Documentaire: Seaspiracy


Seaspiracy is een documentaire uit 2021 over de milieu-impact van de visserij, geregisseerd door en met in de hoofdrol Ali Tabrizi, een Britse filmmaker. De film toont menselijke invloeden op het leven in zee, zoals plastic afval in zee, spooknetten en overbevissing over de hele wereld. Volgens Tabrizi is de commerciële visserij de belangrijkste oorzaak van de vernietiging van mariene ecosystemen.

Seaspiracy verwerpt het concept van duurzame visserij en bekritiseert verschillende organisaties voor het behoud van de zee, waaronder het Earth Island Institute met het label dolfijnveilig en de duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten certificeringen van de Marine Stewardship Council.

Documentairemaker Ali Tabrizi in Hong Kong met gedroogde haaienvin.

De film bekritiseert ook de prioriteiten van organisaties om huishoudelijk plastic te verminderen. Zo blijken plastic rietjes slechts verantwoordelijk te zijn voor 0,03 procent van het plastic afval in zee. De grootste boosdoener is de commerciële visvangst die met zijn plastic netten en ander afval bijna de helft van de plasticsoep voor zijn rekening neemt. “Dat is de walvis in de kamer waar niemand het over heeft”, aldus de documentairemaker. Ook veel milieugroepen benoemen deze vervuiler niet, omdat ze volgens Tabrizi worden gesteund door visserijbedrijven.

Wanneer Tabrizi ook nog aantoont dat er op grote schaal slavernij plaatsvindt op Thaise vissersschepen is de enige mogelijke conclusie die de door cijfers en schandalen murw gebeukte kijker kan trekken: stoppen met vis eten. En na het zien van alle uitwassen van de commerciële visvangst in het weinig hoopvol stemmende Seaspiracy is de lust in een stukje tonijn of zalm de kijker ook vergaan.

Over de slavernij op de Thaise vissersvloot ontstond overigens vorige week in Thailand enige ophef, volgens het Thai Maritime Enforcement Command Centre (Thai-MECC) gebruiken de makers verouderde informatie. Volgens het Thai-MECC is Thailands toewijding om slavernij en illegale vismethoden te beëindigen door de internationale gemeenschap erkend.

De film is te zien op Netflix zowel in Thailand als in Nederland en België.

Lees ook: Recyclen van ‘spookvisnetten’ helpt in strijd tegen Covid-19


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 791 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*