Dodenaantal Birma blijft stijgen, Thais leger geeft tijdelijke opvang aan vluchtelingen.

Het Thaise leger gaat tijdelijke opvang inrichten voor Birmezen die het gewelddadige optreden van de militairen in eigen land ontvluchten. In de zuidelijke provincies Ranong en Chumpon zijn een drietal plekken aangewezen, waar ze in kampen zullen worden ondergebracht. Een daarvan is La-un, waar ironisch genoeg, ook de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog een basis hadden met voornamelijk Tamil dwangarbeiders uit Maleisië. De andere twee kampen zijn in Tha Sae en in Kraburi aan de gelijknamige rivier.

De melding kwam van Maj. Gen. Santi Sakuntak, commandant van de Thep Satri Task Force. Hij benadrukte dat Thailand deze vluchtelingen om humanitaire redenen zal accepteren in tijdelijke opvang, totdat de situatie in Birma zich weer ‘normaliseert’. Er zullen zeker geen permanente vluchtelingenkampen worden opgezet, zo liet hij weten.

Ban Don Yang vluchtelingen kamp in Kanchanburi.

Er zijn in Thailand langs de grenzen met Birma verschillende permanente vluchtelingenkampen. Maar hier betreft het etnische minderheden, die al tientallen jaren verwikkeld zijn in militair conflict met het regime in Birma. Het is echter niet de eerste keer dat Thailand te maken krijgt met een stroom Birmaanse vluchtelingen.

Eind 1980 waren er in vele Birmese steden protesten tegen het militaire regime, toen voornamelijk van studenten. Ook die demonstraties werden bloedig neergeslagen met als gevolg dat duizenden studenten achtervolgd door het Birmese leger naar Thailand trokken. Daar werden ze opgevangen door Thaise militairen, die hen op adem lieten komen. Daarna werden ze teruggestuurd naar Birma met de garantie dat ze dat veilig konden doen. Niemand weet wat er van die studenten geworden is.

De betogingen tegen het militaire regime in Birma dat op 1 februari de macht greep en de regering van Aung San Suu Kyi arresteerde, beperken zich nu niet alleen maar tot studenten. Ook onder de bevolking heeft de protestbeweging een brede aanhang. Temeer daar verschillende leden van de partij  van Aung San Suu Kyi die bij verkiezingen een grote meerderheid haalde, tijdens gevangenschap op mysterieuze wijze om het leven kwamen. Ook medisch personeel en zelfs ambtenaren van ministeries nemen aan de betogingen deel.

Het Birmaanse leger laat er zich niet door afschrikken en grijpt ook nu hardhandig in. Tot nu toe werden er 202 demonstranten gedood en duizenden mensen gearresteerd. 

Ook op Trefpunt Azie: Like we don’t exist een documentaire over de vluchtelingenkampen.

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

  1. Altijd goed en interessant om via deze nieuwsbrief geïnformeerd te worden. Dankjewel voor ook dit schrijven.
    Een opmerking wil ik graag maken:
    Volgens mij is het vluchtelingenkamp Ban Don Yang bij Kanchanaburi en niet bij Phetchaburi zoals bij de eerste foto geschreven. Ik doe veel werk ter ondersteuning van vluchtelingen in Pala U, Padeng plus de provincies Tak en Mae Hong Son. Dit in samenwerking met een Nederlandse stichting waarvan bijna elke euro op de juiste plaats terecht komt. De enige kosten van die stichting zijn kosten van de bank, website en wat business cards. De rest van het geld naar projecten waarvoor het bedoeld is en niemand ontvangt een onkostenvergoeding of salaris.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*