Documentaire: Thailand’s seafood slaves

In de Thaise visserij werken meer dan 800.000 mensen en jaarlijks wordt voor 6 miljard US$ aan vis geëxporteerd. De omstandigheden aan boord van de vissersschepen zijn vaak ronduit slecht. Dwangarbeid, slavernij, mensenhandel, mishandelingen en zelfs moord komen regelmatig voor. 

Thailand is een van ’s werelds grootste exporteurs van vis met een enorme vissersvloot die duizenden vissers nodig heeft. Tientallen jaren van overbevissing hebben de visstanden in de regio gedecimeerd en tegenwoordig is de Golf van Thailand een van de meest onvruchtbare delen van de oceaan.

Om aan de wereldwijde vraag te kunnen blijven voldoen met een verminderde vangst in de gebieden dichter bij huis, worden Thaise vissersschepen nu gedwongen om verder de oceaan in te gaan en maanden, zo niet jaren op zee te blijven. Veel Thaise arbeiders willen niet langer in de visserij werken, waardoor de industrie jaarlijks chronisch duizenden arbeiders tekort komt.

Slavenarbeid

Mensenhandelaars vullen dit tekort met slavenarbeid, ze verkopen kwetsbare migranten uit het nabijgelegen Myanmar, Cambodja en Laos voor een paar honderd dollar per stuk. Eenmaal aan boord blijven deze mannen vaak maanden, of zelfs jaren, op zee zonder voet aan wal te zetten. Overlevenden melden verschrikkelijke omstandigheden, worden gedrogeerd, maken extreem lange werkdagen tot wel 22 uur, hebben geen vrije dagen en worden geschopt, gegeseld en geslagen.

In deze film gemaakt door de Environmental Justice Foundation (EJF) vertellen slachtoffers hun verhaal.

Meer informatie over de misstanden in de Thaise visserij industrie is te vinden op de website van het EJF

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*