Documentaire: Thailand, rebelse jeugd en de monarchie


Voor het eerst roept een massabeweging openlijk op tot hervorming van de monarchie in Thailand. Daarmee wordt een taboe rond de bijna heilige status van de koninklijke instelling doorbroken. Beïnvloed door de protesten van vorig jaar in Hong Kong, gebruiken jonge Thais sociale media en de populaire cultuur om hen eisen voor het voetlicht te brengen. De demonstranten willen dat de macht en de uitgaven van koning Vajiralongkorn beperkt worden.

De monarchie heeft veel van de eerbied verloren die ze genoot tijdens het lange bewind van koning Bhumibol, die eind 2016  overleed. Zijn minder populaire zoon, koning Vajiralongkorn, is nu doelwit van de protesten. De koning verbleef de laatste jaren vrijwel uitsluitend in Duitsland en heeft veel macht naar zich toegetrokken. Nu is hij terug in Thailand, ontmoet hij royalisten en moedigt hen aan om de door studenten geleide protesten te pareren met eigen demonstraties.

Het toneel lijkt klaar voor een gevaarlijke confrontatie tussen deze twee facties.

Jonathan Head van de BBC sprak met mensen aan beide kanten.

Bekijk de documentaire op YouTube via deze link


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 717 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*