Dood en crematie in Thailand


Dood. In een boeddhistisch land als Thailand heeft het onvermijdelijke einde van een leven een net iets andere betekenis dan bij ons in het Westen. Sterven is een overgang naar de geestenwereld. Na een kort of langer verblijf daar is het tijd voor de wedergeboorte. Hoe dit nieuwe leven ingevuld gaat worden heeft heel veel te maken met hoe werd geleefd voor de overgang naar het geestenrijk en alle levens voor dat  laatste. Hoe meer boen (vrij vertaald verdiensten) de overledene bij elkaar heeft geschraapt in deze wereld, hoe beter hij of zij het gaat hebben in dat volgende leven.

Wanneer dat niet het geval is en bijna geen boen verzameld hebben, keert de overledene waarschijnlijk terug  als dier. Hoe slechter hij of zij ervoor staat hoe miserabeler dat dier zal zijn. Gelukkig kan je familie je nog wat corrigeren bij de crematie. Indien één of meer van de mannelijke familieleden de dag van de crematie als monnik doorbrengen geeft dat een flinke duw in de rug in de geestenwereld.

Maar ook al is de dood maar een overgang, het verdriet bij de mensen die achterblijven is er zeker niet minder om dan bij ons. De meeste Thai mogen hun emoties niet gemakkelijk tonen, bij het definitieve afscheid wordt er ook in stilte geweend en steun gezocht bij geliefde familieleden en vrienden.

De volgende beelden tonen een crematie in een klein dorpje in de buurt van Chiang Mai.  Heel de plechtigheid vond plaats in een serene sfeer. Ik toon de beelden dan ook zoals ik ze opgenomen heb met indien nodig een beetje uitleg over wat er op een foto precies gebeurt.

 

IMG_1721
De kist met de overledene word op een soort praalwagen van de woning naar de crematie plaats gereden.
IMG_1751
Vrienden en familie brengen geschenken, die straks meegegeven worden aan de overledene.

IMG_1737

IMG_1744

IMG_1756
Door middel van een ritueel van water gieten, en de nodige gebeden zorgen de monniken ervoor dat de geschenken mee gaan naar de geestenwereld.

 

IMG_1731
Ook de notabelen van het dorp zorgen voor geschenken, en houden een korte toespraak.

 

IMG_1725
Het hout voor de verbranding is klaargelegd.

 

IMG_1759

IMG_1766
De kist word uit de wagen genomen, en naar een plaats naast de crematie oven geplaatst.

 

IMG_1773
De kist word geopend, en de naaste familie kan nog een afscheidsgroet geven.

 

IMG_1776

IMG_1779

IMG_1798

IMG_1796
Alle aanwezigen brengen nu nog een laatste groet .

IMG_1781

IMG_1784

IMG_1791
De twee jonge neefjes zorgen nog voor extra boen door de dag als monnik door te brengen.

 

IMG_1799

IMG_1801
De verbranding wordt met een knallend vuurwerk gestart.

 

IMG_1804

 

IMG_1810

IMG_1815

IMG_1816


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Lode Engelen
Over Lode Engelen 278 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

3 Comments

 1. Ik denk dat er nog vrij veel Thais zijn zoals mijn vrouw, niet echt geloven, maar om zeker te zijn volgen we de rituelen toch maar..
  Het zou inderdaad kunnen dat de zware knallen bedoeld zijn om de slechte geesten weg te houden, hier in ons dorpje zijn er geen zware knallen bij, enkel licht vuurwerk en rookbommen, geeft meer een feestelijke stemming.

 2. Mooi verhaal en mooie afbeeldingen. Het geloof in reincarnatie maakt het verdriet niet minder, inderdaad.
  Ik heb een klein, zeer onwetenschappelijk, onderzoek gedaan. Ik vroeg tien Thais of ze nog in reincarnatie geloofden. Zes wel en vier niet. Op de vraag een schatting te maken van het aantal Thais dat niet meer gelooft in reincarnatie liepen de meningen uiteen van dertig tot zestig procent.
  Zo’n veertig procent van alle Nederlanders gelooft nog in een hiernamaals. Zoveel verschil zit er dus niet tussen deze twee landen wat dat betreft.

 3. Dank voor verhaal en foto’s; ik heb in korte tijd helaas een familielid en een vriend naar hun crematie moeten brengen.

  Wat het vuurwerk betreft, ik heb begrepen dat de 3 x 3 zware knallen bedoeld zijn om de boze geesten weg te jagen die de ziel op weg naar boven van het rechte pad af willen halen. Althans, dat is het verhaal hier in mijn woonregio.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.