Documentaire: Genossen. Brüder. Killing Fields

Afgelopen zaterdag, 17 april, was het 46 jaar geleden dat Pol Pot en zijn Rode Khmer Phnom Penh innamen. Die machtsovername werd door de kameraden in de Duitse Democratische Republiek, ook wel ‘Oost-Duitsland’ genoemd, met veel enthousiasme ontvangen. Ze zagen de Rode Khmer als broeders in de strijd tegen kolonialisme en imperialisme. Het Cambodjaanse Koninkrijk had trouwens al in 1969 de DDR als derde land buiten het Oostblok als staat erkend.

Onder het terreurbewind van de ‘Rode Khmer’ stierven tussen 1975 en 1979 meer dan 1,7 miljoen Cambodjanen door moord, ondervoeding en dwangarbeid, een vijfde van de bevolking. De berichten van de westerse media over de misdaden worden in de DDR afgedaan als louter laster van de CIA. Tot het einde van de ‘Rode Khmer’ in 1979 zwegen de DDR-media over de ontwikkelingen in Cambodja.

Foto’s van slachtoffers van het Rode Khmer regime in de voormalige Security Prison 21 (Tuol Sleng).

Nadat het Vietnamese leger in januari 1979 Phnom Penh had bevrijd en Pol Pot en zijn trawanten naar de randen van Cambodja had verjaagd, mocht een televisieploeg uit de DDR als een van de eerste buitenlandse media Cambodja bezoeken. Ze maakte unieke beelden in een op dat moment nog vrijwel ontvolkt Phnom Penh. Volgens de verslaggever waren er op het moment dat de Vietnamezen binnentrokken minder dan 100 mensen in de stad overgebleven.

Maar deze film van Hans Sparschuh en Rainer Burmeister bestaat niet alleen uit boeiende historische opnames. Aan het woord komen personen wier leven werd gevormd door de veranderende relaties tussen de DDR en Cambodja. Klaus Behling was een van de eerste studenten van Aziatische wetenschappen, leerde Khmer en was als jonge diplomaat in de jaren zeventig in Cambodja.

Omgekeerd kwamen jongeren uit Cambodja naar de DDR, zoals Sonny Thet, wiens vader hofmuzikant was van de regerende prins Sihanouk en die in Weimar muziek mocht studeren. Hij maakt wereldmuziek met zijn groep Bayon en geniet internationaal veel erkenning.

Sam Ul Kong kreeg op zijn beurt als kind les van Pol Pot, die hij ervoer als een goede aardrijkskundeleraar. Tot op de dag van vandaag kan hij niet begrijpen dat diezelfde man in staat was om veel van zijn landgenoten, waarvan bekend was dat ze vreedzaam waren en beïnvloed door het boeddhisme, in moorddadige monsters te veranderen. Studeren in de DDR heeft hun leven gered: de meeste familieleden thuis stierven. 

Lees ook: Uit de schaduw van Pol Pot. Nuon Chea en de Rode Khmer’

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*