Documentaire: Last Days in Vietnam

Er zijn tientallen, zo niet honderden documentaires gemaakt over de Vietnam-oorlog. Zo is er bijvoorbeeld de fantastische 10-delige serie The Vietnam War van Ken Burns. Maar er is maar één film die nauwgezet en precies de laatste dagen en uren van de Amerikaanse aanwezigheid in Vietnam in beeld brengt, en dat is deze, met een Oscar-nominatie bekroonde, film van Rory Kennedy.

Documentairemaker Kennedy is de neef van president John F. Kennedy, die Amerikaanse betrokkenheid bij Vietnam uitbreidde. En de zoon van Robert F. Kennedy, een van de meest gepassioneerde critici van de daaropvolgende oorlog. Kennedy laat ons de laatste dagen in Vietnam herleven aan de hand van iconisch archief materiaal en interviews met direct betrokkenen.

Ondertekening vredesakkoord op 27 januari 1973.

De vredesakkoorden van Parijs, die begin 1973 werden ondertekend, maakten een einde aan de directe militaire betrokkenheid van de VS in Vietnam. Noord-Vietnam maakte een pas op de plaats, niet vanwege een verdrag maar omdat ze geloofden dat president Nixon bij een inval in Zuid-Vietnam de oorlog zou hervatten. Maar door het Watergate-schandaal was Nixon in 1974 president af. Ford, zijn opvolger, werd door de Noord-Vietnamezen als minder standvastig gezien en zo begon het Noord-Vietnamese leger begin 1975 zijn opmars naar Saigon.

Noord-Vietnamese troepen rijden de tuin van het presidentieel paleis in Saigon binnen.

In Saigon waren er op dat moment nog steeds duizenden Amerikanen aanwezig, waaronder aannemers, journalisten, veiligheids- en diplomatiek personeel. Die zagen hoe het zuiden van Vietnam gestaag werd ingenomen door Noord-Vietnamese troepen.

Militairen en inlichtingenofficieren waarschuwden ambassadeur Graham Martin dat het einde nabij was, en dat het nu tijd was om een evacuatie te plannen. Martin, die in Vietnam een zoon verloren had, wilde ‘deze negatieve praat’ niet horen. Maar er waren Amerikaanse troepen en bezittingen die moesten worden teruggetrokken. En duizenden Vietnamezen die met de Amerikanen hadden samengewerkt, en moesten vrezen voor hun leven als ze achterbleven.

Helikopters moeten plaats maken voor meer mensen.

De Amerikanen begonnen in het geheim hun Vietnamese collega’s het land uit te smokkelen en plannen te maken om zich terug te trekken, wetende dat hun carrière voorbij zou zijn als dit ontdekt zou worden. Stuart Herrington, een kapitein van het Amerikaanse leger en een van de geïnterviewden, vertelt over de keuzes die gemaakt moesten worden; wie mag er mee, wie moet er blijven.

‘Last Days in Vietnam’ is documentaire maken op zijn best; met behulp van archiefbeelden en interviews een nieuw licht werpen op een belangrijk, over het hoofd gezien deel van de recente geschiedenis. Wat er gebeurde in de laatste dagen van de oorlog in Vietnam, was vergelijkbaar met gebeurtenissen tijdens de lange geschiedenis van die oorlog: slechte planning en slecht leiderschap. Maar ook ongelooflijke moed onder de moeilijkste omstandigheden. Dit zijn waardevolle lessen die blijkbaar door elke nieuwe generatie opnieuw geleerd moet worden.

De film is hier te zien.

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*