Aflevering 2: Gaat Thailand het gebruik van cannabis toestaan?

Cannabis

Lees de vraag door en kruis daarna het juiste antwoord aan. Denk goed na.

Er zijn voedingsmiddelen, genotsmiddelen en geneesmiddelen. Voedingsmiddelen is de verzamelnaam voor alles wat je eet of drinkt. Genotsmiddelen is de verzamelnaam voor alles wat een aangename werking op je heeft. Geneesmiddelen is de verzamelnaam voor alles wat jou beter maakt.

Waartoe behoort cannabis?
A         Tot de geneesmiddelen.
B         Tot de genotsmiddelen.
C         Tot de voedingsmiddelen.
D         Alle antwoorden zijn goed.

Cannabis behoort tot de genotsmiddelen. Algemeen bekend. Antwoord B is goed. Bijna goed dan. Want de Chinese plantkundige Hui-lin Li schrijft, dat Chinezen al vroeg in de geschiedenis hennepzaden gebruikten als voedingsmiddel. En dat ze al snel daarna de geneeskrachtige werking ervan ontdekten.

André van Leijen, Cannabis, Da-ma
Het Chinese teken voor cannabis (Da-ma). Het rechter karakter stelt een huisje voor, waarin twee plantjes staan.

Het gebruik van cannabis als medicijn is al zo’n 4800 jaar geleden beschreven door de vader van de Chinese geneeskunst, de Chinese keizer Shen Nung. Zijn boek, de Pen Ts’ao, is in China nog steeds het standaardwerk van de traditionele geneeskunst.

André van Leijen, Cannabis, Pen ts'ao
Een bladzijde uit de Pen Ts’ao.

Cannabis was destijds populair als medicijn, omdat het zowel yin (het vrouwelijke) als yang (het mannelijke) bevat. In een gezond lichaam zijn yin en yang met elkaar in evenwicht. Is er te weinig van de een of de ander, dan wordt iemand ziek en is het zaak de patiënt extra yin of yang te geven. Volgens keizer Shen Nung is de geneeskrachtige werking van de vrouwelijke plant sterker dan die van de manlijke. Hij adviseerde dan ook alleen de vrouwelijke plant te kweken. Menstruatieklachten, reuma, malaria, beri-beri, obstipatie en vergeetachtigheid waren allemaal een gevolg van een gebrek aan yin. Cannabis afkomstig van de vrouwelijke plant bracht de zaak weer in evenwicht en was daarom de beste remedie.

André van Leijen, Cannabis, Shen nung
Shen nung

In het verlengde van het gebruik van cannabis als medicijn lag het gebruik als geestverruimend middel. De Taoïsten rond 600 voor Christus moesten daar echter niets van hebben. Ze keken neer op alles wat yin was. Dus ook op cannabis. Het zou het lichaam verzwakken. De mensen moesten juist aansterken met yang.
Dat veranderde in de eerste eeuw na Christus, toen de taoïsten interesse kregen in magie en alchemie. De hallucinaties die ze kregen van cannabis werden toen juist hogelijk gewaardeerd.

André van Leijen, Cannabis, yin yang
Het bekende yin-yang-symbool.

 

Dus welbeschouwd is cannabis een voedingsmiddel, een geneesmiddel en een genotsmiddel. Antwoord D is goed. En toch wordt cannabis vooral als genotsmiddel beschouwd. En dat is het probleem. Want genotmiddelen worden vaak verboden. Omdat…ja, waarom eigenlijk?

Napoleon verbood het gebruik van cannabis

Het verbieden van cannabis begon al in de 14e eeuw in de islamitische wereld. Dichter bij huis begon dat in Frankrijk.
Toen Napoleon Bonaparte in 1798 Egypte binnentrok, wilden zijn soldaten om het gemoed te verlichten wel eens een borreltje. Maar dat was er niet in het islamitische Egypte. Want genotmiddel. Gek genoeg was cannabis niet verboden (dat gebeurde pas in 1879 door de Ottomanen). De Egyptenaren rookten er dan ook stevig op los.

Toen de Franse soldaten doorkregen, dat je van cannabis minstens zulke prettige gevoelens kreeg als van alcohol, stapten ze massaal over op het nieuwe genotsmiddel. Als een trofee werd het spulletje meegenomen naar Frankrijk, waar het een groot succes werd, schoon vader Napoleon het verbood.

André van Leijen, Cannabis, Fles cannabis

Vanuit Frankrijk verspreidde de cannabis zich over de westerse wereld. Maar het genot was van korte duur. Vanaf het begin van de 20e eeuw verboden steeds meer landen het gebruik, bezit en transport van cannabis vanwege de vermeende kwalijke effecten. In Thailand was dat in 1934, in Nederland in 1953. Inmiddels is het in vrijwel alle landen verboden.

En dan vanaf de 21e eeuw draait dat ineens om. Steeds meer landen beginnen het gebruik van cannabis toe te staan voor medische doeleinden: Canada (2001), Oostenrijk (2008), Italië (2013), Polen (2016), Duitsland (2017) enzovoort. Sinds kort zijn er ook enkele landen die cannabis als genotsmiddel toestaan: Canada (2018) en Zuid-Afrika (2018).

André van Leijen, Cannabis, C, sativa en C. indica
Twee verschillende soorten cannabis: Cannabis indica en Cannabis sativa. Ze hebben een verschillende uitwerking.

Terwijl in het Westen steeds meer landen het gebruik van cannabis toestaan, leidt in het Oosten het transport, gebruik en in bezit hebben van cannabis tot hoge straffen. Er is geen enkel Aziatisch land (behalve Israël), waarin cannabis is toegestaan, zelfs niet voor medische doeleinden. En dat is opmerkelijk, want het waren juist Aziatische landen met China voorop, waar cannabis deel uitmaakte van de traditionele geneeskunst.

Thailand verandert de wet

Sinds kort wordt in Thailand gesproken over het toestaan van cannabis voor medische doeleinden. Op 18 januari 2018 meldde de Bangkok Post, dat het slechts om medisch onderzoek gaat en niet om medische toepassing. Daartoe moet namelijk de wet veranderd worden. Dat is alleen al nodig, om cannabis te kunnen testen op mensen.

Intussen zijn we bijna een jaar verder en wordt er over gesproken om die wet te veranderen (Nation 25 september 2018). Volgens Sophon Mekhton van het Ministerie van Volksgezondheid zou de wet volgend jaar april van kracht kunnen zijn. Mocht de wet worden aangenomen, dan zou Thailand het tweede land in Azië zijn (na Israël) waar cannabis is toegestaan. Maar dan alleen voor medische doeleinden. Voor cannabis als genotsmiddel is de tijd nog lang niet rijp.

Dit is de tweede en tevens laatste aflevering van Over drugs enzo. De eerste aflevering verscheen op 16 oktober en ging over cocaïne: https://www.trefpuntazie.com/drugs-ontmanteling-coca-cola-cocaine/

 

 

 

 

 

André van Leijen
Over André van Leijen 146 Artikelen
André van Leijen (1947), bioloog en vader van een dochter en een zoon, heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw twee jaar over de wereld, van Spitsbergen tot aan Kaap de Goede Hoop en van Vuurland tot het uiterste noorden van Canada. Daarna streken ze neer in Thailand en vervolgens in Schiedam. Van deze thuisbasis willen ze de wereld verder verkennen. Intussen werkt hij aan een boek.

2 Comments

 1. Citaat:
  ‘Vanaf het begin van de 20e eeuw verboden steeds meer landen het gebruik, bezit en transport van cannabis vanwege de vermeende kwalijke effecten. In Thailand was dat in 1934, in Nederland in 1953.’
  Ik heb even gekeken naar die Thaise wet uit 1934, zie de link hieronder.
  Dat was een redelijk progressieve wet want 1 de maximale straf op gebruik, productie en handel was 6 maanden cel (nu 5 jaar) 2 het Ministerie van Binnenlandse Zaken kon personen toestemming geven cannabis te gebruiken als geneesmiddel. Cannabis werd in die oude wet nog geschreven als กันชา en niet als het moderne กัญชา
  กัญชา oftewel kanja (ook wel ganja) is het Thaise woord voor Cannabis, en die twee woorden zullen etymologisch wel met elkaar in verband staan (Perzië naar India naar Thailand).
  Links:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Etymology_of_cannabis
  http://www.ratchakitcha.soc.go.th/DATA/PDF/2478/A/339.PDF

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*