Documentaire: Silent Hopes

De korte documentaire Silent Hopes werd gemaakt door de Assumption University studenten Zin Lat en Er Zhang. De film was hun afstudeerproject en laat zien hoe een groep uit Myanmar gevluchte langnek Karen, ook wel Padaung genoemd, leven in Thailand. Door de ringen rond hun hals zijn de Padaung vrouwen een opvallende verschijning en is het dorpje waar ze wonen, Huay Pu Keng, een toeristische attractie geworden.

Meer dan het onderwerp te zijn van veredeld aapjes kijken zit er helaas niet in voor de inwoners van het dorpje. Ondanks het feit dat ze al jaren, zo niet decennia, in Thailand verblijven, zijn ze nog steeds ongedocumenteerd en mogen ze van de Thaise overheid niet buiten het dorp werken vertelt een van de  geïnterviewde vrouwen in de documentaire. Ook is het zonder identiteitsbewijs moeilijk en kostbaar om medische hulp te krijgen. De ringen rond haar hals doen pijn en daarom ze kauwt betelnoten om de pijn te verlichten. Ze heeft al zes keer geprobeerd een persoonsbewijs te krijgen, maar haar aanvraag wordt keer op keer afgewezen. 

Het dorpje waar ze woont heeft geen stromend water en elektriciteit, dat wordt pas aangelegd als alle bewoners een persoonsbewijs hebben, aldus het dorpshoofd. Er is wel een lagere school, maar voor voortgezet onderwijs moeten de leerlingen naar Mae Hong Son, en dat mag niet zonder ID.

En zo zitten de bewoners van het dorpje dan wel veilig aan de Thaise kant van de grens, maar zonder enig uitzicht op een toekomst voor zichzelf of hun kinderen.

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*