Dilemma van gepensioneerde expat


Terug naar de polderpappot?

Laten we elkaar geen mietje noemen: er zitten in Thailand en wellicht ook elders ‘farang’ op de wip.

Ik wil het niet hebben over ‘koerswippers’ zoals nu met het pond sterling na de Brexit toestand; die mensen zijn ineens 12% van hun pensioen kwijt en straks komt dat briefje van de Immigration weer. En ook niet over ‘heimweewippers’ en ‘relatiewippers’.

Nee, ik heb het over ‘medische wippers’; mensen die om welke reden dan ook hier zitten zonder zorgpolis.

Ik ook

Alles prima geregeld in 2002; nam de vertrouwde ziektekostenpolis mee. Maar toen kwam de politiek op 1-1-2006 met haar zorgverzekeringswet en ik werd bedankt. Zoeken naar … maar ik had al wat gehad en dan weigert men je, of je krijgt premietoeslag, of enkele uitsluitingen, of een combinatie en dan wordt het te duur of onmogelijk. Voor mij werd het te duur.

Heb mazzel dat ik 14 jaar geen dag echt ziek ben geweest maar ik nader de 70 en dan ga je toch eens nadenken. Niet doemdenken maar nadenken. Als lezer van forums en blogs hoor je wel eens wat en ken je mensen die er ook mee zitten of al vertrokken zijn naar een andere land.

Wat zijn de mogelijkheden?

Helemaal terug naar NL

Dus terug op het nest. “’t Is mislukt, hè? Ja, had ik al gedacht; dat is toch niks voor jou..?” De hoon over je heen en daar zit niemand op te wachten.

Maar er zijn al mensen terug naar NL; mensen die het emigratieland helemaal willen vergeten. ‘Zo is het wel mooi geweest’ en dus terug naar het vertrouwde zorgstelsel met alle plussen en minnen van tegenwoordig.

Maar je hebt pensioen en AOW en da’s minder dan het laatstverdiende salaris. Je zult om redelijk goedkoop te wonen moeten kopen en heb je die spaarpot wel? Of wordt het sappelen en mogelijk een voedselbank of gaarkeuken?

Erik Kuijpers: expat op de wip4+8

Een bekende methode; je gaat in NL wonen, betaalt belasting en volks- en zorgverzekering, hebt recht op heffingskortingen, er zijn toeslagen mogelijk, je bent er ook echt vier maanden per jaar en de andere maanden zit je in Thailand of elders.

Dat wordt duurder dan het vorenstaande want je moet dubbele woonruimte aanhouden, dubbele verzekeringen, je hebt ticketkosten en een dubbel huishouden maar met een vet pensioen of dikke spaarpot lukt dat.

Bijna gooide de politiek roet in het eten maar die onzalige maatregel is op de lange baan.

Elders in EU of een ander land

Dat kan. En kies je een land in de EU, de EER of Zwitserland dan :

…berekent NL de zorgpremies (nominaal + over inkomen + WLZ)
…betaal je een percentage van vorenstaande naar gelang de kwaliteit van zorg in dat nieuwe woonland
…heb je recht op de European Health Insurance Card voor hulp buiten het nieuwe woonland
…heb je nog steeds het gevoel van emigrant en niet dat van spijtoptant.

Ik ken mensen die de wijk al hebben genomen. Ze wonen nu in Spanje. Hebben dus de zorgdekking die ze in Thailand niet hadden.

Meer opties?

Nee; behalve toch maar hier blijven zou ik ’t niet weten.

Mijn plan?

Niets is nog zeker, maar dit wel. Als het zover komt, geen Nederland. Niks verpieteren achter dubbel glas en een begonia. Dan liever hier, de bloemetjes tellen aan mijn orchideeën en maar zien wat er van komt.

Maar ergens wonen in de zon en dicht bij pastis, sambuca of ouzo? Zou zo maar kunnen hoor!

(Ben je gehuwd en/of met kind wordt dat totaal anders; dat realiseer ik me terdege )

Foto: Wikimedia Commons: Franklin D. Roosevelt Presidential Library and Museum,

 

Meer weten over dit onderwerp? Actie ondernemen? Bezoek de site van de Vereniging Belangenbehartiging Nederlandse Gepensioneerden Buitenland. Klik hier.

Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

3 Comments

  1. Een klein berichtje van een al zieke mede-auteur, gediagnosticeerd met myelofibrose, zeg maar een soort van onwilligheid dat rare dingen doet met je beenmerg en de levensduur verkort. Genezing: geen, nou ja één: stammceltransplantatie, alleen niet voor mensen boven de 65 plus dat er een geschikte donor nodig is doorgaans iemand uit de eerste lijn familie en die heb ik niet meer. Einde oefening, einde zorgen omtrent de verzekering, het enige wat het Thaise ziekenhuis kan is monitoren, niet de ziekte zelf, maar de eventuele gevolgen (pijntjes, ongemak, etc. etc…) De kosten daarvan betaal ik contant en aangezien ik niet heb gekozen voor een particulier ziekenhuis, waar doktoren alleen maar rijk van je willen worden, doch een staatsziekenhuis (academisch) ben ik al met al veel goedkoper uit dan met welke verzekering ook. Zeker een die wereld dekkend is en waarvan de premie hier – Thailand – al snel een slordige 200 euro of meer per maand bedraagt. Niet verzekeren is en blijft een gok, een gok echter die men moet afwegen tegen de mogelijkheden. Indien je inderdaad geen bezwaar aantekent om in Nederland een teer kasplantje te worden van de falende gezondheidszorg, welaan, dan zet je die stap of je dan de hulp ook krijgt die je werkelijk nodig hebt blijft vooralsnog vraagwaardig en zal zeker in de toekomst niet beter erop worden. Wanneer je een zekere leeftijd hebt bereik – en is zeventig niet mooi, ook ik, bijna dan… – wordt het tijd om de zegeningen te tellen, om te zien wat het was en dat het goed was en volop ervan werd genoten. Daarom draait het, want dat kunnen ze je nooit meer afnemen. Alle andere is fatalistisch zeker wanneer je de ijdele wens koestert om honderd te worden zonder klachten.

  2. Beste Erik,
    Je kan je verzekeren voor 12.500 euro. De kosten zijn 450 euro per jaar.
    wil je meer informatie Kijk dan op de site van Nederlanders overzee.

    • Frans, dat is geen ziektekostenverzekering. Dat weet ik van mijn Belgische contacten en ook Nederlanders Overzee waarschuwt tegen die gedachte. Het is een calamiteitenpolis die pas aangesproken kan worden als alle andere mogelijkheden zijn opgebruikt en als je niet in een van de vele uitsluitingen valt. Verder is 12.500 euro, zeg 5 ton baht, snel opgebruikt bijvoorbeeld als je aan de chemo moet.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.