Documentaire: Red Light Jihad. Islamitische opstand in Thailands vreemdste feeststad

Pin is stomdronken en als ze bukt om het bier van een klant bij te vullen valt haar haar in het glas. Haar adem ruikt naar mentholsigaretten en vissaus. Ze gilt avances in gebroken Engels naar elke man die voorbij komt. 

Dit alles is vrij normaal in Sungai Golok, een ruige grensstad in het diepe Islamitische zuiden van Thailand. Pin is een 35-jarige sekswerker in een van de talloze openlucht bars van de stad. Met vreemden flirten en ze te duur bier aansmeren, hoort bij haar werk.

Maar vandaag is ze extra gespannen; een uur geleden waren er maar liefst 5 bomaanslagen kort na elkaar. Een onschuldige vrouw, gedood door rondvliegende granaatscherven, ligt een paar straten verderop op het wegdek. Soldaten hebben haastig een wit laken over haar lichaam gedrapeerd. Het bedekt alles behalve haar voeten en een gemanicuurde hand.

Je zult Sungai Golok niet vinden in de reisgidsen. Het is een surrealistische seksbestemming waar de Tourism Authority of Thailand niet graag over praat. Het is een beetje Tijuana, een beetje Kabul. De stad ligt in het zuiden van Thailand, niet eens zo ver weg van de luxe resorts en witte zandstranden. Maar weinig westerlingen wagen zich in dit het grensgebied tussen Thailand en Maleisië, een regio die wordt geteisterd door de bloedigste opstand in Zuidoost-Azië.

Alles wat Thailand berucht maakt er: goedkope drank, late nachten, gehuurd vrouwelijk gezelschap. Maar ook honderden bomaanslagen per jaar, opgeëist door jihadisten. Die jihadisten zijn vastbesloten om van deze regio een islamitische staat te maken. Sinds 2004 zijn er in hun oorlog tegen de boeddhistische natie Thailand meer dan 6.200 doden gevallen. Dat zijn meer doden dan de afgelopen 10 jaar in de Gazastrook.

Gelauwerd documentairemaker Patrick Winn maakte te midden van deze chaos Red Light Jihad. Hij spreekt met prostituees en hun klanten, met Islamitische separatisten die alles wat Thais is verachten. En hij ontmoet boeddhistische milities die gezworen hebben hun dorpen te verdedigen tegen de terroristen.

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

  1. 6200 doden, je staat er eigenlijk niet bij stil. Het is een relatief onbekend gebied in de wereld. Inderdaad staan allerlei plekken, waar veel minder doden vallen, meer in de belangstelling.
    Wel spannend om er een keer heen te gaan. Een soort Kuifje in Thailand.
    Goed stukje.

    • Ik kom op zijn minst eenmaal per jaar in Sungai Kolok, want het immigratiekantoor bevindt zich daar. Voorheen heb ik wel eens het nachtleven daar bezocht, maar ik had het snel gezien. Het is volledig op Maleisiërs gericht, met al die karaokebars. Je moet ervan houden en Aziaten houden er meer van dan wij farangs.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*