Thailand. Droogte dreigt in 20 provincies

Thailand, Droogte

 

Voor droogte waarschuwen terwijl het nat is!

Terwijl delen van Thailand natte voetjes halen wegens overstromingen komt het departement met een waarschuwing: ernstige droogte dreigt. Thailand zit nu in de droge periode en die zal duren tot na Songkran, midden april, als de moesson gaat beginnen. Hoopt men….

‘Zuinig met water’ hoor ik zolang ik Thailand bezoek. Het klimaat brengt met zich dat er een overvloed is in de regentijd, dat is ook de zomer hier, en dan komt gelijk een massa water van de Himalaya af in de Mekong en de Salween rivier. De stuwmeren daarin lopen vol en dan wordt er extra gelost.

Maar in de droge tijd wordt water gebruikt voor de opwekking van elektriciteit en helaas is het vinden van evenwicht tussen de vraag naar elektriciteit en het bewaren van water voor industrie en huishouden een probleem waar Thailand moeilijk mee om blijkt te kunnen gaan. Thans hebben 16 stuwmeren veel te weinig water en een ervan heeft nog geen 10 procent van zijn capaciteit. En de hete maanden moeten nog komen….

Thailand, Droogte

Getroffen provincies

Vooral in het noorden, maar ook in de Isan worden provincies bedreigd door droogte en de overheid poogt thans tijdig 338 extra reservoirs aan te leggen voor de bevolking. En die bevolking wordt opgeroepen zuinig te zijn. Het planten van rijst wordt afgeraden; rijst moet immers natte voetjes hebben. Daarentegen vraagt de teelt van maïs of bonen veel minder water.

‘Of stap over op handvaardigheid’ is het advies van de vice eerste- minister generaal Chatchai Sarikulya. Maar dat moet je dan wel kunnen; niet iedereen heeft daarvoor de kennis en de gereedschappen. Het wordt weer een spannende tijd tot de moesson gaat vallen.

 

Bron: Bangkok Post, 1578762

Foto’s en prenten

Droogte; © Tomas Castelazo, www.tomascastelazo.com / Wikimedia, CCBY3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3193235

Phumibol dam, Tak provincie; wikimedia, 2690796.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 642 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

3 Comments

  1. Las ooit ergens dat de volgende wereldoorlog zal gaan om zoet water en daarvan is de bodemvoorraad eindig. Pakistan en India maken al herrie over water terwijl die landen drie van de zeven grootste Himalaya rivieren huisvesten: Indus, Ganges en Brahmaputra. Wat Thailand betreft, de Chinezen hebben geen invloed op de regen dus vang het teveel op in spaarbekkens en gebruik dat voor industrie en huishoudens en niet voor stroom.

  2. Erik,
    Het is nog véél erger!
    De chinezen hebben enkel in China al 14 dammen aangelegd en díé consumeren heel veel regen- en bergwater. Dat duur nog jaaaaaren voordat die lekker vol zijn en ‘bar’s’ kunnen leveren voor de elektriek! Nu bouwen ze met “Chinese Centen” in Laos ook ‘n stuwdam, misschien wel 2 want de Mekong stroomt hèél veel kilometers doir dat land!
    Nu zit ik op dit moment in Phnom Penh en , zoals overal in Azië is het “volleMaan”’s feest. Hier is dat ‘ Waterfestival’ met roeiwedstrijden op de TonléSap, aftak v d Mekong. Normaliter stuwt díé in de regentijd (juli-oktober) water naar het TonléSap-meer. Ik heb nog nooooit de rivier in Cambodia zó laag gezien!!
    Dankjewel China voor je bemoeienis. Maar de vissers hier hebben geen groge vis te eten

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*