Dit is wat u kunt verwachten van de aankondiging van de Federal Reserve van vandaag

  • De markten hebben een kans van bijna 100% dat de Fed een verhoging van een kwart procentpunt zal goedkeuren aan het einde van haar tweedaagse vergadering op woensdag.
  • De truc zit hem in hoe de centrale bank vanaf hier verder gaat.
  • Volgens Goldman Sachs zouden cross-overs tussen economie en markt ertoe kunnen leiden dat de Fed deze week een beleidsstandpunt aangeeft.
  • Terwijl de markt verwacht dat de “soepele” Fed de renteverhogingen zal stopzetten en later dit jaar zal beginnen met afbouwen, zouden koppig hogere rentes dat kunnen omkeren.

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve Board, spreekt tijdens een persconferentie van de Federal Reserve op 22 maart 2023 in Washington, DC.

Olivier Tullery | AFP | Goede foto’s

Er zal niet veel mysterie zijn over wat de Federal Reserve woensdag gaat doen met de rentetarieven. De truc zit hem in hoe de centrale bank vanaf hier verder gaat.

Markten hebben een kans van bijna 100% dat het Federal Open Market Committee, dat de rente bepaalt, een verhoging van een kwart procentpunt zal goedkeuren aan het einde van de tweedaagse bijeenkomst. Dit zou de 10e verhoging zijn sinds maart 2022, waarmee de benchmarkrente van de centrale bank naar een streefbereik van 5%-5,25% zou worden gebracht.

Voor beleggers zal het moeilijkste zijn wat er daarna gebeurt: geeft de centrale bank aan dat de verhoging voorbij is, of besluit ze dat ze meer moet doen om de inflatie te bestrijden, waardoor de mogelijkheid ontstaat voor meer verkrapping?

“Hoe ze de mogelijkheid van een toekomstige pauze overbrengen, is erg belangrijk”, zegt Colin Martin, vastrentende strateeg bij Charles Schwab. “Hoe doen ze dat terwijl ze de deur een klein beetje openhouden? Het wordt een evenwichtsoefening tussen zeggen dat er een pauze op komst is, maar afhankelijk van de gegevens die binnenkomen naarmate de inflatie verder gaat.”

READ  Pras Michel van de Fugees werd schuldig bevonden aan illegaal lobbyen

Er spelen verschillende factoren een rol, aangezien Fed-voorzitter Jerome Powell en zijn collega’s aangeven waar het monetaire beleid naartoe gaat.

Inflatie staat voorop in het officiële denken. Recente indicatoren wijzen op versoepeling, maar nog steeds boven de 2%-doelstelling van de centrale bank.

De Dallas Fed stelt bijvoorbeeld een statistiek samen “Aangepast gemiddelde” voor persoonlijke consumptie-uitgaven Het gooit in feite hoge en lage waarden weg. Het toonde een jaarlijkse inflatie van 4,7% in maart, weinig veranderd ten opzichte van augustus 2022 en een stijging ten opzichte van een tempo van 3,9% in maart 2022. De consumentenprijsindex bedroeg in maart 5%, tegen 8,5% een jaar geleden.

Geen van die cijfers stelde de centrale bankiers tevreden.

Ongeacht het niveau is de inflatie “nog steeds te hoog, dus ik ben nog niet klaar”, zei Fed-gouverneur Christopher Waller. toespraak van 14 april. “Ik interpreteer deze gegevens zo dat we niet veel vooruitgang hebben geboekt met onze inflatiedoelstelling, waardoor ik op dezelfde plaats sta wat betreft de economische vooruitzichten en op hetzelfde pad voor het monetaire beleid als tijdens de laatste FOMC-bijeenkomst.”

Maar de centrale bank heeft meer aandacht van de markt, zoals knagende problemen in de financiële wereld, die eerder deze week een andere bank eiste toen JPMorgan Chase First Republic overnam, de 14e grootste bank van het land qua activa.

En dan is er nog de economie. Met een bbp-groei van 1,1% op jaarbasis in het eerste kwartaal en tekenen van barsten op de arbeidsmarkt, lijkt een recessie aan de horizon.

Volgens Goldman Sachs zouden al die cross-overs ertoe kunnen leiden dat de Fed deze week een beleidsstandpunt aangeeft. Economen bij het bedrijf verwachten dat het FOMC de taal in een verklaring na de vergadering zal wijzigen.

READ  Gastheren reageren 's avonds laat op de schietpartijen op Tucker Carlson en Don Lemon

“Het rapport zal zich richten op herzieningen van toekomstige richtlijnen”, zei Goldman-econoom David Mericle in een notitie voor een klant. “De commissie verwacht een pauze in juni, maar we verwachten dat een agressieve tendens zal worden gehandhaafd en een pauze eerder dan aanvankelijk werd gedacht, aangezien de druk van de banken zou kunnen leiden tot kredietverkrapping.”

Een “havikachtige vooringenomenheid” betekent dat beleidsmakers van de centrale bank erop zullen aandringen dat de rentetarieven onder controle worden gehouden, zelfs als er geen extra renteverhogingen plaatsvinden. Het doel zal zijn om de inflatiebestrijdende kwalificaties van de centrale bank te behouden, terwijl andere druk wordt erkend en het vermogen om eerdere verhogingen door de economie te laten gaan.

In het gedeelte van het rapport waar de centrale bank richtlijnen geeft, verwacht Merical een zin te zien die luidt: “De commissie verwacht dat de koers van het monetaire beleid grotendeels terughoudend genoeg zal blijven om de inflatie na verloop van tijd terug te brengen naar 2 procent. Houd de binnenkomende informatie nauwlettend in de gaten en de implicaties voor het monetaire beleid beoordelen.”

Natuurlijk, terwijl de markt verwacht dat een “soepele” Fed renteverhogingen uitstelt en later dit jaar begint met verlagen, kunnen koppig hogere tarieven daar verandering in brengen.

Volgens de Atlanta Fed is de inflatie stabieler gebleken dan ambtenaren hadden verwacht De “plakkerige prijs” is de CPI Vergelijkt prijzen voor goederen en diensten die in de loop van de tijd niet veel veranderen.

Sticky-prijzen stegen in maart met 6,6% jaar-op-jaar en zitten over het algemeen in de lift, terwijl de “flexibele prijs-CPI” slechts met 1,6% steeg, een scherpe daling vanaf een piek van 19,7% in maart 2022. Kleverige prijzen zijn inclusief huisvesting.

READ  'Everywhere At Once' leidt met 11 Oscar-nominaties: live updates

Dat soort cijfers zou de centrale bank op zijn minst voorzichtiger houden dan te snel te bezuinigen op veiligheid.

“De meeste functionarissen van de centrale bank zien de cyclus van renteverhogingen nog niet voorbij”, zei Citigroup-econoom Andrew Hollenhorst in een notitie. De volgende beleidsvergadering van de centrale bank komt over zes weken, op 13 en 14 juni, en het consumentenprijsrapport van april over een week, op 10 mei.

“Het panel erkent de onbekende macro-economische impact van kredietverkrapping en houdt de mogelijkheid van renteverhogingen op tafel”, voegde Hollenhardt toe. “Recente gegevens over het beteugelen van de inflatie zijn niet geruststellend.”

Citi ziet inderdaad niet alleen een verhoging tijdens de vergadering van deze week, maar ook extra verhogingen in juni en juli voordat de Fed zich eindelijk terugtrekt.

“Het rapport en de persconferentie van voorzitter Powell moeten vooral een herhaling zijn van het beleidspad [will] Wees datagedreven, niet geleid door een vooraf bepaald beleidspad”, schreef Hollenhorst.

Met het delicate evenwicht over hoe een renteverhoging moet worden getelegrafeerd, kunnen enkele ideeën opkomen bij functionarissen van de centrale bank, die meestal eenstemmig bewegen. De meningen sinds begin maart weerspiegelden uiteenlopende opvattingen tussen degenen die op zoek zijn naar een beleidsverandering versus degenen die prioriteit geven aan inflatie.

“Is dit de laatste vergadering van de Fed?” zei Quincy Crosby, hoofdstrateeg bij LPL Financial. “Er is onenigheid binnen de centrale bank. Het is openbaar. U kunt zich voorstellen hoe het interne debat zal zijn… Deze centrale bankvergadering is belangrijk.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *