Documentaire: Molukkers in Nederland

Precies zeventig jaar geleden kwamen zo’n 12.500 Molukkers per boot naar Nederland. In het voorjaar van 1951 begon de Molukse gemeenschap aan een ongewilde ballingschap in het verre, vreemde land, waarvoor veel Molukse militairen in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger hadden gevochten. In een vierdelige documentaireserie interviewt journalist en historicus Coen Verbraak veertien Molukkers uit verschillende generaties. Zij vertellen het aangrijpende verhaal van de eerste generatie die uiteindelijk dof berustte in haar lot, van de tweede generatie die zich juist fel verzette (via gewelddadige acties en kapingen) en van de generaties daarna die zich vervolgens schijnbaar moeiteloos konden aanpassen. ‘Molukkers in Nederland – 70 jaar op weg naar huis’ is vanaf 19 mei vier weken lang op woensdag om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2, de afleveringen zijn na uitzending terug te zien bij NPOStart.

Schrijfster Sylvia Pessireron en journalist Rens Broekhuis deden samen de research voor de serie. Onder de geïnterviewden bevinden zich Massada-bandlid Johnny Manahutu, oud-politicus Sam Pormes en oud-voetballer Simon Tahamata.

Coen Verbraak: ‘Deze serie vertelt een verhaal van heimwee, gebroken beloftes en vervlogen idealen. Hoe was het voor de Molukkers om noodgedwongen alles achter te laten en aan de andere kant van de wereld een nieuw bestaan op te bouwen? Wanneer durfden ze hier te wortelen, en is dat gelukt? Of is die spreekwoordelijke koffer om morgen terug te kunnen keren altijd onder hun bed blijven staan? Dit is niet alleen het relaas van de Molukkers zelf, maar ook van de Nederlandse geschiedenis. Omdat het verhaal van de Molukkers ons gezamenlijke verhaal is.’

Over hetzelfde thema verschijnt ook een boek van Coen Verbraak, ‘De Molukkers – een vergeten geschiedenis’.

De stijlvorm van ‘Molukkers in Nederland’ lijkt op die van twee eerdere veelgeprezen series, die Coen Verbraak voor BNNVARA heeft gemaakt. In ‘Onze Jongens op Java‘ uit 2019 sprak hij met veertien Indië-veteranen. Recht in de camera vertelden zij – vaak voor het eerst – hun verhaal over de zogeheten ‘politionele’ acties in Nederlands-Indië van 1945 tot 1949. De serie werd onderscheiden met de prestigieuze journalistieke prijs de Tegel. In het documentaire-drieluik ‘Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat’ uit 2020 interviewde Verbraak negen Dutchbat-militairen over de dramatische gebeurtenissen rond de val van de moslimenclave Srebrenica in Bosnië in 1995. Voor dit drieluik won Verbraak de Sonja Barend Award voor het beste televisie-interview van het jaar 2020. Deze serie is nu ook genomineerd voor de Tegel.

Op 11 mei was Coen Verbraak te gast in Op1 en sprak daar over de serie:

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

4 Comments

 1. Schrijven aan de RMS:

  Aan John Wattilete en allen die hij vertegenwoordigt:

  Geachte allen,

  Nav de documenatire bij BNNVARA:

  wil ik met u delen dat ik mij diep diep schaam voor de nederlanders. De omgang en respectloze verraderlijke behandeling van de Molukse gemeenschap na de Tweede Wereldoorlog mag bij de zoveelste zwarte bladzijde van de nederlandse geschiedenis. De rode draad in die geschiedenis is die van hebzucht, koelbloedig najagen van macht, rijkdom, haat, onderdrukking, racisme, overheersing etc. Maar wel onder het mom van intellectuele vrijheid. Waar bleef die vrijheid van de miljoen slaven die geslachtofferd werd voor het nederlands belang? Begraven onder oa de dure koloniale grachtenpanden der amsterdamse grachten toch?
  Ik ben maar een nietig individu maar hoop dat mijn medeleven een steun kan zijn voor u.

  Met dank en vriendelijke groet,

  Ruud Lensen

 2. Ik wil bij deze alle Molukkers bedanken wat ze voor ons Nederlanders en Nederland hebben gedaan. En het spijt mij enorm dat jullie zo’n onrecht door ons is aangedaan. Pure ondankbaarheid van onze kant, veel onrecht. Ik begrijp na het zien vsn de documentaire een beetje hoe hopeloos en vreselijk het toen geweest moet zijn. Ik was nog niet geboren. Maar alsnog mijn excuses voor alles wat jullie is aan gedaan.
  Met vriendelijke en dankbare groet,
  Leo van Merwijk

 3. Het verhaal van de Molukkers is niet compleet. Rond 1990 schreef ik 12 halve pagina’s voor het Dagblad voor Noord-Limburg over de Vergeten Nederlanders. Dat waren Indo’s die tussen 1950 en 1960 naar Nederland waren gekomen. Bij de overhandiging van Nieuw Guinea door Luns aan Indonesie, kreeg Nederland als compensatie 10.000 visa voor Indo’s richting de VS. Op dit ticket zijn enkele tientallen Molukkers naar de VS gereisd met een oprotpremie van 150 dollar per kop. Ze bevinden zich grotendeels in de buurt van Los Angeles en hebben het doorgaans goed gedaan. Ze hebben allemaal een zakboekje bij zich met de gegevsn van de andere Molukkers.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*