Documentaire serie: The Mekong River with Sue Perkins

In deze vierdelige serie bereist comédienne Sue Perkins de Mekong rivier vanuit de delta in het zuiden van Vietnam, door Cambodja en Laos naar het Tibetaanse plateau in China. Onderweg ontmoet ze de mensen die langs de rivier wonen; rijstboeren, vissers, monniken, kruidkundigen en yakboeren om er maar een paar te noemen. Ze kijkt niet alleen naar de traditionele bezigheden van de mensen, maar vertelt ook hoe de dingen anders worden; met name de bouw van talrijke hydro-elektrische dammen in de rivier die vrijwel zeker het leven van de mensen in het stroomgebied zullen veranderen.

“Geen idee waarom ze mij gevraagd hebben, ik denk dat Michael Palin het te druk had”, zegt Perkins in de eerste aflevering, maar ze is een goede gids en oprecht geïnteresseerd in de mensen die ze ontmoet op en rond de rivier.

Sue’s epische reis begint in Vietnam in de uitgestrekte Mekong delta, waar ze Si Hei ontmoet, de koningin van de noedels. Samen trekken ze er in alle vroegte op uit om op een gigantische drijvende markt de noedels vanuit een gammel bootje aan de vrouw te brengen. Het programma laat treffend zien hoe traditionele levenswijzen kunnen botsen met de enorme economische vooruitgang in de landen waar de Mekong haar stroom gebied heeft.

In de serie is er een goed evenwicht tussen lichte en zwaardere onderwerpen. Het bezoek aan de beruchte Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh is indrukwekkend en de emoties van de presentator geconfronteerd met de door de Rode Khmer begane wreedheden zijn herkenbaar voor iedereen die ooit die plek bezocht heeft. 

In Laos bezoekt Perkins de dan nog in aanbouw zijnde Xayaburi Dam en laat de dilemma’s van deze en andere dammen in de Mekong rivier zien: aan de ene kant een onuitputtelijke bron van duurzame groene energie, aan de andere kant een totale vernietiging van de visstand en de levenswijze van de vissers die ze in een eerdere aflevering heeft ontmoet.

Wie in Thailand woont en een abonnement heeft op Netflix kan daar deze zeer informatieve documentaire serie bekijken. Kijkers buiten Thailand kunnen de serie zien op Dailymotion.
Deel 1, Deel 2, Deel 3, Deel 4.

Lees ook: Documentaire over een bedreigde rivier: Where Have All The Fish Gone?

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*