Documentaire: Drugsoorlogen op de grens met Thailand

Methamfetamine, beter bekend als Crystal Meth of Yaba, is de favoriete drug in Azië geworden. Van Bangkok tot Manilla vernietigen de kleine pilletjes talloze levens. De pillen worden gemaakt in de wetteloze grensgebieden van Myanmar.

Documentairemaker Patrick Win reisde naar het hart van de meth-handel, het noordoosten van Myanmar, net over de grens met buurland Thailand, waar narco-milities straffeloos hun drugs verspreiden. Zijn onderzoek daar bracht een verrassende waarheid aan het licht: de regering van Myanmar, die onlangs uit decennia van wereldwijd isolement tevoorschijn kwam, steunt en profiteert van dit miljardenbedrijf.

Patrick Winn op reportage bij de grens van Thailand met Myanmar.

In het grensgebied van Myanmar zijn de pillen zo goedkoop en alomtegenwoordig dat de regio lijdt aan een van de hoogste verslavingscijfers ter wereld. De regering van Myanmar kan of wil niets doen en laat het aan kerken en haar leden om het gevecht in de frontlinie van deze drugsoorlog te voeren.

Zelfs goed getrainde anti-drugseenheden uit het naburige Thailand, bewapend door de Verenigde Staten, krijgen de narco-legers van Myanmar niet gestopt. In de jungle op deze grens is de stroom van drugs niet te stoppen. Deze documentaire van Patrick Winn neemt je mee naar de frontlinies van de meth-oorlogen in Azië.

Asia’s Meth Wars werd gemaakt door Patrick Winn. Hij maakte documentaires voor onder ander de New York Times, NBC News, de BBC en andere kranten en nieuwszenders. Winn kreeg de Robert F. Kennedy Journalism Award en National Press Club award, gerenommeerde Amerikaanse journalistieke onderscheidingen. Ook won hij drie keer de Amnesty International’s Human Rights Press Award. Winn woont in Bangkok en heeft zich gespecialiseerd in documentaires over onderwerpen in Zuidoost-Azië

Ook op Trefpunt Azië: Drugsoorlog: ferme taal, zware straffen en prioriteiten stellen

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*