Donald Trump: voormalig president aangeklaagd door Manhattan Grand Jury

(CNN) Donald Trump De aanklacht door een grand jury in Manhattan – de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis – dat een huidige of voormalige president strafrechtelijk wordt vervolgd, volgens meerdere bronnen die bekend zijn met de zaak.

Een aanklacht zal worden ingediend met zegel en zal in de komende dagen worden aangekondigd. De beschuldigingen zijn momenteel niet openbaar. Volgens zijn advocaat Joe Tacobina zal Trump begin volgende week voor de rechter verschijnen.

Er is een DA-kantoor Vragen aan de oud-president Hij zou betrokken zijn geweest bij een undercover betalingsregeling waarbij volwassen filmster Stormy Daniels betrokken was in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016. De officier van justitie van Manhattan Alvin Bragg’Zijn kantoor zal contact opnemen met de advocaten van Trump om zijn overgave te bespreken.

Het besluit zal zeker een schokgolf over het hele land teweegbrengen en het Amerikaanse politieke establishment – ​​dat nog nooit een van zijn voormalige leiders strafrechtelijk heeft vervolgd, laat staan ​​opnieuw president worden – in onbekende wateren storten.

Trump gaf een verklaring af in reactie op de aanklacht en noemde het “het hoogste niveau van politieke intimidatie en verkiezingsinmenging in de geschiedenis”.

“Ik denk dat deze heksenjacht een enorme terugslag zal veroorzaken voor Joe Biden”, zei de voormalige president. “Het Amerikaanse volk beseft precies wat de extreem-linkse Democraten hier aan het doen zijn. Dat kan iedereen zien. Dus onze beweging en onze partij – verenigd en sterk – eerst gaan we Alvin Bragg verslaan, dan gaan we versla Joe Biden, en wij ook. Deze kromme Democraten. We gaan iedereen uit zijn ambt zetten, zodat we Amerika weer groot kunnen maken!”

In een verklaring zei de advocaat van Trump, Alina Hubba, dat Trump “het slachtoffer is geworden van een corrupte en verdraaide versie van het Amerikaanse rechtssysteem en de geschiedenis. Hij zal in het gelijk worden gesteld.”

READ  De getallen van $ 1,1 miljard mega miljoen zijn getrokken

Overrompeld door het besluit van de grand jury om Trump aan te klagen, zei een persoon die rechtstreeks met hem sprak dat hij nieuwsberichten begon te geloven dat een mogelijke aanklacht weken zou duren toen de voormalige president vorige week een aanklacht afrondde. En — ver weg.

“Is dit een schok vandaag? Jazeker”, zei de persoon, sprekend op voorwaarde van anonimiteit, terwijl het Trump-team zijn reactie peilde.

Het kantoor van Praag zei dat het contact had met de advocaten van Trump.

“Vanavond hebben we contact opgenomen met de advocaat van de heer Trump en zijn overgave aan het kantoor van de officier van justitie in Manhattan gecoördineerd op basis van de aanklacht van het Hooggerechtshof, die verzegeld blijft”, zei het kantoor van de officier van justitie donderdag in een verklaring. “Richtlijnen zullen worden uitgegeven wanneer de datum voor het examen is geselecteerd.”

De juridische stappen tegen Trump brengen de presidentiële campagne van 2024 in een nieuwe fase, aangezien de voormalige president belooft door te gaan ondanks strafrechtelijke vervolging.

Trump heeft de verschillende onderzoeken die hem omringen vaak een “heksenjacht” genoemd, in een poging de publieke opinie te beïnvloeden door zichzelf voor te doen als slachtoffer van wat volgens hem politieke onderzoeken zijn die worden geleid door democratische aanklagers. Aangezien de aanklachten op handen zijn, heeft Trump er bij zijn aanhangers op aangedrongen om te protesteren tegen de arrestaties, een stap waar hij om heeft gevraagd om zijn verlies aan president Joe Biden na de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken.

READ  Australië PMI, Japan Jibun Flash PMI, nieuwe maanjaarvakantie

Trump heeft juridische gevolgen in zijn persoonlijke, professionele en politieke carrière lang vermeden. Hij heeft in de loop der jaren verschillende particuliere civiele rechtszaken beslecht en heeft geen controverses meer met betrekking tot zijn gelijknamige bedrijf, de Trump-organisatie. Als president werd hij twee keer afgezet door het door de Democraten geleide Huis, maar hij vermeed veroordeling door de Senaat.

In december werd de Trump-organisatie schuldig bevonden aan meerdere beschuldigingen van belastingfraude, hoewel Trump in die zaak niet werd aangeklaagd.

De Republikeinse bondgenoten van Trump – en zijn GOP-rivalen uit 2024 – hebben het kantoor van de districtsadvocaat van Manhattan bekritiseerd vanwege de dreigende aanklacht, en House Speaker Kevin McCarthy heeft gezworen een onderzoek naar de zaak te openen.

GOP verzamelt zich voor de verdediging van Trump

Congresrepublikeinen schaarden zich snel achter de verdediging van Trump, vielen Bragg op Twitter aan en beschuldigden de officier van justitie van een politieke heksenjacht.

Jim Jordan, voorzitter van de House Judiciary uit Ohio, een van de Republikeinse caucusleiders die Bragg heeft opgeroepen om voor het Congres te getuigen over het Trump-onderzoek, tweette.

Texaanse Republikeinse senator. Ted Cruz noemde de aanklacht “absoluut ongekend” en “een verwoestende uitbreiding van de bewapening van de rechterlijke macht”.

Maar ten minste één gematigde Republikein vertelde CNN dat hij het rechtssysteem vertrouwt.

“Ik geloof in de rechtsstaat. Ik denk dat we checks and balances hebben, ik geloof in het systeem”, zei Rep. Don Bacon van Nebraska.

“We hebben een rechter. We hebben jury’s. We hebben hoger beroep. Dus ik denk dat uiteindelijk gerechtigheid zal worden gediend. Als hij schuldig is, zal dat blijken. Maar zo niet, dan denk ik dat het ook zal blijken”, zei Bacon tegen CNN. .

READ  DeSantis reageert op beschuldiging van Trump: 'Waarom zo ijverig om achter Trump aan te gaan?'

Het proces begon onder Saivans

Het kantoor van Bragg gaf begin maart aan dat het op het punt stond Trump aan te klagen nadat ze de voormalige president hadden gedagvaard om te getuigen voor een grand jury die onderzoek deed naar het zwijggeldplan. Potentiële beklaagden in New York moeten volgens de wet op de hoogte worden gebracht en worden opgeroepen om te verschijnen voor een grand jury die de aanklachten beoordeelt. Maar Trump weigerde uiteindelijk om voor het panel te verschijnen.

Eerst een langdurig onderzoek Gestart onder de voorganger van Bragg, Cy Vance. Toen Trump in functie was. Het heeft betrekking op een betaling van $ 130.000 aan Trumps persoonlijke advocaat Michael Cohen Daniels eind oktober 2016, dagen voor de presidentsverkiezingen van 2016, om te voorkomen dat hij tien jaar eerder naar buiten zou treden over een vermeende affaire met Trump. Trump heeft de zaak ontkend.

Aan de orde in het onderzoek zijn de betalingen aan Daniels en de terugbetaling van de Trump Organization aan Cohen.

Volgens gerechtelijke documenten in de eigen federale zaak van Cohen, machtigden leidinggevenden van de Trump Organization hem om zijn oorspronkelijke $ 130.000 aan loon en belastingverplichtingen te dekken en hem $ 420.000 aan bonussen plus bonussen te betalen. De Trump-organisatie vermeldde de vergoedingen als juridische kosten in haar interne boeken. Trump heeft elke kennis van de betalingen ontkend.

Dit verhaal is aan het breken en zal worden bijgewerkt.

CNN’s Paula Reid, Kristen Holmes, Brynn Gingras, Lauren del Valle, Evan Perez, Katelyn Polantz, Alayna Treene en Jeff Zeleny hebben bijgedragen aan dit rapport.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *